Ljubljana
MGML
za učence od 7. do 9. razreda

Programi za učence od 7. do 9. razreda

Drage učiteljice in učitelji tudi v šolskem letu 2018/2019 smo pripravili pester izbor našega stalnega repertoarja, interaktivnih ogledov razstav, vodenih sprehodov, galerijskih ustvarjalnic ter nove in prenovljene programe. Glavni vsebinski poudarki so na programih, ki so vezani na tematiko naše nove stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. in nove začasne razstave Ivan Cankar. Doživite z vami del naših pedagoških programov!
None

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


© Andrej Peunik/MGML

Novo v 2018!

Interaktivna delavnica na stalni razstavi s praktičnim preizkusom

Kdo so muzejski strokovnjaki?

Spoznali bomo, kako predmeti pridejo v muzej, kako tu zanje skrbimo in izvedeli, kako nastane razstava. Program vključuje uporabo modernih tehnologij, omogoča rokovanje z originalnimi artefakti in se v celoti odvija v razstavnih prostorih.


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica s kvizom

Spoznajmo Emonce!

Učence v rimski čas z ogledom animiranega filma popeljeta animatorja v antičnih oblačilih, ki Emono geografsko umestita v današnji evropski prostor. Učenci spoznajo vlogo rimskih vojakov v času vojne in njihovo opremo.


Interaktivna delavnica

Gremo v srednji vek!

V srednjem veku je Ljubljana dobila svoje ime – sprva so jo imenovali Laibach oz. Luwigana. Mesto se je stiskalo pod Grajskim gričem ob reki Ljubljanici, sestavljali pa so ga Stari, Novi in Mestni trg.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Galerijska ustvarjalnica

Anim-Akcija!

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. 


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Fotogram

Mladi na ustvarjalni delavnici spoznajo osnove fotografije in se naučijo, kako lahko fotografija nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Pleksimanija

Pri slikanju na pleksi steklo  se barvne plasti nanašajo zrcalno in druga drugo prekrivajo – tako očem  nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno  čarovnijo pogledamo s prave strani.


Novo v 2018!

Vodstvo po stalni razstavi

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Učenci bodo skozi vodeni ogled spoznavali poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline od časa prazgodovine pa vse do danes.

© Andrej Peunik/MGML


© Matevž Paternoster/MGML

Voden ogled

Spominska soba Ivana Cankarja

V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic Moje življenje in Podobe iz sanj. Učenci literatovo življenje spoznajo s pomočjo delovnih listov.


Voden ogled

Župančičeva spominska zbirka

Oton Župančič velja za enega naših največjih literarnih umetnikov. Muzejsko razstavo o njegovem življenju in delu je v Knjižnici Otona Župančiča pripravil Mestni muzej Ljubljana.

Župančičeva spominska zbirka

© Matevž Paternoster/MGML


Voden ogled po arhitektovem domovanju

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je svoja zadnja ustvarjalna leta preživel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov, Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci se v družbi izkušenega vodiča odpravijo raziskovat skrivnosti antične Emone. Pot se začne v muzejski kleti, kjer je ohranjen del originalne rimske ceste.


Izkustvena delavnica

Arheologija je kul!

Kdo so arheologi in kaj počnejo? So njihova odkritja naključje ali natančno vedo, kje izkopavati, da bodo našli nekaj izjemnega? Kako se arheolog loti svojega dela in kakšna orodja uporablja?

© Matevž Paternoster/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled z delovnimi listi

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Kdaj govorimo o srednjem veku in kako so ljudje takrat živeli? In kako je v srednjem veku izgledala Ljubljana? Na sprehodu po mestu učenci in dijaki iščejo sledi srednjeveškega mesta.


Voden ogled po arhitektovem domovanju in mestu

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov, ki je s svojimi deli v tujini in pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, ki jo je ves čas bivanja v tujini močno pogrešal, je poskušal dati videz prave slovenske prestolnice.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Plovba po reki Ljubljanici z vodstvom

Ljubljanica in njene skrivnosti

Reka Ljubljanica je imela pomembno vlogo pri nastanku naselbin ob njeni strugi in je bila ključnega pomena pri razvoju tako rimske Emone kot srednjeveške Ljubljane.


Voden ogled z ustvarjalno delavnico

Fotografska delavnica »Camera obscura«

Dijaki na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo, kako fotografija pravzaprav nastane.

© Metod Blejec


© Andrej Peunik/MGML

Samostojno raziskovanje mesta z delovnimi listi

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije

Izkoristite priložnost in se s skupaj z učenci odpravite na zanimivo  učno pot po ključnih znamenitostih Ljubljane. Opremljeni z učnimi  pripomočki (zemljevid, kompas…) se bodo učenci v manjših skupinah, v  spremstvu vodičev in učiteljev odpravili odkrivat prestolnico.