Ljubljana
MGML

Od pesnice Lili Novy do župana Ivana Hribarja

vodena pot po Ljubljani

Ko govorimo o zgodovini Ljubljane, navadno omenjamo vojne, kralje in cesarje. Kako pa izgleda preteklost mesta skozi oči pesnice in prevajalke?

Sobota
24
Avg 2024
Čas: 18:00–20:30
Lokacija: Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu
Odrasli, študenti, seniorji
Voden ogled po poteh Lili Novi
Voden ogled po poteh Lili Novi © Urška Šparemblek

Odkrijte neslišane zgodbe in doživetja avtorice, ženske, ki je svoje življenje in ustvarjalnost preživela v mestu ob Ljubljanici, kjer se je soočila z mnogimi krutostmi življenja na začetku 20. stoletja.

Zbrali se bomo na Prešernovem trgu, pred spomenikom Franceta Prešerna, v središču Ljubljane, ki je svojo znamenito podobo dobila ravno takrat, pod županovanjem Ivana Hribarja. Od tam se bomo sprehodili preko Trubarjeve cest in Mesarskega mostu do nekdanje gostilne Pri Kolovratu, kjer je Lili Novy srečevala mnoge intelektualce, kot sta Jože Plečnik in Oton Župančič. Ona je bila tam ena izmed redkih žensk, zato njena prisotnost mnogim moškim ni ugajala. Spoznali bomo skrite lokacije našega mesta, ki so polne še neslišanih zgodb in nepoznanih doživetij.

Pot bomo zaključili v rožnodolski Vili Zlatica, kjer se bomo v ambientu vrta secesijske meščanske vile okrepčali s čajem in pecivom. Tam nas čaka tudi posebna pozornost župana Hribarja.

Cena: 19€ vključuje

  • Vodenje Mateje Kregar Gliha, predsednice regionalnih vodnikov Slovenije.
  • Edinstvene zgodbe skritih lokacij našega mesta.
  • Čaj in pecivo na vrtu Vile Zlatice – Hribarjeve vile v Rožni dolini

Trajanje: 2,5 ure. Pot je dolga približno 2,5km.

Dodatne informacije: Sprehod se izvede tudi ob lažjem dežju, v tem primeru čajanko organiziramo v notranjosti Vile Zlatica. 

Obvezne so rezervacije na Vila.zlatica@fsk.si ali po telefonu +386 40 835 775.

Sob
27
Jul 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30. • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
17
Avg 2024
Voden ogled
Vila Zlatica • Odrasli
Sob
31
Avg 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30. • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se