Ljubljana
MGML

Plečnik in Stelè: zadnje vodstvo po razstavi z avtorjema [VSA MESTA SO ZASEDENA]

Na dan, ko obeležujemo 152 let od Plečnikovega rojstva, vas vabimo na zadnje vodstvo po razstavi 'Plečnik in Stelè: Risar in učenjak' z avtorjema razstave, dr. Vesno Krmelj in dr. Francijem Lazarinijem, ZRC SAZU.

Torek
23
Jan 2024
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnik je dopisovalca večkrat presenetil s skritim ali »podtaknjenim« pismom v pismu, v katerega je nevsiljivo umestil svoje sporočilo. Francetu Steletu je leta 1946 pismo v zvezi s publikacijo o cerkvi na Ptujski Gori napisal kar na reklamni pisemski papir iz okoli leta 1910 podjetja Heinrich Mattoni iz Karlovih Varov.
Plečnik je dopisovalca večkrat presenetil s skritim ali »podtaknjenim« pismom v pismu, v katerega je nevsiljivo umestil svoje sporočilo. Francetu Steletu je leta 1946 pismo v zvezi s publikacijo o cerkvi na Ptujski Gori napisal kar na reklamni pisemski papir iz okoli leta 1910 podjetja Heinrich Mattoni iz Karlovih Varov. © Biblioteka SAZU R 11 / Korespondenca

Poleg knjig in arhitekture, ki je tako rekoč večen pomnik sodelovanju med arhitektom Jožetom Plečnikom in umetnostnim zgodovinarjem Francetom Steletom, o slednjem pričajo tudi pisma, ki so se ohranila v zapuščini Franceta Steleta v Biblioteki Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Čeprav korespondenca ni tako bogata, predvsem pa ne tako zaupna, kot jo je Plečnik gojil z bratom Andrejem, arhitektom Janom Kotěro ali frančiškanskim patrom Josipom Markušićem, saj sta si moža večino problemov izmenjala ustno, se za na videz povsem operativnimi Plečnikovimi pismi skrivajo tudi izrazi spoštovanja, zaupanja in razigranosti.

Plečniku so bila pisma hkrati potopis, dnevnik, skicirka, literatura, teoretski uvid, izpoved in spoved, za današnjega bralca pa so temeljni vir za odkrivanje stika med umetnikovim notranjim in zunanjim svetom. Stelè si je s pismi širil obzorja, odpiral poti in ustvarjal gradivo za svoje delo.

Med raznovrstnim s Plečnikom povezanim drobnim gradivom, ki ga je Stelè vestno zbiral in hranil, je v njegovem pisemskem arhivu petinšestdeset Plečnikovih pisem. Mojster je Steleta naslavljal z »Velespoštovani gospod profesor!«, »Ljubi Gospod profesor« ali »Dragi Gospod profesor!«, več kot polovica teh pisem pa ni bila poslanih po pošti, temveč so bila predana ročno.

Vodstvo je brezplačno.
Zaradi omejenega prostora v hiši si mesto na vodstvu rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
15
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Čet
16
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Pet
17
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se