Ljubljana
MGML
Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom
© Matevž Paternoster/MGML

Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli, Ljubljana

Informacije za programe in vodstva ter rezervacije terminov za zaključene skupine in pedagoške programe:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si, plecnik@mgml.si 

ponedeljek–nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

fotografska razstava v parku Tivoli

Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom

15. 6. 2017–4. 2. 2018

Jakopičevo sprehajališče, znano tudi kot Plečnikova promenada, v ljubljanskem parku Tivoli je v Plečnikovem letu 2017 prizorišče ene osrednjih razstav, posvečenih arhitektu Jožetu Plečniku.

Fotografska razstava Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom, ki je nastala v sodelovanju med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane in Turizmom Ljubljana, osvetljuje in povezuje dva zanimiva vidika: na eni strani skozi arhivske črno-bele fotografije avtorja Petra Nagliča, ki so nastale v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, razstava kaže dragocene trenutke, ko se je gradila Plečnikova Ljubljana. Arhivskim fotografijam pa so sopostavljene avtorske fotografije Matevža Paternostra, fotografa, ki je osvetlil in razprl pogled na Plečnikove arhitekturne stvaritve danes. 

O razstavi

Arhitekt Jože Plečnik in njegov ustvarjalni duh sta zaznamovala naše glavno mesto. Brez dvoma je malo svetovno znanih arhitektov, ki bi lahko tako ključno vplivali na podobo mesta, njegov flair, kot je prav Plečnik s svojimi stvaritvami, brez katerih si Ljubljane praktično ne moremo predstavljati. Plečnikove ikonične stavbe, mestne poteze, polne velikih in majhnih detajlov, so plod želje ustvariti mesto po meri človeka. Poznamo več mest po Evropi, ki se ponašajo z antično, srednjeveško, baročno, secesijsko, modernistično arhitekturo, vendar je Ljubljana prav zaradi Plečnikove stvariteljske moči specifična, unikatna zgodba o vplivu posameznika – arhitekta, ki se ni oziral na modne trende časa in je ustvarjal svojo posebno, brezčasno poetiko. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo se odločili, da v času Plečnikovega leta povabimo fotografa Matevža Paternostra, da osvetli in razpre pogled na Plečnikove arhitekturne stvaritve. Vse fotografije so nastale v letošnjem letu, saj smo želeli pridobiti sodoben avtorski pogled fotografa na Plečnikov ljubljanski opus ter tako aktualizirati »branje« njegovega dela. Prav poseben pogled pa na razstavi predstavljajo dokumentarne fotografije Petra Nagliča, posnete v času gradnje Plečnikovih impozantnih projektov v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja. Te izjemne črno-bele fotografije nam predstavijo, kako veliki in obenem z občutkom za življenje mesta zasnovani so bili njegovi posegi, ki so ustvarili fenomen, ki mu danes pravimo Plečnikova Ljubljana. Plečnikov podpis v našem mestu je izjemen, nadčasoven. Naša naloga je, da ga ohranimo kot navdih za ohranitev njegove dediščine in kot napotek, kako pomembno je razumeti prostor, življenje, v katerem ustvarjamo. 

—Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane

Kolofon

Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom, Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli v Ljubljani, 15. 6.–3. 9. 2017
 
Producenta: Muzej in galerije mesta Ljubljane, zanje Blaž Peršin, direktorica; Turizem Ljubljana, zanj mag. Petra Stušek, direktorica
Avtorja fotografij: Peter Naglič, Matevž Paternoster
Avtorji tekstov: Blaž Peršin, Ana Porok, Marija Skočir
Vodja projekta, redakcija besedil in promocija: Maja Kovač
Strokovna sodelavca: Matevž Paternoster, Bojan Lazarevič
Prevod: Matic Šavli
Lektura: Katja Paladin (slo), Kelsey Glover (eng)
Oblikovanje: Bojan Lazarevič, Agora Proars
Izdelava fotografij: Fotoformat

Posebna zahvala: Matjažu Šporarju, da nam je omogočil uporabo arhivskih fotografij Petra Nagliča, in Mihi Špičku, vodji dokumentacijske službe Slovenskega etnografskega muzeja, za skeniranje arhivskega gradiva

Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli, Ljubljana

Informacije za programe in vodstva ter rezervacije terminov za zaključene skupine in pedagoške programe:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si, plecnik@mgml.si 

ponedeljek–nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

Novice

Plečnikova hiša v Trnovem ima nov medoviti vrt

Plečnikova hiša je članica ljubljanske Čebelje poti

15. maj 2021
Plečnikova hiša
Mesto s Plečnikovim podpisom v Tivoliju do 1. aprila

Čeprav se zdi, da je arhitektura nepremična, celo večna, da bo fotografa vedno čakala na istem mestu in zaradi svoje statičnosti ne bo narekovala odločilnega trenutka, je arhitekturni fotograf od dejavnika časa odločilno odvisen.

16. januar 2020
Plečnikova hiša
Razstava Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom v ljubljanskem Tivoliju podaljšana do 7. novembra

Fotografsko razstavo Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom, ki krasi Jakopičevo sprehajališče v ljubljanskem parku Tivoli, si lahko ogledate vse do 7. novembra. Podaljšana razstava na ogled postavlja arhivske fotografije Plečnikove Ljubljane Petra Nagliča in sodoben pogled na Plečnikova dela skozi fotografski objektiv Matevža Paternostra.

5. september 2017
Plečnikova hiša
Svež pogled na Plečnika in njegovo arhitekturo v novi knjižni izdaji in na razstavi

Prvo polovico Plečnikovega leta zaključujemo z novo knjigo o Plečnikovem življenju in delu ameriškega avtorja dr. Noaha Charneya ter fotografsko razstavo Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom v Jakopičevem sprehajališču, t. i. Plečnikovi promenadi v parku Tivoli. Oba dogodka, predstavitev knjige in odprtje razstave, se bosta zgodila v četrtek, 15. junija 2017.

8. junij 2017
Plečnikova hiša

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se