Ljubljana
MGML

Okusi s Plečnikovega vrta: prijavi se na kreativni kulinarični natečaj za mlade!

Na jubilejno Plečnikovo leto, ko obeležujemo 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika, najpomembnejšega slovenskega arhitekta, oblikovalca in urbanista, smo v Plečnikovi hiši pripravili kreativni kulinarični natečaj za mlade Okusi s Plečnikovega vrta. K sodelovanju vabimo mlade, v starosti med 16. in 25. letom, ki bodo navdih za edinstvene kulinarične recepte iskali v lokalnih sestavinah s Plečnikovega vrta in arhitekturnih stvaritvah tega velikega mojstra. Natečaj poteka v okviru evropskega projekta UpCreate, v okviru katerega umetnost (arhitekture) povezujemo s kulinariko.

Bruno Šulman
Bruno Šulman

Naloga sodelujočih v natečaju je priprava avtorskega recepta za sladico iz lokalnih sestavin, ki jih lahko najdemo na Plečnikovem vrtu, med njimi so orehi, grozdje, češnje, jagode, jabolka, med, paradižnik, korenje, grah in fižol; zelišča in začimbe: sivka, rožmarin, majaron, origano, meta, limonska trava in žajbelj. Izmed vseh prijavljenih del bo strokovna žirija izbrala pet avtorjev najboljših receptov, ki se bodo s svojo sladico predstavili 3. junija na zaključnem dogodku v Plečnikovi hiši, ko bo izbrana tudi najboljša sladica. 

Na izbor zmagovalca bo poleg izvirnosti recepta in okusa pomembno vplivala tudi oblika sladice. To naj navdihujejo oblike, ki jih najdemo v Plečnikovi arhitekturi. To zaznamujejo predvsem preproste oblike, kot so kocka, krogla, stožec, valj, piramida. 

Zmagovalec kreativnega kulinaričnega natečaja bo poleg certifikata prejel tudi udeležbo in predstavitev na delavnici in dogodku v organizaciji projekta UpCreate na prestižnem umetnostnem Beneškem bienalu; delavnica in dogodek bosta potekala od 14. do 20. novembra 2022.

Rok za oddajo materialov je 1. maj 2022 do 24. ure.

Ambasador projekta je mladi perspektivni slovenski chef Bruno Šulman

Bruno Šulman kljub svoji mladosti navdušuje s svojimi kulinaričnimi spretnostmi. Leta 2018, ko je še obiskoval Gimnazijo Bežigrad, je z mini jabolčno-bučno mousse tortico, ki je postala Nov okus Ljubljane, prepričal kulinarične mojstre, v oddaji MasterChef pa ni osvojil le gledalcev, ampak so ga okusi pripeljali prav do zmagovalnega pokala. Bruno si kot ambasador projekta želi, da bi se na kulinarični natečaj prijavilo čim več mladih. »Z veseljem sem sprejel povabilo Plečnikove hiše, da postanem ambasador kreativnega kulinaričnega natečaja Okusi s Plečnikovega vrta. Tudi sam sem se preizkusil na številnih kulinaričnih natečajih in tekmovanjih, nenazadnje tudi v oddaji MasterChef Slovenija. Prepričan sem, da tovrstni natečaji ponujajo možnost za kreativno ustvarjanje, pilijo različne kuharske tehnike in izmojstrijo kulinarično znanje," pravi in dodaja: "Ravno pri pripravi sladic lahko sprostimo svojo domišljijo in k ustvarjanju pristopimo z arhitekturnega vidika. Igramo se lahko s številnimi oblikami, ki jih lahko ustvarimo z različnimi pripomočki in tehnikami ter ustvarimo številne teksture in barve okusov."

»Kaj si morete misliti lepšega kot pogled na vrtove?«

»Kaj ni lepo tukaj? Kaj si morete misliti lepšega kot pogled na vrtove? Jaz sem bogat, jaz sem veleposestnik,« je Plečnik ob pogledu iz svoje hiše v Karunovi ulici v Ljubljani v pismu napisal farmacevtki Emiliji Fon, s katero si je dopisoval 25 let.

Z natečajem, ki smo ga zasnovali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, želimo tudi mlade spodbuditi k iskanju navdiha v Plečnikovem vrtu, njegovi arhitekturi ter jim približati njegovo bogato zapuščino, predvsem pa spodbuditi njihovo ustvarjalnost skozi povezovanje dveh pomembnih kulturnih področij ‒ hrane in umetnosti.

Več informacij o razpisu in prijavi se nahaja na tej povezavi.

Objavljeno: 28. 2. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se