Ljubljana
MGML
Ko gesta postane dogodek

Künstlerhaus Wien
Karlsplatz 5
1010 Wien
Avstrija

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Mednarodno sodelovanje

Ko gesta postane dogodek

22. 11. 2020–5. 4. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel Cooperative.

Ko gesta postane dogodek, druga v vrsti razstav v ponovno odprti galeriji Künstlerhaus, nadaljuje posebno tradicijo medkulturnega sodelovanja, ki jo goji ta ustanova. Skupinska razstava po idejni zasnovi Tanje Prušnik, ki jo kurirata Alenka Gregorič in Felicitas Thun-Hohenstein, v središče postavlja emancipatorni potencial umetnosti kot platforme skupnostnega delovanja ter možnosti in ovire, ki iz tega izhajajo. Cilj razstave je izgradnja nove gramatike »solidarnosti brez razloga«, ki temelji na raznolikosti in pestrosti in ki je zmožna ponuditi refleksijo o tem, ali in pod katerimi pogoji se lahko individualna gesta, ko enkrat prekine navidezno naraven potek stvari in tako postane dogodek, spremeni v kolektivno moč.

16 polifonih, kritičnih, konstruktivnih in domiselnih umetniških glasov je iz strategij, različnih oblik akcije in utopičnih prebojev zasnovalo feministični vokabular, skozi katerega je moč na novo misliti kolektivno delovanje, sodelovanje, solidarnost in eksistence, ki si jih delimo in v katerih sobivamo.

Skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic je največji projekt v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, ki v središče postavlja dialog in tudi sodobno ustvarjanje ter povezave v umetnosti in kulturi. Razstava je nastala v sodelovanju Mestne galerije Ljubljana / MGML in galerije Künstlerhaus Wien.Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane & Künstlerhaus WienKustosinji: Alenka Gregorič & Felicitas Thun-HohensteinUmetnice: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel CooperativeBesedilo: Alenka Gregorič & Felicitas Thun-HohensteinProjekt so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, SKICA - Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, Mesto Dunaj, Austria kultur digital

Künstlerhaus Wien Karlsplatz 5 1010 Wien Avstrija

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Novice

Ljubljana: mesto pomembne kulture, kjer pa še zmeraj raste tudi solata

Kul novice EPK 2025

2. november 2020
Mestni muzej Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se