Ljubljana
MGML
Ivan Kožarić
© Matevž Paternoster / MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

pregledna razstava

Ivan Kožarić

V čudovitih razlikah Enotnost!

23. 2. 2016–10. 4. 2016

Najobsežnejšo predstavitev del hrvaškega umetnika Ivana Kožarića v slovenskem prostoru smo pripravili v partnerskem sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti v Zagrebu. Zasnovana v zaokroženih vsebinskih prerezih skozi njegov izjemno razsežni opus obsega preko 200 skulptur, objektov, asemblažev, ready-madeov, slik, risb, grafik, fotografij in tkanin.

Pregledna razstava najpomembnejšega hrvaškega sodobnega ustvarjalca kiparja Ivana Kožarića v Mestni galeriji Ljubljana ni naključje. Redki se še spominjajo enega njegovih prvih samostojnih nastopov, skupaj s slikarjem Ivom Dulčićem, v nekdanjem Jakopičevem paviljonu v Ljubljani januarja 1957. Tedanja slovenska javnost preprostosti njegovega likovnega rokopisa, izražene v redukcionizmu in abstrahiranih kiparskih formah, ki jim ostaja zvest vse do danes, ni bila pripravljena sprejeti. V knjigi vtisov z razstave so bile Kožarićeve plastike označene za revne odseve moderne umetnosti, nevredne akademsko šolanega umetnika, saj »Forma obraza ni forma polena!«. Kožarićevo delo je bilo težko razumljivo, umetnik namreč že vse od začetka ustvarja zunaj ustaljenih stilističnih premis, svobodno, neobvezujoče revidira svoja avtorska dejanja in jih povzema v izjavah, kot so »Umetnost je vedno nekaj drugega!«, »Umetnost se vedno izmika!«, »Razbijmo okvire!«, »Umetnost je redka ptica« … Radoslav Putar je o razstavi, ki je bila pred Ljubljano na ogled v Salonu ULUH v Zagrebu, v Narodnem listu leta 1956 zapisal, da so »Kožarićeve materializacije njegovih reagiranj na notranje ali zunanje vzgibe zelo iskrene, kar je skrajno, skrajno redko.« Dodelil jim je »izjemno mesto na horizontu hrvaške skulpture«. In to izjemno mesto je Kožarić nenehno potrjeval, pozneje večkrat tudi v Ljubljani, s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami in sodelovanji na najpomembnejših mednarodnih prireditvah in bienalih, nazadnje po veliki retrospektivi v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu še v Haus der Kunst v Münchnu leta 2013.

Pričujočo najobsežnejšo predstavitev Kožarićevih del v slovenskem prostoru smo pripravili s partnerskim sodelovanjem Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu. Zasnovana v zaokroženih vsebinskih prerezih skozi njegov izjemno razsežni opus obsega preko 200 skulptur, objektov, asemblažev, ready-madeov, slik, risb, grafik, fotografij in tkanin. Glavnino del smo si izposodili od Ateljeja Kožarić, ki šteje preko 6.000 eksponatov in ga je zagrebški mestni urad odkupil leta 2007 ter ga poveril MSU-ju v varovanje in hranjenje. Druga dela smo pridobili iz Zbirke MSU-ja, Gliptoteke HAZU, Moderne galerije Zagreb, Zbirke Filip Trade (Lauba) ter iz zasebnih zbirk Ivana in Filipa Kožarića, Ivice Župana in drugih zbirateljev. Vsem se iskreno zahvaljujemo za naklonjenost in razumevanje.


Ivan Kožarić: V čudovitih razlikah Enotnost!

Pričujočo najobsežnejšo predstavitev Kožarićevih del v slovenskem prostoru smo pripravili s partnerskim sodelovanjem Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu. Zasnovana v zaokroženih vsebinskih prerezih skozi njegov izjemno razsežni opus obsega preko ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane in Muzej sodobne umetnosti ZagrebKustosinji: Mateja Podlesnik & Radmila Iva JankovićUmetnik: Ivan KožarićBesedilo: Mateja Podlesnik & Radmila Iva JankovićFotografije postavitve: Matevž Paternoster / MGMLOblikovanje: Ajdin Bašić Tehnična izvedba:Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

Ivan Kožarić: "Moj atelje je laboratorij za oživljanje"

"Ivan Kožarić spada zaradi kontroverznih avtorskih pristopov med najzanimivejše umetniške osebnosti današnjega časa. Nikoli se ni držal »ziheraških« razvojnih linij ponavljanja enih in istih obrazcev v obdelovanju kiparske materije, kajti kot pravi, to bi ga uspavalo in zaviralo pri kreativnosti. Ne spremlja aktualnih umetniških tokov in gibanj, on dela po intuiciji, počuti se kot del vesolja, zato je do njega odprt, prav tako kot je odprt do človečnosti in narave."

8. marec 2016
Mestna galerija Ljubljana
V Mestni galeriji Ljubljana gostimo najobsežnejšo razstavo umetnika Ivana Kožarića pri nas

"Veseli smo, da imamo v Mestni galeriji Ljubljana priložnost gostiti tako obsežno razstavo enega največjih hrvaških umetnikov. Gre pravzaprav za opus njegovih del, ki v takšnem obsegu v Sloveniji še ni bil predstavljen. S tem pa Mestna galerija Ljubljana dokazuje, da postaja čedalje pomembnejša institucija v mednarodnem polju sodobne umetnosti, ki je sposobna gostiti največja imena iz evropskega umetniškega prostora," je poudaril Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana.

24. februar 2016
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se