Ljubljana
MGML

[M_oder] Nina Tovornik: Dosežki na področju kiparstva v javnem prostoru

Predavateljica je za zasnovo in izvedbo skulptur v javnem prostoru UMOTVOR in ČRNA – SVET V MALEM, prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Monumentalni deli, poleg domišljene vsebinske artikulacije in visoke estetske vrednosti, posamezniku omogočata dotik in vstop v skulpturo ter s tem vzpostavljata nove paradigme na področju javne plastike.

Torek
28
Mar 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Nina Tovornik, Umotvor – skulptura igralo, 2022, Park pri Mlečni, Vrhnika.
Nina Tovornik, Umotvor – skulptura igralo, 2022, Park pri Mlečni, Vrhnika. © aluo.uni-lj.si

Na tokratni predstavitvi nagrejene naloge bomo spoznali dva projekta, ki sta bila izvedena v obrtniški delavnici pod mentorstvom doc. Tomaža Furlana. Gre za skulpturi, ki sta zasnovani na konceptu dotika in ponujata razmislek o pojmu uporabnosti za javno plastiko ter umeščanju le-te v urbana tkiva mest. Avtorica bo predstavila celoten proces izvedbe, od konceptualne zasnove do opisa tehnologij za realizacijo.


Nina Tovornik se je po končani osnovni šoli in gimnaziji v Ljubljani, vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Na Akademiji je sodelovala pri različnih delavnicah, projektih in organizacijah razstav. V svojih delih raziskuje različne načine opredmetenja osebnih izkušenj, ki jih implicira v širši družbeni prostor. Ukvarja se s percepcijo realnosti, moralno in kulturno transcendenco, mitom in teorijami katastrofičnih dogodkov človeškega bitja in družbe. Na področju kiparstva deluje v različnih medijih, leta 2020 je zmagala na natečaju za javno plastiko na Vrhniki, leta 2022 pa na natečaju za javno plastiko v Črni na Koroškem.


Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Maraton predavateljev in predavateljic, ki so konec lanskega leta prejeli Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, se v marcu in aprilu na M_odru nadaljuje vsak torek ob 18:00. Vljudno vabljeni! Naj spregovori znanost.  

Sledi:
5. 4., Jan Otoničar, UL BF, In vivo enkapsulacija specifičnih fragmentov DNA v bakterijski mikrorazdelek
11. 4., Grega Rudolf, UL FU, Svoboda v družbi nadzora? Koncept zasebnosti in varstva osebnih podatkov v koliziji z oblastjo in pod njenim varstvom

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se