Ljubljana
MGML

Zemljestik bioumetnice Saše Spačal

6. novembra v Galerija Vžigalica odpiramo razstavo Zemljestik Saše Spačal, umetnice, ki dela na presečišču intermedijske umetnosti, raziskovanja živih sistemov in zvočnih frekvenc.  

Touchscaping
Touchscaping © Matic Zorman

Saša Spačal se osredotoča na postčloveški kontinuum, kjer ljudje obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov ekosistema, in ne kot njegovo središče. 

"V svojem delu se lotevam vprašanj, kako izstopiti iz te antropocentrične drže izrabljanja in izkoriščanja in se lotiti komunikacije. Svoje projekte vidim kot učinke rizomatskih povezav, skozi katere razmišljam o ekosistemih s tehnološkimi bitji, ki bi dopolnjevala biološke; o identitetah, ki niso vezane na eno samo človeško telo; o klasifikacijah organizmov, ki niso samo biološki; o simbiotičnem povezovanju med različnimi biološkimi vrstami; o komunikaciji znotraj naše biološke vrste, ki ne bi uporabljala jezika, temveč možgansko valovanje; o konstrukciji človeške subjektivnosti, ki si je v sodobnem času oblikovala nove oblike ritualov in prehodov; o planetu, ki nam prek zvočnih in seizmičnih signalov odgovarja na naše izkoriščanje; o trenutku, ko poizkušamo nagovoriti drugo vrsto in se vprašamo, kako. Na prvi pogled se ukvarjam z nepovezljivimi elementi, ki pa dejansko ponujajo nove priložnosti za spreminjanje geopolitične situacije, v kateri smo se znašli."
—Saša Spačal, Delo, 26. 2. 2016

Njena dela so bila predstavljena na prizoriščih, kot so Ars Electronica (AT), Narodni umetnostni muzej Kitajske (CH), Prix Cube (FR), Transmediale (DE), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Kulturni center Onassis (GR), Cynetart Festival (DE), Galerija Kapelica (SI), Device_art (HR) in Art Laboratory Berlin (DE). Za svoje delo je prejela tudi več mednarodnih nagrad in nominacij.
www.agapea.si 

Objavljeno: 26. 10. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se