Ljubljana
MGML

Poziv za zbiranje gradiva za strokovni posvet o fotografinjah iz obdobja 1850–1950

V Galeriji Jakopič bo 30. januarja 2024 od 17. do 20. ure potekal strokovni posvet, na katerem se bomo družili s poznavalci, skrbniki in lastniki fotografskega gradiva, zbirk in zapuščin, ki jih lahko pripišemo delu fotografinj med letoma 1850 in 1950. Vse, ki imate takšno gradivo v lasti in vas zanima sodelovanje na posvetu, vabimo, da nam na galerija.jakopic@mgml.si pošljete mail s kratkim povzetkom vsebine vašega prispevka. Pišite nam tudi, če imate kakršnokoli informacijo o delu določene fotografinje v obravnavanem obdobju.

Razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950. Arhitektke in fotografinje v Galeriji Jakopič, 2023
Razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950. Arhitektke in fotografinje v Galeriji Jakopič, 2023 © Blaž Gutman / MGML

Od 15. novembra 2023 je v naši galeriji na ogled drugi del razstave Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950, ki se med drugim posveča tudi fotografinjam v tem obdobju.

Razstava, ki je v javnosti dobro sprejeta, je potrdila, da je delovanje žensk na področju fotografije slabo raziskano, iskanje gradiva v muzejskih in zasebnih zbirkah pa dokaj težavno početje. Med drugim zato, ker fotografije največkrat pojmujemo kot dokumente časa, kulture, prostora in družbenih pojavov, slabo pa poznamo fotografinje in fotografe, ki so jih posneli.

Zakaj strokovni posvet s poznavalci, skrbniki in lastniki fotografskega gradiva, zbirk in zapuščin?

Ker si predstavljamo, da je razstava šele prvi poskus bolj sistematične in širše, vseslovenske predstavitve na razstavi obravnavane tematike, prepoznavamo ob njej dobro priložnost za nadaljnji razmislek in raziskovanje.

Prvi del posveta, ki ga pripravljamo za 30. januar 2024, bo namenjen strokovnim, 15-minutnim predstavitvam, ki jim bo sledila diskusija. Drugi del pa bo namenjen posameznikom, ki želijo predstaviti gradivo ali opozoriti na podatke o fotografinjah iz tega obdobja, ki ga morebiti hranijo doma, kot družinske albume ali zapuščine.

Na ta način si želimo ustvariti bazo o fotografinjah tega obdobja, na podlagi katere bo v prihodnosti mogoče nadaljevati sistematično raziskovalno delo.

Načrtujemo, da bi po dogodku oblikovali manjši zbornik v elektronski obliki, v katerem bi bili objavljeni predstavljeni prispevki in zbrane informacije.

Do 20. januarja 2024 zbiramo predloge za udeležbo v diskurzivnem delu. Kratke povzetek vsebine vašega prispevka nam pošljite na mail galerija.jakopic@mgml.si. Na istem mailu zbiramo tudi kakršnokoli informacijo o delu določene fotografinje v med letoma 1850 in 1950.

Prosimo vas tudi za posredovanje informacije o dogodku vsem, za katere menite, da bi lahko za dogodek oz. za naše nadaljnje raziskave prispevali svoje znanje in informacije.

Vljudno vas vabimo k sodelovanju,

vaša Galerija Jakopič

Objavljeno: 22. 12. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se