Ljubljana
MGML
za učence od 7. do 9. razreda

Programi za učence od 7. do 9. razreda

Drage učiteljice in učitelji tudi v šolskem letu 2020/2021 smo pripravili pester izbor našega stalnega repertoarja, interaktivnih ogledov razstav, vodenih sprehodov, galerijskih ustvarjalnic ter nove in prenovljene programe. Glavni vsebinski poudarki so na programih, ki so vezani na tematiko naše nove stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. in nove začasne razstave Ivan Cankar. Doživite z vami del naših pedagoških programov!
Programi za učence od 7. do 9. razreda

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Interaktivni vodeni ogled stalne razstave

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Učenci skozi vodeni ogled spoznajo poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline in na njenem primeru raziskujejo čas od prazgodovine do danes. Med drugim si ogledamo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, grob emonske zdravnice, ki je bil najden na Slovenski cesti, in grob viteza s konca srednjega veka.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivna delavnica ob stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Kdo so muzejski strokovnjaki?

Muzejski »motor« poganja cela vrsta najrazličnejših strokovnjakov.

 Učenci spoznajo tri poklice, brez katerih muzej ne bi mogel obstajati: kustosa, restavratorja-konservatorja in dokumentalista. Kakšne naloge opravljajo v muzeju, učenci izvedo od njih samih, nato pa se preizkusijo v njihovih vlogah. Spoznajo, kako predmeti pridejo v muzej in kako tu zanje skrbimo, ter izvedo, kako nastane razstava.


Interaktivna delavnica

Gremo v srednji vek!

Začetki glavnega mesta Slovenije segajo v srednji vek, ko je pod Grajskim gričem in ob reki Ljubljanici nastalo mestece, ki še danes nosi enako ime – Ljubljana. Življenje v njej pa je bilo v srednjem veku popolnoma drugačno, kot je danes, in da bi pridobili izkušnjo iz prve roke, nam ne preostane drugega, kot da skupaj odpotujemo v srednji vek! Tam spoznamo značilnosti srednjeveškega mesta in postanemo srednjeveški meščani.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled Ljubljane z delovnimi listi

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Veste, da je Ljubljana prav v srednjem veku dobila svoje ime? Ali da je nastala iz treh trgov – Starega, Novega in Mestnega? Na sprehodu po mestu učenci izvedo, kako so živeli ljudje v času srednjega veka. Izkušeni vodiči bodo oživili živahno dogajanje v mestu in vas popeljali na kraj, kjer je bilo nekoč srednjeveško pristanišče, ogledali si bomo, kje je bila srednjeveška tržnica, in izvedeli, kje je imel svoje prostore ljubljanski rabelj.


Izkustvena delavnica s kvizom

Spoznajmo Emonce!

Animatorja v antičnih oblačilih učencem predstavita kratek animirani film o življenju v Emoni. Prek zemljevidov učenci geografsko umestijo Emono v evropski prostor, spoznajo vlogo rimskih vojakov v mirnem in v vojnem času ter preizkusijo legionarjevo opremo. Ob poslušanju avdioposnetkov ugotavljajo, kakšne so razlike med antično in sodobno družino. Učenci pomerijo rimska oblačila, obedujejo leže na trikliniju in izvedo, kako so se prehranjevali Rimljani različnih slojev. Lahko sedejo tudi na rimsko javno stranišče, povonjajo dišave iz term in se preizkusijo v gledališki igri z maskami.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Rimska Emona je nastala pred več kot 2000 leti, arheološke ostaline pa še danes pričajo o življenju tedanjih ljudi. Učenci v družbi izkušenega vodiča odkrivajo življenje Emoncev. Na poti izvedo, kako je bila videti prva mestna naselbina na tem območju, v muzejski kleti si ogledajo del čisto prave rimske ceste in gostišča, obiščejo oba arheološka parka in ostanek rimskega zidu.


Izkustvena delavnica

Arheologija je kul!

Kdo so arheologi? Kako se lotijo svojega dela in kakšna orodja uporabljajo? Kako vedo, kje raziskovati? So njihova odkritja naključna? Učenci na delavnici dobijo priložnost, da za kratek čas postanejo arheologi in se preizkusijo v njihovem delu. Razdelijo se v tri manjše skupine in s pomočjo arheološkega orodja raziščejo tri emonske grobove. Ob tem spoznavajo, kako ravnati z najdbami, kakšne predmete so svojci pridajali umrlim v grobove, kako so potekali pokopi in kakšno je bilo verovanje v posmrtno življenje.

© Matevž Paternoster/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled po arhitektovem domovanju

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je dobra tri desetletja živel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda. Del hiše, ki ga je Plečnik zgradil po svojih načrtih in v njem živel, je še danes videti tako, kot bi ga arhitekt pravkar zapustil. Učenci si ogledajo vhodno vežo, okroglo dnevno sobo s spalnico in kopalnico, sprejemnico, kuhinjo ter zimski in zunanji vrt. Plečnikovo delo in življenje bolj poglobljeno spoznajo na ogledu nove stalne razstave, ki sledi obisku arhitektovega domovanja.


Vodeni ogled arhitektovega domovanja in Plečnikove Ljubljane z delovnimi zvezki

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov; s svojimi deli je tako v tujini kot pri nas pustil velik pečat. Že med bivanjem v tujini je iskal priložnost za vrnitev v domače mesto, po prihodu domov pa je Ljubljani poskušal dati videz prave slovenske prestolnice. Učenci se po ogledu Plečnikove hiše odpravijo v središče mesta in izvedo veliko zanimivega o gradnji Križank in o »templju učenosti«, kot je Plečnik poimenoval NUK. Spoznajo tudi, kako se je gradil Kongresni trg in kje je arhitekt dobil navdih za gradnjo Tromostovja.

© Andrej Peunik/MGML


© Matevž Paternoster/MGML

Vodeni ogled z delovnimi zvezki

Spominska soba Ivana Cankarja

Vabljeni na Rožnik, kjer je med letoma 1910 in 1917 živel in ustvarjal Ivan Cankar. V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic Moje življenje in Podobe iz sanj. Učenci literatovo življenje spoznavajo s pomočjo delovnih listov, zanimive zgodbe pa osvetlijo podobo velikega dramatika in pisatelja, znanega tudi pod imenom »princ na gori«, kakor so ga imenovali v času njegovega bivanja na Rožniku.


Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Fotogram

Učenci na ustvarjalni delavnici spoznajo, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

© Andrej Peunik/MGML


© Matevž Paternoster

Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Camera obscura

Učenci na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo osnovne zakonitosti fotografske podobe, ki nastane pri prehodu svetlobe skozi odprtinico – seznanijo se s predhodnico današnjih fotoaparatov, t. i. temno sobo ali camero obscuro.


Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Svetloris

Risanje s svetlobo učencem približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet: je izredno kreativna tehnika umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem pa fotoaparat v dolgi ekspoziciji beleži svetlobne poteze.


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled razstave v Mestni galeriji Ljubljana z ustvarjalno delavnico

ANIM-AkCIJA!

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. Naučijo se, kako nastane animirani film in kakšne vrste animacije poznamo, ter se v družbi strokovnjaka preizkusijo v tehniki stop-motion (slika za sliko).


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Umetnik izumitelj

Kaj se zgodi, ko se v umetnikovem ateljeju srečata znanost in umetnost? Na razstavi Živi objekt spoznamo umetnice, ki v svojih umetniških delih uporabljajo dognanja znanosti in tehnologije, ter se nato še sami preizkusimo v vlogi umetnika izumitelja. Iz odpadnega materiala, kot sta star papir in embalaža, izdelamo makete domišljijskih izumov, ki bi utegnili rešiti težave našega sveta.


Vodeni ogled razstave s kiparsko delavnico

Trikotna glava, kvadratno telo

Na vodenem ogledu razstave kiparke Dragice Čadež vstopimo v svet abstraktne umetnosti – v tisti svet, v katerem je nebo včasih zeleno in sonce vijoličasto, kjer so glave ljudi lahko trikotne, njihova telesa pa kvadratna. Po umetničinem zgledu se preizkusimo v ustvarjanju abstraktnih skulptur in iz koščkov lesa ustvarimo človeške figure nenavadnih oblik.


Vodeni ogled razstave z grafično ustvarjalno delavnico

Hibridna bitja

Umetnica Maja Smrekar se v svojih delih pogosto ukvarja s človekovim odnosom do živali. Po vodenem ogledu razstave njenih del na ustvarjalni delavnici uporabimo domišljijo in si izmislimo vsak svoje fantazijsko hibridno bitje. Pri upodobitvi svojih domišljijskih kreatur uporabljamo preproste grafične tehnike – iz odpadnih materialov izdelamo lastne matrice in se tako seznanimo z eno najstarejših likovnih tehnik, z umetnostjo tiska.


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Spomenik domišljiji

V skoraj vsakem mestu tega sveta lahko najdemo spomenike – spomenike pesnikom, pisateljem ali politikom, spomenike, ki obeležujejo pomembne dogodke v zgodovini. Komu ali čemu pa bi ti postavil spomenik? Po zgledu umetnika Arjana Pregla posežemo v povečane fotografije mest in mestne trge popestrimo s svojimi kiparskimi intervencijami.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se