Ljubljana
MGML

DK s Scotomo v splitski galeriji Salon Galić

Salon Galić (Split, Hrvaška), 8. 9. 2023: odprtje ob 20.00 (pred tem ob 19.00 pogovor o projektu Scotoma s fotografom DK in vodjo Galerije Jakopič ter kustosinjo dr. Marijo Skočir).

Na povabilo Hrvaškega društva likovnih umetnikov (HULU) in v sodelovanju z našo galerijo bo DK od 8. septembra 2023 v splitski galeriji Salon Galić tretjič celovito predstavljal svoj fotografski opus Scotoma. Gre za vizualno popotovanje, ki se preko šestih serij po besedah avtorja "vije med našo osebno enigmo in univerzalno pretnjo, v kateri smo se znašli". V Galeriji Jakopič je bila razstava na ogled leta 2019, odtlej pa uspešno gostuje doma in v tujini.

fotografija iz serije Slutnja
fotografija iz serije Slutnja © DK

Izraz scotoma izhaja iz grškega izraza σκότος/skotos, ki označuje mrak, temo. Fotografije iz DK-jevega istoimenskega opusa raziskujejo horizont percepcije, slepo pego ter razliko med opazovanjem in videnjem, nanašajo pa se na vrzel. Kot pojasnjuje DK: "Ne zgolj na vrzel v vizualni funkciji temveč tudi v umski zaznavi, spoznanju ter posledično svetovnem nazoru. Z drugimi besedami Scotoma raziskuje vzroke izza naše nesposobnosti, da bi dosegli kakršnokoli soglasje glede česarkoli."

Od uvodnih serij Scotome podobe postopoma napredujejo k razgradnji vloge opazovanja, da bi v njeni zaključni seriji lahko vizualizirale tisto, kar so primarno mentalni objekti. DK je tovrstno linijo nereprezentativne fotografije izbral, ko je postalo očitno, da v post-stvarni družbi razpravljanje ni sposobno ponuditi nikakršnih rešitev. Da poplava fotografij, ki upodablja zgolj manifestacije našega sodobnega trenutka - različne krize in rutinske zločine – ne doseže drugega, kot da dviguje prag naše neobčutljivosti, kot obliko samoobrambe.

Utrujen od plazu vedno istega, je bil DK primoran ponovno razmisliti ali “dokumentarna” fotografija sploh še premore kakršnokoli relevantnost in kako lahko fotografija upodobi abstraktno idejo naše sodobnosti, katere talci smo vsi. "Fotografija funkcionira neposredno kot konceptualna dejavnost v filozofskem smislu, umetniški predmet pa deluje samo kot šifrirana referenca na otipljivo realnost," je sklenil.

Virtualni ogled razstave je na voljo TUKAJ

Ob razstavi v Galeriji Jakopič, nastali v sodelovanju s Strip Core / Forum Ljubljana, je leta 2019 v založništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) izšla tudi monografija Scotoma, za katero sta eseja prispevali kuratorka razstave dr. Marija Skočir ter filozofinja dr. Marina Gržinić.


PR paket:
PR_DK_Scotoma_Split_SLO.doc
Poslednji_ledenik_DK.jpg
DK_iz serije Slutnja 1.jpg
iz_serije_Izza_vek_DK.jpg
iz_serije_Skoraj_upanje_DK_IURLei7.jpg
Severni_pol_ponoči_DK.jpg

Objavljeno: 24. 8. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se