Ljubljana
MGML

Poletna muzejska noč 2020

Večtisočletna zgodovina Ljubljane pred tvojimi očmi!

Najdaljša muzejska noč v vašem muzeju in arheološkem parku: tri razstave, družinski vodniki, prikaz tiskanja s tiskarsko prešo, krožna arheološka pot, aplikacija za milenjice, obisk tiskarne ter igrano vodstvo z duhovi. Kaj boste vi izbrali?

Sobota
20
Jun 2020
Čas: 18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Poletna muzejska noč 2020
© Andrej Peunik / MGML

18.00–24.00 Ljubljana. Zgodovina. Mesto. 
Izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.
Družinski ogled razstave
S tiskanim družinskim vodnikom se podajte na samostojno raziskovanje razstave o zgodovini Ljubljane. Izbirate lahko med vodnikom za mlajše "Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+)" ali malo starejše otroke "Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu (8+)." 
Milenijci pa se lahko po muzeju odpravite kar s telefonom in muzejsko mobilno aplikacijo!

18.00–24.00 Knjiga. Znanje. Razum. Od protestantizma do razsvetljenstva  (1500–1800)
Kako so prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, organizirano javno šolstvo, moški izobraženec v baročnem salonu, zbirke nenavadnosti v kabinetih čudes ter srečevanja v krožku razsvetljencev tlakovali duhovno in kulturno podobo Ljubljane, lahko spoznate na sprehodu skozi 300 let zgodovine, od časa protestantizma do razsvetljenstva.
Družinski ogled razstave
Družine, podajte se na pot raziskovanja skozi 300 let zgodovine, pri čemer vam bo v pomoč in veselje otroški vodnik Čudomara! Obiščite tudi tiskarsko delavnico in si spoznajte mojstra Janeza, ki vam bo pokazal, kako so tiskali prve knjige na Slovenskem. 

18.00-24.00
Odpiramo tiskarsko delavnico v kateri bosta mojster Janez in njegova vajenka Karin na tiskarki preši pokazala, kako so pred 500 leti v Ljubjani tiskali prve slovenske knjige.

18.00–24.00 Prva velika izkopavanja Emone. O arheologiji iz zgodovinske perspektive
Zgodovina raziskovanj Emone je dolga več stoletij in polna razburljivih odkritij, navdušenja, pa tudi pozabljanja in ponovnih odkrivanj. Od blizu si oglejte dragoceno muzealijo, več kot 100 let staro maketo Emone, narejeno iz organskih materialov in mozaik "Čebelice." 


Arheološki park Emona, Emonska hiša, Mirje 4

18.00–20.00 
Poletno muzejsko noč lahko začnete na prostem, ob uri, ko je še svetlo, ter se sprehodite po urejenem arheološkem parku sredi Ljubljane. V Emonski hiši odkrijete ostanke nekdanje rimske stanovanjske poselitve. Če se želite sprehoditi po celotni 1,2 km dogi krožni arheološki poti, v muzeju vprašajte za zemljevid Emone. Vaš ogled je samostojen, vodstva niso organizirana.


Arheološki park Emona, Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva 18

18.00–22.00 Rimljani v Ljubljani
V Zgodnjekrščanskem središču se bo v življenje prebudila speča Emona. Zvoki tamburina bodo predramili štiri rimske duhove – matrono, legionarja, učiteljico in škofa. Ti vas bodo vsak s svojo doživeto pripovedjo iz Emone popeljali skozi ostanke nekdanje rimske stanovanjske zgradbe, v zasebne terme, mimo večbarvnih mozaikov, do krstilnice z bazenčkom nekdanje krščanske bazilike.

18.00  Igrano vodstvo za družine*

21.00 Igrano vodstvo za odrasle*

*Zaradi lažje organizacije optimalnega števila oseb na enem vodstvu, vas prosimo, da svoj termin rezervirate na prijava@mgml.si ali 012412506

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se