Ljubljana
MGML
Vlado Martek
Vlado Martek, Razstava z več naslovi, MMSU Reka, 2019 © Damir Žižić

MMSU Reka
Krešimirova ul. 26c
51000 Rijeka
Hrvaška

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

mednarodno sodelovanje

Vlado Martek

Razstava z več naslovi

12. 7. 2019–8. 9. 2019

Prva retrospektiva umetniških del Vlada Marteka na Reki na Hrvaškem, "Razstava z več naslovi", predstavlja širok izbor medijev, konceptov in tematik, katerih skupna točka je avtorjeva eksperimentalna obravnava jezika. Razstava meče luč na avtorjeve začetke v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, njegov vstop na likovno sceno, potem ko je končal študij literarnih ved in filozofije, ter delovanje v okviru Skupine šestih avtorjev, ki je trajno zaznamovala Martekovo ustvarjanje kot celoto.

S prikazom Martekovih del od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes "Razstava z več naslovi" skuša premakniti meje umetniškega izražanja pa tudi načinov predstavljanja in posredovanja umetnosti (uprizoritvena poezija, dekonstrukcija medijev in preboj v javni prostor). V središču pozornosti je Martekov dvojni položaj umetnika in pesnika, ki se obsedeno loteva analize jezika in vloge umetnosti.

Ob pregledu okoli tristotih žanrsko raznovrstnih del sledimo avtorjevemu ambivalentnemu odnosu do knjig in pisane besede, v katerem je moč zaslediti vse od fascinacije nad uporniškim potencialom besed do nelagodja, ki ga ozek krog knjižnih moljev čuti ob pogledu na odloženo knjigo. Opazujemo, kako se pisana beseda razpleta skozi prostor – najsibo to javni prostor ali pa prostor drugih medijev, kot so risanje, slikanje ali klesanje z besedami. Martekovi jezikovne igrice, slikovni rebusi in piktogrami se na razstavi povezujejo z oblikami komunikacije, ki postavljajo družbena pravila na glavo in netijo upor zoper suhoparno rabo jezika.

"Razstava z več naslovi" se napaja s humornostjo nenavadnih kombinacij simbolov, ki rušijo pravila stroke in konvencionalni odnos do materialov. Pretaka se iz medija v medij in vnaša nemir v tradicionalne umetniške oblike. Brez poudarka na obdobjih, v katerih so posamezna dela nastala, nas razstava vodi skozi Martekov heretični odnos do jezikovnih konvencij in njegovo preigravanje z dozdevno pravilnimi jezikovnimi vzorci. Ali če citiramo eno njegovih gesel: Zaljubljen sem v državo, naj živi prešuštvo.Kolofon

Produkcija: MMSU RijekaV sodelovanju z: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinji: Alenka Gregorič & Ksenija OreljSodelavki: Kora Girin & Katerina JovanovićUmetnik: Vlado MartekOblikovanje postavitve razstave: Ajdin BašićFotografija: Damir Žižić


Razstava je nastala v sodelovanju z EPK Rijeka 2020

MMSU Reka Krešimirova ul. 26c 51000 Rijeka Hrvaška

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Novice

POSEBNO OBVESTILO

Do nadaljnjega zaprte vse lokacije Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

12. marec 2020
Najbolj KUL abonma vabi k vpisu

Najbolj KUL abonma, ki domuje v Ljubljani, se z letošnjo sezono vrača na ulice naše prestolnice in prihaja tudi v MGML.

7. oktober 2019
Predavanje priznanega hrvaškega umetnika, čigar delo temelji na vizualizaciji poezije

V okviru festivala Indigo bo v petek, 13. septembra, ob 19.30 uri v Atriju ZRC SAZU potekalo predavanje Vlada Marteka. Njegova retrospektivna razstava je bila pred kratkim na ogled v MMSU Rijeka, februarja 2020 pa se bo predstavil tudi v Mestni galeriji Ljubljana. Martek v svojih umetniških delih umešča pesmi in njihove fragmente v kolaže, fotografije, grafike, skice, risbe, umetniške intervencije in agitacije, grafite in tapete. 

12. september 2019
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se