Ljubljana
MGML

Po razstavi protestne fotografije Naša last z bogato opremljenim katalogom

Razstavo Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022 spremlja katalog v obliki vodnika po razstavi. Ta vključuje izbor fotografij iz posameznih razstavnih ciklov, ki jih podpisuje skupno 38 fotografov in fotografinj. Avtorja uvodnega besedila sta kuratorja razstave Julije Hoda in Metod Blejec, strokovno besedilo pa je prispeval dr. Ilija Tomanić-Trivundža.

Katalog k razstavi Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022
Katalog k razstavi Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022

Na temelju poglobljenega raziskovalnega dela za razstavo o slovenski fotoreportaži, ki je bila v Galeriji Jakopič na ogled leta 2021, in v skladu s poslanstvom galerije, predstavljati in vrednotiti fotografske zapise trenutkov naše preteklosti in sodobnosti, na razstavi in v istoimenski publikaciji Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022 izpostavljamo delo skupno 38 profesionalnih in amaterskih fotografov, ki so v obravnavanem obdobju, zaznamovanem tudi s pandemijo covid-19, ovekovečili prizore z različnih državljanskih akcij po vsej Sloveniji.

Po besedah izr. prof. na Katedri za medijske in komunikacijske študije Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani Tomanić-Trivundže, je protestna fotografija »rezultat raznolikih fotografskih praks, v katerih sodelujejo tako profesionalni fotoreporterji, dokumentarni fotografi, aktivisti in predstavniki civilne družbe kot tudi amaterski fotografi in udeleženci protestov«, v osnovi pa ima tri funkcije — »informiranje, mobilizacijo in dokumentiranje«.

Kuratorja razstave in avtorja uvodnega besedila v publikaciji Julija Hoda in Metod Blejec sta v svojem besedilu poudarila, da razstava Naša last prinaša prvi večji pregled obdobja 2020–2022 skozi fotografijo, saj so številne shode, proteste, državljanske neposlušnosti in druge oblike aktivizma po vsej Sloveniji fotografi spremljali od samega začetka.

Pri snovanju razstave sta sodelovala s skupnostjo fotografov, v kateri se je združilo 19 avtorjev, prisotnih na vsaj 30-ih dogodkih, še 19 v projekt vključenih fotografov in fotografinj pa je bilo izbranih preko javnega poziva. Dela vseh so tako na razstavi kot v publikaciji predstavljena v tematskih sklopih, ki ponazarjajo različne elemente protestov.

Fotografija ostaja ključno orodje za dokumentiranje pomembnih gibanj, saj kljub izzivom digitalne dobe ohranja pozicijo očividca in sposobnost pripovedovanja zgodb. Razstava slovenske protestne fotografije in katalog, ki jo spremlja, poudarjata vlogo in pomen fotografa pri beleženju družbenih dogodkov in vrednotenju naše skupne dediščine ter si prizadevata iz posameznih fotografskih fragmentov sestaviti dokument obdobja, ki bo postal naša skupna last.

Cena: 28 €
Založnik: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Galerija Jakopič
Izid: oktober 2024

Objavljeno: 25. 9. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se