Ljubljana
MGML
Sebastião Salgado: Geneza
© Andrej Peunik/MGML

Galerija Jakopič

Slovenska cesta 9
1000 Ljubljana

T 01 42 54 096
E galerija.jakopic@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Odrasli: 8 €
Študenti, dijaki, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi: 5,5 €
Družinska vstopnica: 12 €
ICOM, PRESS, SMD: brezplačno


fotografska razstava

Sebastião Salgado: Geneza

31. 5. 2016–11. 9. 2016

Kot enega osrednjih kulturnih projektov v letu Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane predstavljamo razstavo "Geneza" svetovno priznanega fotografa Sebastiãa Salgada.

Sebastião Salgado (rojen v Braziliji l. 1944), po poklicu ekonomist, je fotografsko kariero začel leta 1973 v Parizu, kjer je sodeloval s fotografskimi agencijami Sygma, Gamma in Magnum Photos – vse do leta 1994, ko sta skupaj z Lélio Wanick Salgado, kuratorko in oblikovalko vseh njegovih razstav in knjig, ustanovila svojo agencijo Amazonas Images. Salgadove prejšnje fotografske serije, med njimi Druge Amerike (1985), Sahel – ljudje v stiski (1986), Delavci (1993) in Migracije (2000), so poglobljeno raziskovale življenjske pogoje in kulturne razlike med ljudstvi, uničujoče posledice suše v afriški pokrajini Sahel, neizprosne razmere, v katerih delajo delavci vsepovsod po svetu, in stisko ljudi, ki so iz različnih razlogov ostali brez svojih domov. 

Pri Genezi (2013) se je Salgado sklenil preusmeriti od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo. Na svojih potovanjih po zemeljski obli je med letoma 2004 in 2011 dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. Salgado je s svojimi fotografijami napravil vizualni poklon našemu ranljivemu planetu, saj je prepričan, da smo ga dolžni varovati. 

Razstava, ki obsega 245 veličastnih črno-belih fotografij, je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika (na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana) ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal (v Galeriji Jakopič). Direktor Blaž Peršin in višja kustosinja Marija Skočir, strokovni vodji projekta v MGML, sta za predstavitev Geneze izbrala dve razstavišči, da si jo je mogoče ogledati v neokrnjenem obsegu. V MGML pa ne želimo zgolj predstaviti izjemno pomembnega avtorja iz sveta fotografije. Pri celostni predstavitvi fotografove kariere in njegovih naravovarstvenih prizadevanj želimo podkrepiti moč sporočila, s katerim se projekt vključuje tudi v naše okolje. 

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja si zakonca Salgado namreč prizadevata obnoviti del atlantskega gozda v Braziliji; ustanovila sta tudi nevladno okoljsko organizacijo Instituto Terra, katere poslanstvo je ponovno pogozdovanje, ohranjanje narave in izobraževanje. Zato je Geneza, ki jo Salgado vidi kot svoje "ljubezensko pismo planetu", navdihnila okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu (#lovelettertotheplanet), ki obiskovalcem razstave ponuja možnost, da sodelujejo v številnih akcijah, tako na lokalni kot na globalni ravni – od odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst do čiščenja okolja, v Mestnem muzeju Ljubljana pa s svojim "ljubezenskim pismom planetu" ozelenijo simbolično drevo. V okviru inicitive Moje ljubezensko pismo planetu bo na zavoju Mestnega muzeja Ljubljana na ogled razstava Prijazni sovražnik: od invazivne rastline do skupne dobrine oblikovalskega kolektiva Re-generacija. Razstava tematizira izdelavo papirja, ki spodbuja odstranjevanje japonskega dresnika in oživlja stare ročne obrti ter ozavešča o pomenu biodiverzitete.

Sebastião Salgado: Geneza

Razstavo "Sebastião Salgado: Geneza" spremlja vodnik, ki bralce popelje skozi 12 izbranih Salgadovih fotografij. 

© Tone Stojko

© Tone Stojko

© Tone Stojko

© Tone Stojko

© Tone Stojko

© Tone Stojko

Kolofon

Razstavo so pripravili:

Muzej in galerije mesta Ljubljane
Direktor: Blaž Peršin
Kustosinja: Marija Skočir
Strokovna pomoč: Matevž Paternoster
Oblikovanje: Bojan Lazarevič – Agora ProArs
Odnosi z javnostmi: Janja Buzečan, Urša Karer
Trženje: Maja Kovač
Programi za odrasle: Janja Rebolj
Pedagoški programi: Nika Damjanovič, Katja Kajba, Petra Peunik Okorn, Andrej Peunik
Arhitekturno svetovanje: Katja Paternoster
Konservatorska priprava del in ilustracija drevesa: mag. Katarina Toman Kracina
Prevoz del: Rotar Art
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Marko Laštro, O.K.Vir, d. o. o.

Amazonas Images
Kuratorka in oblikovalka: Lélia Wanick Salgado
Urejanje in produkcija: Françoise Piffard, Marcia Navarro Mariano
Pomočnik na terenu: Jacques Barthelemy
Tiskanje: Valérie HUE, Olivier Jamin
Okvirji: Circad – Paris
Fotografije na papirju: Ilford Galerie Prestige Gold Fibre Silk papir
Podprli so nas: brazilsko podjetje VALE, Susie Tompkins Buell, The Christensen Fund, The Wallace Global Fund, brazilska Companhia Siderúgica de Tubarão, zdaj ArcelorMittal Tubarão (Za dragoceno sodelovanje se zahvaljujemo Unescovemu centru za svetovno dediščino.)

Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016, Zavarovalnica Maribor, VO KA, Vodovod in kanalizacija, Energetika Ljubljana
V sodelovanju z: Kinodvor, Mesec fotografije – Fotonični trenutki, Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Ekologi brez meja, Re-generacija, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Membrana, Canon
Medijski partnerji: Europlakat, TS Media, TAM TAM, In Your Pocket, City Magazine, Radio SI, BTC
Posebna zahvala: Mateja Demšič, Allan Mingam, Matej Leskovšek, AtemporaryStudio, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Fivia, d. o. o., Veleposlaništvo Federativne republike Brazilije, Francoski inštitut v Sloveniji, Ljubljanski grad, RTV Slovenija, Société Radio-Canada Montréal, Turizem Ljubljana, Umjetnički paviljon Zagreb, VBZ, d. o. o., ZOO Ljubljana


Galerija Jakopič

Slovenska cesta 9
1000 Ljubljana

T 01 42 54 096
E galerija.jakopic@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Odrasli: 8 €
Študenti, dijaki, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi: 5,5 €
Družinska vstopnica: 12 €
ICOM, PRESS, SMD: brezplačno


Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se