Ljubljana
MGML
Zvonko Čoh
© Matevž Paternoster/MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

samostojna razstava

Zvonko Čoh

Capriccio – Vse, kar vidim, počečkam

3. 12. 2015–8. 2. 2016

Temeljit vpogled v likovno delovanje, pogostokrat povezano z elementarnostjo vsakdanjosti in ujeto v ustvarjalne zgodbe, ponuja tudi pregledna razstava akademskega slikarja Zvonka Čoha. Vizualno potovanje v številne likovne pripovedi se torej dogaja na njegovi – do sedaj najobsežnejši razstavi – v Mestni galeriji Ljubljana (MGML) z naslovom "Capriccio – Vse, kar vidim, počečkam".

Temeljit vpogled v likovno delovanje, pogostokrat povezano z elementarnostjo vsakdanjosti in ujeto v ustvarjalne zgodbe, ponuja tudi pregledna razstava akademskega slikarja Zvonka Čoha. Vizualno potovanje v številne likovne pripovedi se torej dogaja na njegovi – do sedaj najobsežnejši razstavi – v Mestni galeriji Ljubljana (MGML) z naslovom "Capriccio – Vse, kar vidim, počečkam". Celovit izbor likovnih del na razstavi je usmerjen v štiri motivno vsebinsko in tehnično formalno izrazite in temeljne linije, ki utrjujejo in izpostavljajo vse bistvene značilnosti Čohove likovne poetike. To so "Telefonizmi" (risbe), "Vse, kar vidim, počečkam" (miniature – mali formati, ki so izhodišče za poslikavo večjih formatov), ilustracije prikazane le na video projekcijah in risani filmi. "Telefonizmi" so predvsem črno bele risbe, ki jih ustvarja med različnimi dnevnimi opravili, na primer telefoniranje, na kar asociira že sam izraz. Ustvarja jih s svinčniki, suhimi barvicami, flomastri in drugimi pisali. Iz velikega števila tematsko motivnih in tudi po formatu raznolikih risb sestavlja avtor male ali obsežnejše likovne kompozicije. Te so postavitveno fleksibilne, raztegljive in prilagodljive razstavnim prostorom. V teh delih je prav skozi sproščenost, igrivo naključnost in spontanost prisotna velika mera humornosti in hkrati resnosti. Risbe vsebujejo elemente ekstenzije, kar pomeni, da se posamezni detajli ponavljajo, tudi raztezajo ali prehajajo drug v drugega in tako v celovitosti postavitve tvorijo avtorsko vodeno sosledje in izpostavljeno dogajalnost, ki se lahko (glede na razstavne in prostorske možnosti) spreminja, povečuje ali zmanjšuje. 

Prisotnost zgodbe je bolj zastopana v drugem delu ali liniji te postavitve in sicer v serijah risb, ki jih je avtor opredelil s tematskim naslovom "Vse, kar vidim, počečkam" in so izhodišča za velike slike. V ta sklop likovnih del sodijo predvsem risbe in iz njih velike slike, nastale v zadnjih štirih letih, ko se je umetnik intenzivno pripravljal za to razstavo. Temeljni nosilci teh del – predvsem slik – so različno veliki odtisi (printi) s podobami sicer originalnih, a skozi likovni postopek povečanih kuvert ali položnic, ki jih v razvijanju ustvarjalne intervencije Zvonko Čoh z akrilom ali tempero pobarva. Kot sam to svoje početje opredeli – počečka – in skozi večplastno tehniko nanašanja in prekrivanja podob ustvarja majhne, zelo osebne likovne pripovedi. Meje med podobami so zabrisane in mnogi liki lebdijo v prostorih, sicer definiranih, a ne jasno izdelanih do končnosti podobe. Slikar slika mnoštva fragmentov, ujetih v različne geometrično organizirane likovne ritme z natančno urejenimi podnaslovi.publications/2019/03/05/IMG_0692.jpg

Temeljit vpogled v likovno delovanje, pogostokrat povezano z elementarnostjo vsakdanjosti in ujeto v ustvarjalne zgodbe, ponuja tudi pregledna razstava in katalog akademskega slikarja Zvonka Čoha.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane Kustos:dr. Sarival SosičUmetnik: Zvonko ČohBesedilo: dr. Sarival SosičOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Matevž PaternosterTehnična izvedba: Tehnična služba MGML Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Novice

"Zvonko Čoh kupuje v Intersparu, zavarovan je pri zavarovalnici Merkur, je član AMZS, naročnik Telemacha, član Društva likovnih umetnikov ... Vse to lahko razberemo iz velikih na platnu upodobljenih položnic, ki so mu služile bolj za navdih in tu in tam za kakšno šalo (ko denimo Snaga preberemo naga)."

3. februar 2016
Mestna galerija Ljubljana

"Če bi moral izbrati najljubšo razstavo preteklega leta, bi pokazal na Zvonka Čoha v Mestni galeriji. Med poplavo umetnikov, ki morajo naposled svoje delo vizualno predstaviti, jih večina ne poskrbi za estetsko privlačno podobo. Čohove slike pa so vizualno prijetne in pregledne, kljub kompleksni likovni zamisli, polni detajlov, ter jasni sporočilnosti."

20. januar 2016
Mestna galerija Ljubljana

"Zvonko Čoh je ilustrator, ki je med drugim “zakrivil” Obutega mačka, Jadrana Krta, Teto Magdo, Urško in Povodnega moža. Skrivnost njegove priljubljenosti med otroki je perfekcionizem na vsaki sliki."

5. januar 2016
Mestna galerija Ljubljana

"Vse do februarja prihodnje leto se v Mestno galerijo Ljubljana lahko odpravite na vizualno potovnje v številne likovne pripovedi enega naših najzanimivejših ilustratorjev in avtorjev animiranih filmov Zvonka Čoha", so zapisali v tedniku Mladina.

8. december 2015
Mestna galerija Ljubljana