Ljubljana
MGML

Simon Chang v Ulični galeriji TAM-TAM predstavlja Kraljice preoblek

Z veseljem naznanjamo, da v Ljubljani živeči dokumentarni fotograf Simon Chang, eden od 15 udeležencev mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas, od 1. decembra 2023 v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi predstavlja vpogled v svoj dolgoročni projekt drag queen, na katerem dela od leta 2021. S foto serijo Kraljice preoblek želi Chang mimoidoče povabiti, naj se posvetijo edinstveni zgodbi vsake od predstavljenih kraljic, naj vidijo onkraj njihove bleščeče zunanje podobe in naj se (ponovno) spoznajo s to osupljivo skupino svobodnih duš.

Razstava Kraljice preoblek v Ulični galeriji TAM-.TAM na Vegovi, Ljubljana, 2023
Razstava Kraljice preoblek v Ulični galeriji TAM-.TAM na Vegovi, Ljubljana, 2023 © Simon Chang

Simon Chang, večkrat nagrajeni dokumentarni fotograf, ki živi v Ljubljani, v svojih delih izpostavlja zgodbe ljudi, katerih glas je redko slišan. Predzgodba razstave Kraljice preoblek v Ulični galeriji TAM-TAM sega v leto 2021, ko je v Taipeiu rojeni fotograf začel dokumentirati ljubljansko drag sceno. To je bil čas, ko nihče ni vedel, kdaj se bo epidemija covid-19 umirila, obenem pa so tedenski protesti  proti konservativni vladi v Ljubljani trajali že več kot leto. Policisti v oklepih in solzivec na ulicah so v slovenski družbi ustvarili živce parajočo napetost – zdelo se je, da se nekaj dragocenega postopoma trga na kose in deli.

Prva predstava Dragoslavie se je 2. oktobra 2021 zgodila na Metelkovi. Na odru so močno naličene kraljice navduševale z raznobarvnimi lasuljami; pod odrom pa je bilo občinstvo primorano nositi maske. "V teh nenavadnih in negotovih časih sem kot fotograf, vedno radoveden glede zgodb drugih, globoko hrepenel po odkrivanju čustev in podobah stvari v njihovem izvirnem stanju," je zapisal Chang.

Tako je začel preživljati čas s to izjemno skupino novih prijateljev in dokumentirati zakulisje, ki ga občinstvo osebno ne more doživeti. Prav ta izkušnja iz zakulisja pa je označila začetek njegove poti spoznavanja teh kraljic preobleke:

"Zahvaljujem se za priložnost, da sem lahko priča tem sestram in njihovemu prefinjenemu 'protestnemu gibanju', v katerega globoko verjamejo. Ko postaja svet vse bolj razdeljen in plemenski, so slovenske drag kraljice toplo sprejele mojo radovednost in željo po spoznavanju njihovih zgodb. Veselim se, da bom lahko radovedne oči povabil, naj se posvetijo edinstveni zgodbi vsake osebe, vidijo onkraj bleščeče zunanje podobe kraljice in se (ponovno) spoznajo s to osupljivo skupino svobodnih duš. Ne glede na to, kako turbulenten in mračen se zdi svet, v katerem živimo, na koncu vse pleše," je ob razstavi še zapisal Chang.


Simon Chang je sicer svoj dolgoročni projekt drag queen  to pomlad predstavil in pilil tudi na mojstrskem tečaju Fotografija opolnomoča, ki so ga vodile mednarodno priznana ameriška fotografinja Susan Meiselas ter strokovnjakinji na področju fotografije Lydia Matthews in Luciana Pinchiero.

V Galeriji Jakopič se ob Simonovi razstavi v Ulični galeriji TAM-TAM za podporo mojstrskemu tečaju zahvaljujemo U.S. Embassy Ljubljana in Nj. Eksc. Jamie Lindler Harpootlian, veleposlanici Združenih držav Amerike v RS.

Objavljeno: 1. 12. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se