Ljubljana
MGML
Ko gesta postane dogodek

Künstlerhaus Wien
Karlsplatz 5
1010 Wien
Avstrija

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Mednarodno sodelovanje

Ko gesta postane dogodek

Künstlerhaus Wien

8. 12. 2020–5. 4. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel Cooperative.

Če se izrazimo z besedami Diane Elam, je namen razstave razviti novo slovnico za »solidarnost brez razloga«, ki upošteva mnogoterost in raznolikost. In na kaj bi se lahko opirala ta nova slovnica? Kako bi bilo mogoče oblikovati ta novi koncept solidarnosti »brez razloga«? V delu sociologa Heinza Bude najdemo dragocene predloge, ki se implicitno odražajo v okviru razstave. Bude izhaja iz predpostavke, da v današnjem času solidarnosti ni več mogoče doseči z razrednim bojem ali z delitvijo dela, temveč tako, da se posameznik zave lastne ranljivosti.

Seveda ranljivost ni omejena zgolj na ljudi. Kot šibkost ali moč zaznamuje celoten planet in vse njegove oblike življenja, kar novemu konceptu solidarnosti podeljuje skoraj univerzalno razsežnost. Za Budeja torej »solidarnost brez razloga« pomeni tako globalni kot tudi individualni izziv, v katerega se moramo podati brez prevpraševanja zanesljivosti tovrstnega načela. Lahko nam razkrije pot do novih oblik sobivanja, zaznamovanih s skrbjo za drugega in medsebojno pomočjo.

Umetnice se v okviru razstave soočijo s tem tveganjem in se sprašujejo, ali in pod kakšnimi pogoji posamezna gesta prekine na videz naraven potek stvari in kako lahko posledično ta gesta postane dogodek oziroma povezovalna sila med ljudmi.

Šestnajst večglasnih, kritičnih, konstruktivnih in domiselnih glasov ustvarja feministični besednjak, ki zajema strategije, oblike delovanja in utopične pristope, s pomočjo katerih je mogoče  na novo misliti kolektivno akcijo, sodelovanje, solidarnost in skupni obstoj.

Arhitekturo razstave je zasnovala Dorit Margreiter, temelji pa na prostorskem konceptu filma Constanze Ruhm »Biseri brez vrvice«, ki razstavo spremlja tudi kot napovednik. Gre za umetniško gesto, predlog, ki kot met kocke prakso razstavljanja opredeli kot kolektivno prakso, v kateri umetniki in umetnice, gledalci in gledalke ter kuratorji in kuratorke presežejo začasnost neposrednih srečanj ter skupaj preizkušajo različne oblike povezovanja in trajnega, neprekinjenega angažmaja, v osrčju katerega se nahajajo razlike in divergence.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane & Künstlerhaus WienKustosinji: Alenka Gregorič & Felicitas Thun-HohensteinUmetnice: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel CooperativeBesedilo: Alenka Gregorič & Felicitas Thun-HohensteinProjekt so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, SKICA - Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, Mesto Dunaj, Austria kultur digital

Künstlerhaus Wien Karlsplatz 5 1010 Wien Avstrija

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

Na Dunaju se je odprla razstava z naslovom "Ko gesta postane dogodek"

V galeriji Künstlerhaus na Dunaju se je danes odprla razstava, ki je na stala v sodelovanju z Mestno galerijo Ljubljana, in na kateri sodeluje šestnajst umetnic iz Slovenije in Avstrije. Skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic je eden večjih projekt v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020.

8. december 2020
Mestna galerija Ljubljana
Ljubljana: mesto pomembne kulture, kjer pa še zmeraj raste tudi solata

Kul novice EPK 2025

2. november 2020
Mestni muzej Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se