Ljubljana
MGML
Vlado Martek
Vlado Martek, Razstava z več naslovi, MMSU Reka, 2019 © Damir Žižić

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

retrospektivna razstava

Vlado Martek

Razstava z več naslovi

6. 2. 2020–5. 4. 2020

Umetnost, ljubezen moja
Ta poezija je boljša od idealne
Razstava z napako
Gledam svoj pogled

Retrospektivna razstava Vlada Marteka prinaša obsežen pregled umetnikovega opusa od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes. Z Razstavo z več naslovi nadaljujemo oziroma dopolnjujemo prvi del razstave, prikazane lani v Muzeju moderne in sodobne umetnosti Reka. Vsebinsko nekoliko spremenjena ljubljanska edicija je obenem tudi prva obsežna predstavitev tega mednarodno uveljavljenega hrvaškega konceptualnega umetnika pri nas. O Marteku je bilo veliko povedanega in napisanega, vendar je zaradi njegove neizmerne ustvarjalnosti (ta je že kar pregovorna ali nekakšen njegov zaščitni znak) še vedno mogoče odkriti dela, ki so umetnikov atelje zapustila le redko ali pa sploh nikoli. Njegovi začetki delovanja v likovni umetnosti segajo v čas Skupine šestih avtorjev (Grupa šestorice avtorjev, 1975–1979), ki je bila v iskanju kontakta in dialoga z naključnimi mimoidočimi aktivna zunaj galerijskega prostora, predvsem na ulicah  Zagreba. Kot diplomirani komparativist in filozof je umetnik z besedno in likovno poetičnimi ter obenem družbeno kritičnimi izjavami svoje odlično poznavanje filozofije in poezije lucidno prenašal v likovni jezik.

Prek tristo izbranih del na različnih nosilcih, med katerimi prevladuje papir različnih velikosti, predvsem v umetniku najljubšem formatu A4, v tehnikah risanja, kolažiranja, asemblaža, slikanja, fotografiranja ter prerisovanja, trganja, luknjanja, spenjanja, zabijanja, mavčenja in lepljenja prinaša obširen in raznolik vpogled v Martekovo umetniško produkcijo. Predstavljeni so njegova predpoetska faza (razmišljanja o poeziji, elementarnih procesih v poeziji, sonetih), dokumentacija akcij in agitacij v urbanem prostoru, knjižna produkcija (poetski objekti, knjige umetnika, samizdati, liromape), dela s t. i. piktogramsko abecedo (Martek je iznašel lastno abecedo s štiridesetimi likovnimi znaki), kartografije, izreki na steklu in ogledalih ter razmišljanja o fotografiji. Postavitev razstave aludira na Martekov atelje, ki je nekakšna celostna umetnina, Gesamtkunstwerk; saj je vsak njegov del – stena, miza, stol, omara, pečica, toaletni prostor, radiator, vrata, okno – tudi podlaga za prikaz umetnosti ali pa sámo umetniško delo. Z odpiranjem in brskanjem po številnih različnih mapah, škatlah, vrečkah, zavojih, kozarcih in raznoraznih nepredstavljivih nosilnih pripomočkih ter z vsakim vnovičnim dialogom z umetnikom se odpre slikovit vpogled v večplastnost njegovega umetniškega izraza. In ker je edini možni način za pristno razumevanje njegovega obsežnega in dovršenega umetniškega opusa neprestano motrenje njegovih del, vam svetujemo le: »Čitajte Marteka!«Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneV sodelovanju z: MMSU RekaKustosinji: Alenka Gregorič & Ksenija OreljUmetnik: Vlado MartekBesedilo: Alenka GregoričOblikovanje: Ajdin BašićKoordinacija: Lenka ĐorojevićOdnosi z javnostmi: Alja GogalaIzvedba promocijskih materialov: Eva BolhaTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo


Razstava je nastala v sodelovanju z MMSU Reka kot del programa Rijeka 2020.

Razstava je del programa predsedovanja Republike Hrvaške Svetu Evropske unije v letu 2020.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog ob podpori Kontakt. The Art Collection Erste Group in Fundacije ERSTE.

Zahvale: Darko Šimičić in Zbirka Marinko Sudac.

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Novice

Do nadaljnjega zaprte vse lokacije Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

12. marec 2020

»10 % sem umetnik, 10 % sem sosed, 10 % sem oče, 10 % sem mož, 10 % sem domoljub, 10 % sem prijatelj … 100 % sem razdelil po 10 %. To mi daje svobodo, da sem stoodstoten v tistih 10 % umetnosti,« je za oddajo Osmi dan na Televiziji Slovenija dejal hrvaški konceptualni umetnik Vlado Martek, ki se z retrospektivno razstavo predstavlja v Mestni galeriji Ljubljana.

21. februar 2020
Mestna galerija Ljubljana

Po predstavitvi Vlada Marteka v Muzeju moderne in sodobne umetnosti Reka (MMSU Rijeka) v prejšnjem letu, se je "Razstava z več naslovi" odprla tudi v Mestni galeriji Ljubljana. Vsebinsko nekoliko spremenjena ljubljanska edicija je obenem tudi prva obsežna predstavitev tega mednarodno uveljavljenega hrvaškega konceptualnega umetnika pri nas.

6. februar 2020
Mestna galerija Ljubljana