Ljubljana
MGML
Naj bo kvir!
Filip Vurnik

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

skupinska razstava

Naj bo kvir!

Razstava LGBTIQ+

16. 9. 2021–21. 11. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Andrea Knezović, Andrej Brumen Čop, Andreja Gomišček, Strtgm, Aprilija Lužar, Filip Vurnik, Jasna Klančišar, Miha Satler, Neža Knez, Gašper Kunšič.

Razstava LGBTIQ+ bo obsežen pregled ustvarjanja, ki je povezano s problematiko spolov. Razstava bo  prinašala likovne poglede in misli izbranih umetnic in umetnikov, ki so tudi družbeno kritični, a hkrati razvijajo sodobno estetiko in avtorsko izpovednost. Umetnice in umetniki so: Andrea Knezović ustvarja dela prežeta z močnimi političnimi referencam, ki se nanašajo na družbene strukture in politizacijo intimnega v sodobnem okolju. Andrej Brumen Čop, njegovo slikarstvo se razvija vzporedno z življenjskimi dogodki. Andreja Gomišček v svojih delih, skozi prizmo lezbičnega in gejevskega dogajanja problematizira družbena vprašanja. Strtgm izpostavlja sodobno in kritično usmerjeno likovno poetko. Aprilija Lužar svoj umetniški izraz usmerja v formalne raznolikosti in slogovne pestrosti ter je vsebinska osredotočena na žensko v družbi in njeno spolno življenje. Filip Vurnik se v svoji umetnosti loteva predvsem tematik transspolnosti, transspolnega telesa, transfobije in tematike spola v povezovanju z nasiljem in osebno življenjsko zgodbo. Jasna Klančišar se posveča dokumentarnim fotografskim projektom, zanimajo jo predvsem teme marginaliziranih skupin. Miha Satler išče povezave med družbenim okoljem in njegovim vplivom na posameznika. Neža Knez s poseganjem v funkcije in identitete različnih prostorov razkriva nove lastnosti in preizprašuje predvsem tiste vsebine, ki nastajajo izven samoumevnih predstav. Gašper Kunšič v svojem delu pogosto izhaja iz svoje biografije, pri čemer uporablja razstavne procese za premislek in rekontekstualizacijo poteka zasebne in kolektivne zgodovine.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustos: dr. Sarival SosičAvtor razstave: Brane MozetičUmetniki: Andrea Knezović, Andrej Brumen Čop, Andreja Gomišček, Strtgm, Aprilija Lužar, Filip Vurnik, Jasna Klančišar, Miha Satler, Neža Knez, Gašper KunšičUvodna študija: Domen OgrajenšekOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se