Ljubljana
MGML
Narobe obrnjeno
© Matevž Paternoster/MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

skupinska razstava

Narobe obrnjeno

Ne tako bela kocka

24. 9. 2015–22. 11. 2015

Sodelujoči umetniki: Azra Akšamija, Luchezar Boyadjiev, Yane Calovski & Hristina Ivanoska, Nemanja Cvijanović, Vlasta Delimar, Goran Đorđević, Stano Filko, Andreas Fogarasi, Liljana Gjuzelova & Sašo Stanojkoviќ, Jusuf Hadžifejzović, Flaka Haliti, Albert Heta, IRWIN, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Ivan Moudov, Ilona Németh, Vesna Pavlović, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Tadej Pogačar, Slaven Tolj, Goran Trbuljak + Začasna Študijska soba: Dragoljub Raša Todosijević, Jugoslovenska dokumeta, Podroom, ArtLeaks, L. Logar, Támas St. Auby, Miklosz Erdely & Indigo Group, Artpool.

"Narobe obrnjeno – ne tako bela kocka" je večleten raziskovalni in kuratorski interdisciplinarni projekt, ki sta ga zasnovali Alenka Gregorič, umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001 (MGML), in Suzana Milevska, v Makedoniji živeča neodvisna kustosinja in umetnostna teoretičarka. Projekt sestavljajo vsaj dve razstavi, konferenca in dve publikaciji (katalog in zbornik). Nosilka projekta je Mestna galerija Ljubljana (MGML) v partnerstvu s štirimi raziskovalci za čas trajanja projekta (Vít Havránek, Zoran Erić, Vladimir Vidmar, Raluca Voinea) in kratkotrajnejšem sodelovanju z drugimi raziskovalci in kustosi (Sandra Bradvić, Barbara Dudás, Lucia Gregorová Stach), institucijami in organizacijami iz jugovzhodne in Srednje Evrope (med njimi sta Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka in Muzej savremene umetnosti Beograd), v katerih bodo prikazani dodatni dogodki in razstave, organizirani glede na to, za kako relevantne se bodo pokazale posamezne podteme med razvojem projekta.

V projektu "Narobe obrnjeno" skušamo analizirati obstoječe teoretične in kritične umetnostne prakse, ki se jih lotevajo srednje- in vzhodnoevropski umetniki, umetniške skupine, raziskovalci in institucije in ki se osredotočajo na kritiko aktualnih modelov institucij in njihovih programov ter na delovne pogoje v umetniški produkciji.  Razstava in drugi deli projekta izpostavljajo spreminjajoča se razmerja med vlogami, ki jih pri produkciji, prezentaciji in zbiranju sodobne umetnosti v obdobju družbenopolitične in gospodarske tranzicije igrajo na eni strani umetnost in umetniki ter na drugi strani muzeji, galerije in druge javne in zasebne umetnostne institucije. Glavni vprašanji, s katerima se ukvarjava v raziskavah, sta: kako so institucije vplivale druga na drugo in se vzajemno spreminjale med interakcijo in/ali sodelovanjem v času spremembe političnega sistema in prehoda s centraliziranega na tržno gospodarstvo in predvsem kako so na tovrstne spremembe (lahko) vplivali umetniki. Razstava prinaša tudi razmislek o potrebi  po novih, alternativnih medinstitucionalnih in nadinstitucionalnih modelih institucij ter njihovih strategij in vlog.

Pobližje sva si ogledali umetnike, ki se v delih odzivajo na obstoječe umetnostne institucije in na nujnost iskanja novih strategij in vlog zase ali celo obujanja pozabljenih vrednot, standardov in meril iz preteklosti. Razstava v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja dela iz poznih sedemdesetih in iz osemdesetih let, za protiutež pa so jim postavljena dela iz devetdesetih let in prvega desetletja tega tisočletja. Med njimi so projekti, ki so veljali za ključne in specifične za »institucionalne razprave« v socialističnem kontekstu, še preden se je v ameriški in zahodnoevropski umetnosti pojavila institucionalna kritika, ali pogosto brez ozira nanjo. Družbenopolitične in gospodarske okoliščine – in s tem zgodovinski pogoji – so v socialističnem (in postsocialističnem) kontekstu ustvarili bistveno drugačen vzorec razmerij med institucijami, umetniki, kustosi itd.

publications/2019/03/05/IMG_0690.jpg

"Narobe obrnjeno – ne tako bela kocka" je večleten raziskovalni in kuratorski interdisciplinarni projekt, ki sta ga zasnovali Alenka Gregorič, umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001 (MGML), in ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinji: Alenka Gregorič & Suzana MilevskaUmetniki: Azra Akšamija, Luchezar Boyadjiev, Yane Calovski & Hristina Ivanoska, Nemanja Cvijanović, Vlasta Delimar, Goran Đorđević, Stano Filko, Andreas Fogarasi, Liljana Gjuzelova & Sašo Stanojkoviќ, Jusuf Hadžifejzović, Flaka Haliti, Albert Heta, IRWIN, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Ivan Moudov, Ilona Németh, Vesna Pavlović, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Tadej Pogačar, Slaven Tolj, Goran Trbuljak, Začasna Študijska soba: Dragoljub Raša Todosijević, Jugoslovenska dokumeta, Podroom, ArtLeaks, L. Logar, Támas St. Auby, Miklosz Erdely & Indigo Group , ArtpoolBesedilo: Alenka Gregorič & Suzana MilevskaFotograf: Matevž PaternosterOblikovanje: Ajdin Bašić Tehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, Fundacija Erste. Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Dogodki

Ned
25
Sep 2016
Voden ogled
17:00
Mestna galerija Ljubljana
Vodstvo po razstavi "Narobe obrnjeno – ne tako bela kocka"
Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na vodstvu po razstavi "Narobe obrnjeno – ne tako bela kocka", ki bo potekalo v angleškem jeziku. Po razstavi bosta popeljali Alenka Gregorič, umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001 (MGML), in Suzana Milevska, v Makedoniji živeča neodvisna kustosinja in umetnostna teoretičarka.
Sob
21
Nov 2015
Konferenca
10:00
Mestna galerija Ljubljana
"Narobe obrnjeno – kritični umetniški pogovori o institucijah"
Konferenca z naslovom "Narobe obrnjeno" bo analizirala obstoječe teoretske postavke in kritične prakse umetnikov, umetniških skupin, raziskovalcev in institucij iz Srednje in jugovzhodne Evrope, ki se osredotočajo na kritiko aktualnih modelov institucij in njihovih programov ter na izboljšanje delovnih pogojev v umetniški produkciji.
Pet
20
Nov 2015
Predavanje, Voden ogled
18:00
Mestna galerija Ljubljana
Nova različica "Škodoželjnega vodstva"
Konferenca "Narobe obrnjeno" oziroma kritični umetniški pogovori o institucijah se bodo pričeli z novo različico "Škodoželjnega vodstva" Luchezarja Boyadjieva, ki ga je umetnik, živeč v Sofiji, pripravil posebej za to priložnost.
Čet
5
Nov 2015
Voden ogled
17:00
Mestna galerija Ljubljana
Vodstvo po razstavi "Narobe obrnjeno – ne tako bela kocka"
Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi "Narobe obrnjeno - ne tako bela kocka" s kustosinjo Alenko Gregorič. Razstava v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja dela iz poznih sedemdesetih in iz osemdesetih let, za protiutež pa so jim postavljena dela iz devetdesetih let in prvega desetletja tega tisočletja.