Ljubljana
MGML

Od blizu: Predavanje dr. Tanje Verlak o prikazanem in prikazni v fotografiji

zadnje predavanje iz sklopa celoletnega neformalnega izobraževanja Od blizu

Na zadnjem za širšo javnost odprtem predavanju v sklopu neformalnega izobraževanja Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta bo akademska fotografinja dr. Tanja Verlak spregovorila na temo Fotografija: prikazano in prikazen in med drugim pojasnila, kako lahko preko podob vstopimo v prostor magije, zaradi česar se lahko fotografiji »predajamo znova in znova«. Prijave na predavanje, ki bo v Galeriji Jakopič potekalo v petek, 1. decembra 2023, ob 18.00, sprejemamo na galerija.jakopic@mgml.si.

Petek
1
Dec 2023
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Fotografija iz serije Midnight in Mumbai
Fotografija iz serije Midnight in Mumbai © Tanja Verlak

Po besedah dr. Tanje Verlak raziskava o zgodovinski projekciji in sodobnem razpiranju fotografske podobe kot agenta med svetom in človekom želi potegniti analogije med optičnimi iluzijami 19. stoletja in sodobnimi vizijami, ustvarjenimi v nematerialnem stanju virtualne resničnosti. Transformacija tehnične podobe iz svetlobne sledi v tok elektronov – iz odboja v emanacijo – pa odpira prostor podob v podobah: »Vrnitev k magičnemu v fotografski podobi je tako manj povezano s stvarmi, ki jih vidimo, in bolj s tem, kako jih vidimo. V tem smislu je predajanje podobi stopiti v čas in prostor magije, ki vpeljuje realnost drugačno od empirične in zato se, v metaforičnem smislu, fotografiji predajamo znova in znova.« Misel bo razvijala dalje v sklopu predavanja Fotografija: prikazano in prikazen.

Tanja Verlak je doktorirala na Royal College of Art v Londonu. Skozi ontološke in fenomenološke modele fotografske podobe je izpostavila odnos med indeksikalno sliko in njenimi ikoničnimi ali imaginarnimi vidiki. Del svoje raziskave je izvedla na ugledni britanski interdisciplinarni raziskovalni instituciji The British School at Rome. V Sloveniji je bila njena likovna raziskava predstavljena v dveh delih, in sicer na ZRC SAZU in v Mestni galeriji Nova Gorica. Pred tem je diplomirala in magistrirala na Akademiji scenskih umetnosti v Pragi in zaključila raziskavo kulturno pogojenega šoka v fotografskih praksah na Univerzi Jawaharlal Nehru v New Delhiju.


Uvodno predavanje v delavnico Od blizu v petek, 1. 12. 2023, s pričetkom ob 18.00, je odprto za širšo javnost. Vstopnina je 5 € (vrednost vstopnice na razstavo Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950) /
brezplačno za člane Kroga prijateljev Galerije Jakopič

Število mest za predavanje je omejeno, rezervacije sprejemamo na 01 42 54 096 (torek–nedelja: 10.00–18.00) ali preko maila galerija.jakopic@mgml.si

Po uvodnem predavanju bo program namenjen zgolj vpisanim v študijsko skupino Od blizu. 


Več o predavateljici:
Dr. Tanja Verlak je Zoisova štipendistka in prejemnica nagrad in štipendij, med njimi Royal College of Art Research Bursary in TATA Grant. Kot gostujoča umetnica je delovala na International Center of Photography – ICP v New Yorku in letos tudi na St. John’s University v New Yorku. Je prejemnica ugledne Fulbrightove štipendije. Na povabilo Museum of Contemporary Photography – MoCP in Columbia College Chicago je leta 2021 delovala kot Postdoctoral Research Fellow. Verlakova je dvakratna prejemnica nagrade Slovenska fotografija leta. Razstavlja doma in v tujini, njena dela pa so del nacionalnih in mednarodnih umetniških zbirk in jih je nedavno dražila dražbena hiša Sotheby's.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se