Ljubljana
MGML

Plakatna akcija Valovanja ob Mednarodnem muzejskem dnevu - ICOM Slovenija

Sprašujemo se: Ali so muzejske prakse zares trajnostne?

V Galeriji Jakopič se 18. 5. 2023 z dnevom odprtih vrat pridružujemo obeleževanju Mednarodnega muzejskega dne pod okriljem ICOM Slovenija. Ob tem smo si za 16. 5. 2023 v sklopu uradne oglaševalske kampanje zamislili plakatno akcijo, s katero bi radi opomnili na trajnostne pristope pri snovanju in realizaciji projekta Valovanje. Ta temelji na prevpaševanju, kako zelo netrajnostne in brez razmisleka o vplivu na okolje so lahko postavitve fotografskih razstav. Evalvacija nas še čaka, zagotovo pa je v muzejih in galerijah mogoče vsaj poskusiti delovati bolj trajnostno.

Torek
16
Maj 2023
Čas: 14:00–16:00
Lokacija: Oglasni pano TAM-TAM na lokaciji Kolodvorska-Slomškova
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Utrinek z Umetniško-plakatne akcije Valovanje, 2023
Utrinek z Umetniško-plakatne akcije Valovanje, 2023 © Metod Blejec/MGML

Razstavni projekt Valovanje skozi krovno tematiko vode odstira globlje, niansirane, nadnacionalne povezave v svetu in raziskuje globalna vprašanja podnebne krize, človeškega bivanja in družbene neenakosti. Predstavlja edinstven nabor del, ki sta ga iz obsežnega arhiva NOOR Images izbrala kuratorja Stefano Carini in dr. Marija Skočir. Postavitev s svojimi deli, vezanimi na temo vode, sooblikuje 12 fotografinj in fotografov.

V skladu s temeljnim poslanstvom NOOR Images, usmerjenim v ustvarjanje možnosti trajnostne produkcije razstav, smo si tudi v Galeriji Jakopič prizadevali, da bi za postavitev razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode ponovno uporabili materiale, ki so se nam v 15 letih delovanja galerije pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) nabrali v galeriji oz. odpadne materiale, ki smo jih pridobili od drugod. Na ta način bi radi dosegli majhno spremembo v načinu ustvarjanja galerijskih razstav.

Že od vsega začetka smo se skušali pri projektu Valovanje posluževati tudi čimbolj trajnostno usmerjenih načinov oglaševanja. Tako smo se popolnoma odrekli zloženkam in tiskanju plakatov in iskali alternative. Nadomestek zloženk smo ustvarili iz recikliranega papirja, nastalega iz naših starih zloženk, v sodelovanju s TAM-TAM in dijaki oz. študenti štirih umetniških šol smo izvedli  umetniško-oglaševalsko akcijo, ki je bila kar največji meri izvedena s ponovno uporabo različnih materialov, trenutno pa je v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi na ogled tudi razstava dokumentarnih fotografij Metoda Blejca Valovanje skozi skupnostno in trajnostno. Več v Dnevniku Valovanja.

Cikel akcij na prostem s podporo MGML in TAM-TAM zaključujemo z "in situ" ustvarjanjem plakata za Mednarodni muzejski dan - ICOM Slovenija, ki letos poteka na temo Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje. Rokave bosta ponovno zavihala zvesta spremljevalca našega projekta - umetnika/multipraktika Goran Medjugorac in Ingmar Nieuwold. Odločili smo se za čimbolj "čisto" izvedbo plakata, ker se, podobno kot pri razstavi, tudi na tem mestu želimo vprašati, ali mnoštvo barv, boljši papir in bolj kakovostne ter dražje tiskarske barve dejansko vplivajo na sporočilo, ki ga plakat za razstavo podaja?

Kaj bomo ušpičili, si lahko od 16. 5. 2023 popoldan ogledate na oglasnem panoju TAM-TAM na lokaciji Kolodvorska-Slomškova (v bližini Kinodvora).


Na mednarodni muzejski dan, 18. 5. 2023, vas vabimo, da si razstavo Valovanje ogledate brezplačno, izbrane publikacije MGML pa lahko kupite s 30% popustom.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se