Ljubljana
MGML

Pestra Poletna muzejska noč 2024 v Plečnikovi hiši

Vodeni ogledi hiše in vrta, čebelja delavnica, koncert in še marsikaj – preživite delček najdaljše in najtoplejše muzejske noči v letu tudi v Plečnikovi hiši!

Sobota
15
Jun 2024
Čas: 18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Pestra Poletna muzejska noč 2024 v Plečnikovi hiši
© Andrej Peunik/MGML

VODENI OGLEDI

18.00–24.00 | Krajši vodeni ogledi originalno ohranjenega Plečnikovega domovanja*; 20-minutna vodstva potekajo v slovenščini in/ali angleščini
Posameznega vodstva se lahko udeleži največ 7 ljudi – samostojni ogledi hiše niso možni. 

18.00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00 | Spoznajmo Plečnikov vrt, vodeni ogledi Plečnikovega vrta za odrasle*
Na ogledu boste spoznali, za kaj vse je mojster Plečnik uporabil kanalizacijske in vodovodne cevi, kje se je rad odpočil in katero zelenjavo s svojega zelenjavnega vrta je rad jedel.
V primeru dežja vodstva odpadejo.

20:15 | Saša Dev, arhitekt, vodstvo po razstavi s kustosom Stojanom Skalickyjem, UGM*
Plečnikov študent Saša Dev se je po uspešno dokončanem študiju arhitekture podal na samostojno pot in v Mariboru pustil neizbrisen pečat. Na vodstvu po razstavi s kustosom Stojanom Skalickyjem boste med drugim izvedeli, kako je Dev moderniziral podobo Maribora ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh.

21:00 | Glasba po Plečnikovem okusu, glasbeni nastop akademske violinistke Inge Ulokina in pianistke Olge Ulokina
Arhitekt Jože Plečnik je kot vsestranski umetnik izjemno cenil različne zvrsti umetnosti, od kiparstva in slikarstva pa vse do glasbe. Med drugim je cenil glasbo Frédérica  Chopina,  Mozarta in Beethovna. Prav njihova dela pa tudi dela Piazzolle in Čajkovskega bodo del repertoarja koncerta na vrtu Plečnikove hiše. Za izvrstno izvedbo bosta poskrbeli akademska violinistka Inga Ulokina ter muzikologinja, skladateljica in pianistka Olga Ulokina.
V primeru dežja koncert odpade.


*Obvezne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo v sredo, četrtek in petek, 12., 13. in 14. 6., od 8:00 do 14:00 na prijava@mgml.si


ZA DRUŽINE

18:00–20:30 | Pokukajmo v čudežni svet čebel, predstavitvena delavnica o čebelah za družine
Skupaj s čebelarko Petro Peunik Okorn se bomo podali na raziskovanje čebel na Plečnikovem vrtu. Izvedeli bomo, kako je bil Plečnik povezan s čebelami, si ogledali čebelnjak na vrtu in se poglobili v svet čebeljih družin. Otroci si bodo na koncu lahko izdelali tudi sveče iz čebeljega voska.
V primeru dežja se dogodek izvede v Plečnikovi hiši.

SAMOSTOJNI OGLEDI

18.00–24.00 | Samostojen ogled stalne razstave Plečnik.
Razstava osvetljuje arhitektove velike in manjše, realizirane in nerealizirane arhitekturne projekte, predstavlja originalne predmete, makete, skice in načrte ter odpira vpogled v Plečnikovo zasebno življenje.

18.00–24.00 | Samostojen ogled občasne razstave Saša Dev, arhitekt
Razstava se posveča Saši Devu, Plečnikovemu študentu in arhitektu medvojnega Maribora, ki je eden izmed soustvarjalcev moderne arhitekture v Sloveniji. Njegova arhitekturna dela ostajajo aktualna, saj kot mlad ustvarjalec ni le sledil sodobnim trendom, temveč jih je v kontekstu odnosa do mestnega tkiva prehitel za več desetletij.


Na Poletno muzejsko noč pa vas vabimo tudi v trgovinico Plečnikove hiše, kjer smo za obiskovalce pripravili kar 30% popust na vse publikacije, izdane v založništvu MGML, starejše od 6 mesecev. Med njimi med drugim najdete tudi biografski strip Plečnik (in pika), vodnik po Plečnikovi Ljubljani arhitekta Andreja Hrauskyja ali katalog o Plečnikovih nerealiziranih projektih v Ljubljani – vsekakor zanimivo branje za vse ljubitelje (Plečnikove) arhitekture!

Pon
17
Jun 2024
Delavnica, Prireditev na prostem, Zvočni dogodek
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
2
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
9
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
9
Nov 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se