Ljubljana
MGML

Monografija Replika ob razstavi Bojana Radoviča

Ob razstavi Bojan Radovič: Replika je izšla obsežna istoimenska monografija, posvečena novomeškemu fotografu srednje generacije, ki fotografijo že štiri desetletja ustvarja, preudarno koncipira, kontemplira njeno materialno pojavnost, obstojnost ter izmuzljivost njenih pomenov in forme in se veliko ukvarja z njeno fizično izvedbo.

Monografija Bojan Radovič: Replika, 2022
Monografija Bojan Radovič: Replika, 2022 © Blaž Gutman / MGML

»Če bi lahko naredili popolne kopije mene, bi obstoj replik uničil mojo edinstvenost, ne da bi razveljavil mojo vrednost ali pomen ...« dr. Marina Gržinić

Spremni besedili k monografiji sta prispevali teoretičarka, kuratorka in filozofinja dr. Marina Gržinić (Filozofski inštitut ZRC SAZU) ter kustosinja in vodja Galerije Jakopič dr. Marija Skočir, ki je knjigo tudi uredila v sodelovanju s kustosinjo Julijo Hoda.

Zato, da razumemo, o čem govori monografija Replika, je treba misliti fotografa, je v svojem tekstu poudarila dr. Marina Gržinić: »Bojan Radovič je ena osrednjih osebnosti sodobne slovenske fotografije in njenih poti. V slovenskem umetniškem svetu in prej, v jugoslovanskem fotografskem prostoru, je bil prisoten kot fotograf in kot sijajen razvijalec fotografij ter producent številnih razstavnih projektov in kot organizator številnih fotografskih dogodkov. Kot pristen spremljevalec sodobne slovenske fotografske scene se že desetletja ukvarja s fotografsko prakso, raziskuje njene estetske in konceptualne razsežnosti ter njene nezmožnosti, hkrati pa je tudi podpornik številnih fotografov različnih generacij.«

Monografija in razstava Bojan Radovič: Replika - ta je na ogled do 22. januarja 2023 - izpostavljata najpomembnejša ustvarjalna snovanja, ki so Radovičevo fotografsko pot izrazito zaznamovala in ki dopuščajo vedno novo preizpraševanje materialnih, tehnoloških, formalnih in teoretskih postulatov fotografije. V monografiji je predstavljenih skupno 18 fotografskih serij Bojana Radoviča, v katerih se ideja replike manifestira na različnih ravneh.

Knjiga je na voljo v Galeriji Jakopič in v spletni trgovini MGML.

Cena: 32 €
Za člane Kroga prijateljev GJ ob nakupu velja 15-odstotni popust.



Objavljeno: 8. 11. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se