Ljubljana
MGML

Srečanja

Učenci iz OŠ Kolezija
Srečanja - © dokumentacija MGML
© dokumentacija MGML

Prvi obisk Mestnega muzeja

Pred odhodom smo imeli težave in smo z zamudo prišli v muzej. Da bi se bolje spoznali, smo spletli pajkovo mrežo. To je izgledalo tako, da si v roke dobil klobčič volne, povedal svoje ime in pričakovanja, nato pa jo podal naslednjemu. Ampak mrežo je bilo treba tudi pospraviti, zato smo hodili čez mrežo in jo odpletali, medtem pa povedali, katero zanimivo ali starinsko stvar hranimo doma. Nato pa je vsak na velik list napisal vse stvari, ki ga spominjajo na novi vek.

Tako se je naš dan končal in vsi se že veselimo naslednje srede.

Maša

Tri v enem

Najprej smo imeli predavanje z naslovom Arheologija (to je bila tema). Predaval nam je 'tri v enem' (arheolog, kustos in dokumentalist). Ime mu je Martin Horvat. Povedal nam je par stvari o delu arheologov in najdbah v okolici Gosposke ulice. Po predavanju smo si ogledali še muzejsko klet, bolj na hitro. V kleti smo videli: ostanke neke 'gostilne', zakladnico, v kateri smo videli modro skledo in oljenke, ki so jih v starem veku dajali v grobove, da bi si pokojni svetili z njimi, videli smo del rimske ceste, stopinjo sužnja, ostanek požara v Emoni, ki se zdaj imenuje Ljubljana, videli smo veliko glinenih skled, repliko igrače (zibke), velike za eno ped, ki so jo našli v vodnjaku, videli smo še mnogo stvari, skratka imeli smo se super kot vedno. Alisa pravi, da moram napisati, da smo se imeli super fajn!

p.s. Alisa spet pravi, da sem pozabila napisati, da nam je Valentina za rojstni dan razdelila bonbone.

Spoznajmo restavratorje

V sredo, 6. 11. 2019 smo obiskali Restavratorsko konservatorski center Mestnega muzeja Ljubljana. Ogledali smo si, kakšne naprave uporabljajo pri konserviranju. Imajo tudi veliko orodij, kot so npr. čopiči, palčke … Nekatera orodja si izdelajo tudi sami. Pokazali so nam, kako shranijo stvari, ki so jih konservirali in restavrirali. Stvari morajo tudi fotografirati in zapisati najdišče, kjer je bila najdba najdena.

Tadej

Stiki z javnostmi

V sredo, 20. 11. 2019, smo govorili o strokovnjakih za stike z javnostjo. Ti skrbijo za vzdrževanje stikov z javnostjo. Obveščajo ljudi, kje in kdaj bodo kakšne razstave in poskrbijo, da čim več ljudi pride. Ko bomo pripravili našo razstavo, bomo tudi mi postali 'piarovec', da bodo ljudje izvedeli o naši razstavi.

Knjiga. Znanje. Razum.

V sredo, 27. 11. 2019, smo se v Mestnem muzeju sprehodili skozi novo razstavo Knjiga. Znanje. Razum. Spoznali smo, kako je nastal tisk, kdo so bili pisarji in kako je bil tisk povezan z vero. Spoznali smo tudi poklice, ki so bili povezani s tiskom. Ugotovili smo, da je tisk zelo olajšal vsa dela. Na razstavi pa so nam poleg tiskanja knjig predstavili tudi cel novi vek. Razstava je polna izjemnih najdb in knjig.

Razstava se mi je zdela zelo zanimiva in z njo sem izvedel veliko novega o novem veku.

Samo

Predmeti so izbrani

V sredo, 8. januarja, smo v Muzeju v malem, ki je tokrat potekal na naši šoli, izbrali predmete iz razstave Knjiga. Znanje. Razum, ki jih bomo predstavili na vodstvih. Razdelili smo si, kdo bo predmete, ki smo jih prej izbirali, predstavil. Tisti, ki so bili izbrani za predstavitev predmeta, morajo o njem poiskati čim več.

Brin

Snemamo

V sredo, 29. januarja, smo v muzeju snemali kratek filmček. Film vsebuje navodila za vse, ki bi radi v muzej prinesli svoja čudesa. Vsak, ki si bo ogledal film bo izvedel, kakšne predmete zbiramo in kam ter kdaj naj jih prinese. Razdelili smo se v tri skupine in film posneli na različnih delih muzeja (npr. pri vhodu, na stopnišču, v tiskarni …). Film je zelo zanimiv in zabaven.

Ella

Razstava

KNJIGA. ZNANJE. RAZUM.
Velika razstava dosežkov zgodnjega novega veka v Ljubljani
KNJIGA. ZNANJE. RAZUM. Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800)
14. 11. 2019–31. 10. 2020

200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev našega prostora barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika, 330 let od natisa Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske in skoraj 500 let od natisa prve slovenske knjige so mejniki, ki ji obeležuje razstava.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se