Ljubljana
MGML
Mladen Stropnik

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Mladen Stropnik

adijo pecivo

23. 5. 2024–1. 9. 2024

Razstavni projekt Mladena Stropnika obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana. Ne le tiste, ki se je zavedamo, ampak tudi vseh tistih, ki so onkraj logičnega v območjih čudnega, nemogočega, tujega, drugačnega, tudi nezavednega in sanj.

Popelje nas skozi izkušnje različnih psihičnih stanj, od občutkov napetosti, nesmisla, nelagodja, napačnosti, nemogočega, zloveščega, neizrečenega do občutkov lahkotnosti, užitka, ležernosti in veselja. Stropnikova dela z minimalistično naracijo ob različnih vizualnih in miselnih zankah subtilno komunicirajo z gledalcem.

Zahtevajo ne le pozorno branje številnih nenavadnih znakov, podob, besed, naslovov in lokacij del v prostoru, ampak tudi gledalčevo sodelovanje. Pogosto šele gibanje in interakcija z deli aktivirata različne, sicer mirujoče dogodkovne položaje v galeriji in odkleneta tiste najintimnejše zgodbe, ki jih Stropnik skriva pred površnim opazovalcem, a hkrati pripoveduje pozornejšim. Stropnikova dela so tako na zunaj fragmentarna, necela in nedorečena, hkrati pa so v svojih luknjah in prazninah polna prav teh manjkajočih delčkov, s katerimi lahko gledalec sestavi celoto.

Stropnik je med svojim ustvarjanjem izoblikoval serijo pomenskih sklopov, v katerih že vseskozi briše meje med svojimi vsakdanjimi opravili in umetniškim ustvarjanjem, med stvarnim in imaginarnim, ter poudarja fenomen nasprotij in paradoksov kot danih dejstev življenja. Nenavaden niz vsebin tako zajema ključne teme njegove umetnosti – od namišljenih svetov, spolnosti, tranzicije, smrti, sprostitve, (ne)vidnega dela, (ne)dokončanosti pa vse do vprašanj polnega življenja in transformacije. Ta razpon preči tudi postavitev v Mestni galeriji Ljubljana ki pokaže, kako Stropnik v svojo umetnost brez kakršne koli samocenzure preliva izkušnje lastnega vsakdana tako iz mnogih na videz banalnih in trivialnih dogodkov kakor tudi iz stanj, nastalih med budnostjo in sanjami. Stropnikova dela so zato zelo direktna, igriva, polna ironije, absurda, pa tudi poetike in mehke romantike.

Mladen Stropnik v slovenskem in mednarodnem prostoru deluje od leta 2001. Uveljavil se je kot (post)konceptualni umetnik in izhodiščno temo že od vsega začetka raziskuje na presečišču različnih medijev, od risbe in kolaža do performansa, videa in NFT-ja. V Mestni galeriji Ljubljana je prvič v takem obsegu in na enem mestu predstavljen njegov bogati ustvarjalni opus. Postavitev povzema Stropnikovo dosedanje ustvarjanje in hkrati zajema njegovo najnovejšo umetniško produkcijo, zasnovano posebej za razstavo. Spremljajo jo avtorjevi tedenski performansi, na razstavo pa so vključena tudi dela štirih gostujočih umetnikov, ki jih je Stropnik povabil k sodelovanju kot del svoje ustaljene umetniške prakse.

Mladen Stropnik je leta 2001 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (Univerza v Ljubljani) in leta 2004 tam končal tudi magistrski študij. Leta 2001 je prejel Študentsko Prešernovo nagrado (Univerza v Ljubljani) in leta 2008 nagrado OHO (Galerija in Center P47, Ljubljana). Predstavil se je s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami doma in v tujini.

Več na: www.mladenstropnik.com.

Gostujoči avtorji: Scott Lawrence  https://scottlawrencestudio.com; Alice Könitz http://alicekonitz.com; Viktor Bernik http://viktorbernik.com/; Vadim Fiškin https://vadimfishkin.si/

Mladen Stropnik: adijo pecivo

Razstavni projekt Mladena Stropnika obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana. Ne le tiste, ki se je zavedamo, ampak tudi vseh tistih, ki so onkraj logičnega v območjih ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Barbara Sterle VurnikUmetniki: Mladen Stropnik, Scott Lawrence, Alice Könitz, Viktor BernikBesedilo: Barbara Sterle VurnikKoordinacija in produkcija: Maruša MegličTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se