Ljubljana
MGML

Pošljite nam fotografije s protestov: Vaš pogled šteje!

Prikazane bodo na razstavi Naša last in v spletni galeriji projekta Vaš pogled šteje!

Vabimo vse, ki ste dokumentirali proteste v Sloveniji, ne glede na vaše fotografske izkušnje ali kakovost fotografske opreme, da preko spletnega obrazca pobude Vaš pogled šteje! prispevate svoje fotografije, posnete od marca 2020 do aprila 2022, in postanete del našega projekta. S strani kuratorjev izbrana dela bodo med 1. 10. 2024 in 26. 1. 2025 prikazana na razstavi Naša last in v spletni galeriji Vaš pogled šteje!

None

Razstava Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022 skozi več kot 250 fotografij 38 fotografov in fotografinj predstavlja dvoletno obdobje, zaznamovano s pandemijo covida-19 in demonstracijami po vsej Sloveniji, pri čemer v ospredje postavlja vlogo in pomen fotografije pri beleženju družbenih dogodkov in vrednotenju naše skupne dediščine.

Kuratorja Metod Blejec in Julija Hoda sta razstavo več mesecev snovala s skupino 19 fotografov, ki so v omenjenem obdobju dosledno dokumentirali proteste v prestolnici in drugod po državi. Izbor fotografij so dodatno obogatila dela 19 fotografov, izbranih preko odprtega poziva, poseben prostor pa je na razstavi namenjen tudi vsem, ki želijo z javnostjo deliti lastne fotografske vtise iz tega obdobja.

Fotografija posameznikom in skupnostim omogoča, da preko dokumentiranja in deljenja podob ozaveščajo javnost o ključnih družbenih vprašanjih. Običajni ljudje pogosto ujamejo surove, nefiltrirane trenutke, ki jih poklicni fotoreporterji ali mediji morda spregledajo, in tako razkrivajo osebne razsežnosti zgodovine, ko se ta odvija. Zato na razstavi vključujemo tudi glasove obiskovalcev, ki so proteste doživeli na lastne oči. Z zbiranjem in predstavljanjem njihovih fotografij jih želimo opolnomočiti, da postanejo pripovedovalci zgodb in s svojimi edinstvenimi perspektivami obogatijo naš skupni imaginarij.

Vabimo vse, ki ste dokumentirali proteste v Sloveniji, ne glede na vaše fotografske izkušnje ali kakovost fotografske opreme, da prispevate svoje fotografije, posnete od marca 2020 do aprila 2022, in postanete del našega projekta. Vse prispele fotografije bosta kuratorja skrbno pregledala, izbrana dela pa bodo kot projekcija prikazana na razstavi v Galeriji Jakopič in v spletni galeriji Vaš pogled šteje!

Izbor fotografij bomo dopolnili z novimi fotografijami vsakih 14 dni do konca razstave. Fotografije bodo uporabljene zgolj z namenom prikazovanja v galerijskem prostoru in objave v galeriji fotografij na spletu. Po koncu razstave bodo datoteke izbrisane.

ODDAJ SVOJE FOTOGRAFIJE

Objavljeno: 30. 9. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se