Ljubljana
MGML

Kulturni praznik z umetnicami v Galeriji Jakopič

Vodstvo za družine, ustvarjanje svetlorisov in strokovno vodstvo.

Na kulturni praznik smo za vas pripravili celodnevno brezplačno dogajanje ob razstavi Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950, Arhitektke in fotografinje. Ob 11. uri bo potekalo družinsko vodstvo v družbi kustosinje Julije Hoda, družine pa se lahko tekom dne tudi same odpravijo po razstavi z Vodnikom za mlade radovedneže (7–12 let). Ves dan se lahko preizkusite v spretnosti svetlorisa, ob 16.30 pa lepo vabljeni tudi na strokovno vodstvo, osredotočeno na fotografinje, s kustosinjo in vodjo naše galerije dr. Marijo Skočir.

Četrtek
8
Feb 2024
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950. Arhitektke in fotografinje v Galeriji Jakopič
Razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950. Arhitektke in fotografinje v Galeriji Jakopič © Matevž Paternoster / MGML

Na vseslovenski praznik kulture obiščite Galerijo Jakopič, da skupaj zavrtimo časovni stroj, se podamo v obdobje med letoma 1850 in 1950 in spoznamo, kako so tedaj živele in ustvarjale ženske, delujoče na področju arhitekture in fotografije. S kakšnimi izzivi so se pri ustvarjanju srečevale, kdo so bili njihovi mentorji in mentorice in kaj je njihova zapuščina? Pridružite se nam, da izveste več!

Program dogodkov 8. 2. 2024 v Galeriji Jakopič:

Ob 11. uri v goste vabimo družine, ki bodo na vodstvu v družbi kustosinje Julije Hoda delo fotografinj in arhitektk spoznale s pomočjo posebnega vodnika po razstavi. Ta nas bo z razigranimi nalogami popeljal v čase, ko so dekleta potrebovala veliko mero poguma in odločnosti, da so si drznila izbrati poklic umetnice.

V kolikor ne utegnete na družinsko vodstvo, ni nič zamujenega. S pomočjo Vodnika za mlade radovedneže (7–12 let), ki vam ga ob kulturnem prazniku podarimo, se lahko tekom celega dne samostojno podate v spoznavanje slovenskih umetnic.

Bi radi ustvarjali? Tudi za to smo poskrbeli! V našem mini ateljeju se boste vsi obiskovalci lahko preizkusili v svetlorisu. Gre za izredno kreativno tehniko umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem ko fotoaparat beleži svetlobne poteze. Vaš najljubši izdelek vam bomo tudi natisnili. Atelje bo deloval ves dan.

Ob 16.30 bomo prešernovanje zaokrožili s strokovnim vodstvom, na katerem bomo pozornost namenili predvsem fotografinjam, ki so delovale v obdobju 1850–1950. Vodja galerije in kustosinja dr. Marija Skočir vam bo predstavila posameznice, po večini delujoče v fotoateljejih, ki jih odlikujejo zgodbe o pogumu, preizkusiti se v tedaj pretežno moškem poklicu, o iznajdljivosti in kreativnosti ter tudi o izjemni podjetnosti.


Mesto na brezplačnem družinskem vodstvu (sprejmemo do 15 otrok v spremstvu staršev) in/oz. na popoldanskem brezplačnem strokovnem vodstvu na Prešernov dan si do srede, 7. februarja 2024, do 15. ure lahko rezervirate s prijavo na galerija.jakopic@mgml.si.
Do ure pred vodstvom pa nam lahko interes zanj naznanite tudi s klicem na galerijsko stacionarno številko 01 42 54 096.


Drugi del razstave o slovenskih umetnicah je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer so v ospredju Slikarke in kiparke. Tudi v muzeju so za kulturni praznik pripravili poseben program.

Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024
Ned
19
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se