Ljubljana
MGML
Ranko Novak

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

pregledna razstava

Ranko Novak

Oblika vsebine. Grafično oblikovanje 1974–2022

15. 9. 2022–13. 11. 2022

Razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka, arhitekta po osnovni izobrazbi, naključno ali ne, sovpada z obeležitvijo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in prinaša vpogled v produkcijo ključnega zunanjega sodelavca Mestne galerije Ljubljana, ki je izjemoma že prej, redno pa od leta 1989 do 2002 deloval kot »hišni« oblikovalec domala njenega celotnega vizualnega gradiva pa tudi postavitev razstav.

Je avtor prve celostne grafične podobe ljubljanske mestne galerije, pospremljene s priznanji v okviru oblikovalskih dosežkov, zato ni naključje, da so se po njej zgledovale tudi druge slovenske galerije. Novak je že v 80. letih poskrbel za številne emblematične grafične podobe revij, kasneje pa je oblikoval tudi dva največja slovenska časopisa, Delo in Dnevnik. Leta 1980 je bil soustanovitelj Studia Znak in leta 1988 združenja Art Directors Club Ljubljana. Je eden vodilnih grafičnih oblikovalcev Slovenije z izjemnim občutkom za skladnost tipografij, barvnih poudarkov drobnih iskrivosti v oblikovanju knjig, časopisov in plakatov. Leta 1985 je za dosežke na področju grafičnega oblikovanja skupaj z Miljenkom Liculom prejel nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1987 pa do upokojitve je bil profesor na Oddelku za vizualne komunikacije Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosi: Mateja Podlesnik, Alenka Trebušak, Ajdin BašićUmetnik: Ranko NovakOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Za izposojo gradiva se zahvaljujemo:

 • Muzej za arhitekturo in oblikovanje
 • Narodna galerija
 • Narodna in univerzitetna knjižnica
 • Narodni muzej Slovenije
 • Muzej za umetnost in obrt, Zagreb
 • Muzej MImara, Zagreb
 • Loški muzej, Škofja Loka
 • Tolminski muzej
 • Delo
 • Dnevnik
 • Društvo slovenskih pisateljev
 • Mestno gledališče ljubljansko
 • LPP, d.o.o.

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

Za krompirjeve počitnice 2022 v Muzej in galerije mesta Ljubljane!

Dragi starši, babice in dedki, jesenske počitnice so priložnost za sproščen in otroško zabaven obisk muzeja in galerij! V MGML se lahko v času počitnic podate na kopico družinskih doživetij, na katerih lahko raziščete skrivnosti naše preteklosti in odkrijete čudoviti svet muzejskih dragocenosti, spoznate čare fotografije ali malčkom predstavite razburljivi svet sodobne umetnosti.

28. oktober 2022
Z igro do dediščine

v Tednu otroka smo slovenski muzeji in galerije za vas pripravili številne brezplačne programe in prireditve.

4. oktober 2022
Za uka željne

V Mestni galeriji smo vam za prihajajoče šolsko leto 2022/23 pripravili različne možnosti za spoznavanje umetniških procesov. Na ustvarjalnih delavnicah boste odkrivali najrazličnejše tehnike in umetniške pristope, hkrati pa si boste ogledali aktualne razstave in spoznavali proces umetniškega ustvarjanja.


29. junij 2022
Mestna galerija Ljubljana
Programi za šole
Logotip
15. SEPTEMBER–20. NOVEMBER 2022 (V ČASU RAZSTAVE) Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico
Logotip
Na vodenem ogledu razstave se bomo seznanili z oblikovalskim opusom Ranka Novaka. Odkrivali bomo kreativne pristope, ki jih je ta grafični oblikovalec uporabljal pri svojem delu. Ob tem bomo raziskovali različne plati uporabne umetnosti, ki je danes vidna na vsakem koraku. Na kreativni delavnici, ki bo sledila vodstvu, se bomo preizkusili v osnovah grafičnega oblikovanja skozi izdelavo personaliziranega logotipa. Kaj lahko sporočimo z določeno obliko, barvo ali linijo? Dodatne informacije: marusa.meglic@mgml.si Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.
Poklic: Sodobni umetnik
Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico
Poklic: Sodobni umetnik
Ob razstavljenih delih bomo demistificirali proces umetniškega ustvarjanja, se seznanili z dogajanjem v zakulisju galerije ter se prek igre vlog tudi sami preizkusili v poklicu kuratorja in sodobnega umetnika. Dodatne informacije: marusa.meglic@mgml.si Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.
Gledati – videti – risati
Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico
Gledati – videti – risati
Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico Hitra skica po živem modelu ali krokí (fr. croquis) je študijska tehnika, ki so jo pogosto uporabljali umetniki starejših obdobij. Udeleženci delavnice se bodo pod vodstvom akademske slikarke Maruše Meglič naučili izdelovanja krokijev v najrazličnejših tehnikah, od risanja do modeliranja, preizkusili pa se bodo tudi v vlogi modelov. Dodatne informacije: marusa.meglic@mgml.si Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.
Čudovito čudni svet
8. DECEMBER 2022–12. FEBRUAR 2023 (V ČASU RAZSTAVE) Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico
Čudovito čudni svet
Na vodstvu se bomo sprehodili skozi dela dveh izjemnih slovenskih slikarjev, Marka Jakšeta (letošnji predstavnik Slovenije na Beneškem bienalu) in Mitje Ficka. Pobliže si bomo ogledali tako umetniška dela, ki sta jih avtorja ustvarila samostojno, kot tudi tista, ki sta jih posebej za razstavo ustvarila skupaj. Na ustvarjalni delavnici, ki bo sledila vodstvu, bomo skozi skupinsko delo in ustvarjalno improvizacijo odklenili domišljijo ter se tudi sami preizkusili v kreiranju čudovito čudnih novih svetov. Dodatne informacije: marusa.meglic@mgml.si Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se