Ljubljana
MGML

[M_oder] Timotej Obreza: Gradniki pravne znanosti - pravna dobrina kot element kazenskega prava

Predavatelj je za raziskovalno nalogo prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Se je s pravom smiselno ukvarjati tudi onkraj golega iskanja praktične rešitve? Kaj pravzaprav je pravna znanost in kako funkcionirajo njeni posamezni pojmi? Predavanje bo poskušalo osvetliti smisel in pomen osrednjega elementa kazenskega prava - pojma pravne dobrine.

Torek
14
Mar 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Timotej Obreza
Timotej Obreza © Osebni arhiv

Ob stopnjevani racionalizaciji in množenju pravnih norm, ki sta med pravnim študijem vedno intenzivneje porajajoča se pojava, je Timotej Obreza sam drugače vedno bolj gradil na spoznanju, da je tovrstno iskanje funkcionalne pravne rešitve le eden izmed mnogoterih elementov, ki tvorijo spoznanje o pravu ter družbi in človeku, ki ju zadeva. 

Želji po znanju in izzivu je na dodiplomskem študiju sledil tudi s polletno izmenjavo na münchenski LMU, kjer je imel priložnost ter privilegij razvijati interese pravne filozofije in teorije, kazenskega prava ter psihiatrije. Obravnavano raziskovalno delo predstavlja alternativni način in ugovor običajnemu ukvarjanju s pravom, njegova ambicija pa je obenem sistematično in kritično opredeliti pomen in vlogo osrednjega elementa sodobnega materialnega kazenskega prava - pojma pravne dobrine.

Trenutno Timotej mednarodno akademsko okolje podrobneje spoznava v okviru magistrskega študija pravne teorije v Frankfurtu, kjer ga poleg zgoraj navedenih tem posebej zanimajo tudi primerjalno pravo ter možnosti grajenja večdisciplinarne pravne teorije.



Timotej Obreza se je po končani osnovni in srednji šoli v Begunjah, Cerknici in Postojni vpisal na ljubljansko Pravno fakulteto, kjer trenutno zaključuje magistrski študij z zaključnim delom s področja kazenskega prava. Na fakulteti je deloval kot tutor ekonomije in kazenskega prava, sodeloval pri pravnofilozofskih simpozijih in raznovrstnih raziskovalnih projektih, kar je vse predstavljalo dodaten vir motivacije za osvajanje in prebijanje gole študijske vsebine; posebno priložnost in izkušnjo je v tem smislu predstavljalo tudi članstvo v kulturni redakciji Radia Študent.


Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Maraton predavateljev in predavateljic, ki so konec lanskega leta prejeli Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, se v marcu in aprilu na M_odru nadaljuje vsak torek ob 18:00. Vljudno vabljeni! Naj spregovori znanost.  

Sledijo:
21. 3., Nina Fricelj, UL PEF, Izzivi in samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami Univerze v Ljubljani
28. 3., Nina Tovornik, UL ALUO, Dosežki na področju kiparstva v javnem prostoru: Umotvor – skulptura igralo in Črna – svet v malem – javna plastika
4. 4., Jan Otoničar, UL BF, In vivo enkapsulacija specifičnih fragmentov DNA v bakterijski mikrorazdelek
11. 4., Grega Rudolf, UL FU, Svoboda v družbi nadzora? Koncept zasebnosti in varstva osebnih podatkov v koliziji z oblastjo in pod njenim varstvom

Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
16
Apr 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se