Ljubljana
MGML
Constanze Ruhm
Constanze Ruhm, Najdaljša (in še daljša) pot, Galerija Tobačna, 2021 © Andrej Peunik / MGML

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

skupinska razstava

Constanze Ruhm

Najdaljša (in še daljša) pot

30. 4. 2021–20. 6. 2021

Projekt v obliki dvokanalne videoinstalacije, združene s serijo fotografij, prepleta več niti, povezanih z zgodovino in sedanjostjo italijanskega feminizma.

Vrt na terasi zgodovinskega feminističnega središča Casa Internazionale delle Donne (Mednarodna hiša žensk) v Rimu postane mesto kastinga in vnovičnih uprizoritev, izvedenih s skupino Rimljank različnih starosti. Njihovo izhodišče je serija dokumentarnih fotografij iz leta 1972, ki prikazujejo feministična srečanja in skupine za ozaveščanje v Milanu, Rimu in Benetkah. Fotografije so bile prvotno objavljene v brošuri fotografinje Marie Grazie Chinese z naslovom La strada più lunga (Najdaljša pot), ki jo je izdal prvi rimski feministični kolektiv Rivolta Femminile. Prizori kastinga temeljijo na pesmih, dnevniških zapisih in sanjskih poročilih umetnostne kritičarke in radikalne feministke Carle Lonzi, ki je bila – skupaj s Carlo Accardi in Elviro Banotti – ena od ustanoviteljic skupine Rivolta Femminile in ikonična vodja italijanskega feminističnega upora v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Omenjena hiša je eden najpomembnejših zgodovinskih sedežev rimskega feminizma. Stoji v četrti Trastevere, v zgodovinskem urbanem kompleksu, imenovanem Buon Pastore, postavili pa so jo v začetku 17. stoletja kot ženski zapor. Leta 1983 se je preoblikovala v družabni center za ženske in nekaj let kasneje so jo zasedli feministični kolektivi. Po dolgih pogajanjih je bil sklenjen pravni sporazum o pretvorbi te lokacije v uradno institucijo, ki obstaja še danes. V zadnjih letih pa je mestna oblast izvedla več poskusov zaprtja Case, s čimer bi ogrozila oziroma izbrisala pomemben del feministične zgodovine. Umetnica zato želi s projektom izpostaviti tudi težke razmere, v katerih trenutno deluje ta institucija.

Divji vrt v Casi nastopa kot rajsko zatočišče in varen prostor – utopično mesto na presečišču narave in kulture ter metafora razmišljanja Carle Lonzi. Prav tako se sklicuje na vlogo vrtov v feministični produkciji podob, tj. vrtov kot mesta izmenjave ženskih izkušenj, intelektualnih in libidinalnih srečanj ter vadbišč kvirovskih seksualnosti. Njegovo krhko ravnovesje je simbol odpora proti načrtovanemu uničenju Case: ženske na fotografijah vnovičnih uprizoritev se s svojimi položaji, gestami, pogledi in interakcijami sklicujejo na izvirne predloge Marie Grazie Chinese ter tako postajajo liki med fikcijo in realnostjo, ki povezujejo vizualne in politične kulture preteklih in sedanjih oblik feminizma.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane & Künstlerhaus WienKustosinji: Alenka Gregorič & Felicitas Thun-HohensteinUmetnica: Constanze RuhmBesedilo: Constanze RuhmKoncept in režija videa: Constanze RuhmDirektor fotografije: Hannes BöckIgralke: Rebecca Cipolla, Chiara Costantini, Benedetta Colantoni, Giada Foletto, Saret Lusi, Valentina Mei, Nicole Papa, Elettra Luna Pandolfi, Letizia Santillan, Rosa Vannucci, Gemma Vannuzzi, Claudia Zanetti& Maila Iacovelli (fotografinja) & Giovanna Olivieri (arhivistka)Glasova na posnetku: Maria Iorio, Gemma VannuzziZvok: Celeste FrontinoMontaža: Hannes Böck, Constanze RuhmProdukcija Rim: Domiziana de FulvioAsistentka produkcije: Chiara CerrettiniBesedilo: Carla Lonzi, Paola StelliferiGlasba: Avete mai guardato – Canzoniere Femminista, Canti di donne in lottaScenska fotografinja: Maila IacovelliTranskripcije & prevodi: Valentina Comastri, Constanze RuhmPodnaslavljanje: Valentina ComastriFotografije: Hannes BöckProjekt so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, SKICA - Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, Mesto Dunaj, Austria kultur, Ministrstvo za kulturo Avstrije, Ministrstvo za evropske in mednarodne zadeve Avstrije, Avstrijski kulturni forum Ljubljana


Zahvale: Casa Internazionale delle donne (Mednarodna hiša žensk),  Annamaria Licciardello

Projekt Constanze Ruhm Najdaljša (in še daljša) pot je del skupinske razstave Ko gesta postane dogodek v Mestni galeriji Ljubljana.

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se