Ljubljana
MGML

Fotografija opolnomoča v živo v Galeriji Jakopič

še 18. 6. 2023, samo za udeležence

Ob razstavi družbeno angažirane fotografinje Susan Meiselas: Mediacije v Galeriji Jakopič izvajamo mojstrski tečaj Fotografija opolnomoča, ki se ga od konca aprila udeležuje 15 izbranih fotografinj in fotografov, ki v sodelovanju z izbranimi skupnostmi pripravljajo 13 fotografskih projektov. Po spletnih srečanjih in posvetovanjih se bodo udeleženci z mentoricami, fotografinjo Susan Meiselas ter strokovnjakinjama na področju fotografije Lydio Matthews in Luciano Pinchiero, v živo srečali v Ljubljani 17. in 18. 6. 2023.

Sobota
17
Jun 2023
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli
Sandinisti na obzidju sedeža nacionalne garde v Esteliju, Nikaragva, 1979
Sandinisti na obzidju sedeža nacionalne garde v Esteliju, Nikaragva, 1979 © Susan Meiselas / Magnum Photos

Galerija Jakopič je k prijavi na odprti poziv za udeležbo na mojstrskem tečaju Fotografija opolnomoča pozvala fotografe in vizualne pripovedovalce zgodb, ki so oziroma si želijo pri svojih projektih sodelovati s skupnostmi, ter člane posameznih skupnosti. Rok za oddajo prijave je bil 14. april 2023.

Komisija v sestavi fotografinje Susan Meiselas (Magnum Photos), ameriške kuratorke, avtorice, raziskovalke in predavateljice Lydie Matthews, družbeno angažirane argentinsko-ameriške umetnice Luciane Pinchiero in vodje galerije ter kuratorke Marije Skočir se je po poglobljeni razpravi odločila, da bi na delavnici delali na 13 projektih, ki jih bo skupno realiziralo 15 udeležencev in udeleženk.

Komisijo so s svojimi prijavami prepričali: Polonca Avanzo, Katja Bidovec, Metod Blejec, Simon Chang, Jošt Franko, Jaka Gasar, Petra Godeša, Katja Goljat, Blaž Gutman, Nal Kocjan, Dagmar Nared, Nina Rojc, Ljuba Sorokina, Arven Šakti Kralj in Marijo Župan.

Izbrani udeleženci in udeleženke so se v vmesnem času z mentoricami srečali preko spleta, se pogovorili o svojih projektih in začrtali smernice za naprej. Sledilo je neodvisno terensko delo, namenjeno dokumentiranju izbrane skupnosti ter pripravam snovanja vizualne pripovedi.

Mojstrski tečaj bo zaokrožila dvodnevna delavnica z mentoricami v živo 17. in 18. junija 2023 v Galeriji Jakopič. Med delavnico bodo mentorice pregledale dotlej nastale projekte in zagotovile povratne informacije ter pomoč pri editiranju nastalih fotografij, svetovale pa bodo tudi glede najprimernejše oblike predstavitve.

Prvi projekt z delavnice, ki ga podpisuje fotografinja Katja Bidovec, je bil predstavljen že na dogodku v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, 8. junija 2023.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se