Ljubljana
MGML

Od pesnice Lili Novy do župana Ivana Hribarja

Sprehod skozi zgodovino in kulturo Ljubljane: od Prešernovega trga do Vile Zlatica.

Pridružite se nam na tem edinstvenem popotovanju skozi zgodovino Ljubljane in doživite mesto skozi oči njegovih velikih osebnosti. Veselimo se vaše družbe in skupnega odkrivanja zakladov našega mesta na vodstvu z Matejo Kregar Gliha, predsednico regionalnih vodnikov Slovenije.

Sobota
14
Sep 2024
Čas: 18:00–20:30
Lokacija: Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu
Odrasli, študenti, seniorji
Voden ogled po poteh Lili Novi
Voden ogled po poteh Lili Novi © Špela Setničar

Vabimo vas na prav poseben sprehod skozi zgodovino in kulturo našega čudovitega mesta! Zbrali se bomo na Prešernovem trgu, pred znamenitim spomenikom Franceta Prešerna, v samem središču Ljubljane. Ta ikonična podoba mesta je nastala prav v času, ko je Ljubljano vodil njen najslavnejši župan, Ivan Hribar. Pod njegovim županovanjem je mesto doživelo izjemen kulturni in urbanistični razcvet.

Od Prešernovega trga se bomo sprehodili preko Trubarjeve ceste in Mesarskega mostu do nekdanje gostilne Pri Kolovratu. V tem zgodovinskem lokalu se je zbirala tedanja intelektualna elita, med katerimi so bili tudi Jože Plečnik in Oton Župančič. Prav tukaj je svoje misli in poezijo delila tudi pesnica Lili Novy, Hribarjeva sodobnica, ki je bila ena izmed redkih žensk v tem krogu. Njena prisotnost je med moškimi vzbujala različna čustva, a njena literarna veličina in duh sta pustila neizbrisen pečat v slovenski literaturi.

Sprehod bo razkril številne skrite kotičke našega mesta, ki so prežeti z neslišanimi zgodbami in nepoznanimi doživetji. Našo pot bomo zaključili v čudoviti rožnodolski Vili Zlatica, kjer se bomo v ambientu vrta secesijske meščanske vile okrepčali s čajem in pecivom. Tukaj nas čaka tudi posebna pozornost župana Hribarja, ki je Ljubljani s svojo predanostjo in ljubeznijo do kulture zapustil neprecenljivo dediščino.

Cena: 19€ vključuje

  • Vodenje Mateje Kregar Gliha, predsednice regionalnih vodnikov Slovenije.
  • Edinstvene zgodbe skritih lokacij našega mesta.
  • Čaj in pecivo na vrtu Vile Zlatice – Hribarjeve vile v Rožni dolini

Trajanje: 2,5 ure. Pot je dolga približno 2,5km.

Dodatne informacije: Sprehod se izvede tudi ob lažjem dežju, v tem primeru čajanko organiziramo v notranjosti Vile Zlatica. 

Obvezne so rezervacije na Vila.zlatica@fsk.si ali po telefonu +386 40 835 775.

Pet
27
Sep 2024
Voden ogled
Vila Zlatica • Odrasli
Sob
28
Sep 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30. • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
12
Okt 2024
Voden ogled
Vila Zlatica • Odrasli
Pet
18
Okt 2024
Literarni dogodek, Prireditev na prostem, Voden ogled
Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
26
Okt 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30. • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se