Ljubljana
MGML
Zavedanje motrečega očesa
© Matevž Paternoster/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Zavedanje motrečega očesa

5. 9. 2018–21. 10. 2018

Razstava "Zavedanje motrečega očesa" slavi umetnika kot kulturnega jasnovidca, kot nekoga, ki se s tretjim očesom razgleduje po skrivnostih družbe, nekoga, ki mu je bilo naloženo, da razkrije mistične resnice. 

"Igrajo se igro. Igrajo se, da se ne igrajo igre. Če jim pokažem, da se tega zavedam, bom prekršil pravila, in zato me bodo kaznovali. Moram se igrati njihovo igro, kot da ne vidim, da sem opazil igro." R. D. Laing

Razstava Zavedanje motrečega očesa slavi umetnika kot kulturnega jasnovidca, šamana, kot nekoga, ki se s tretjim očesom razgleduje po skrivnostih družbe, nekoga, ki mu je bilo naloženo, da razkrije mistične resnice. Najbolj pristna naloga umetnika je razkrivati mutacije in anomalije, in to v stvareh, kjer jezik ni zadosten ali kjer se meje zavednega prečkajo tako, da se pokažejo ostri in grobi robovi kulture.

Na razstavi so predstavljeni najrazličnejše prakse in artefakti, ki ponujajo različne oblike razkritij, izmišljotin, psiholoških zagat, zarot in verovanj. Nekateri umetniki v svoja dela vnašajo kozmične ali okultne vidike, spet drugi so zagovorniki misticizma in astralnih tradicij. Tretji prekipevajo od tehnološke iznajdljivosti, zato jih v raziskovalne namene najemajo večji sistemi moči, katerih cilje bo treba še razkriti. So pa tudi takšni umetniki, za katere si domišljam, da so v resnici kulturni operativci ideološko motiviranih avantgard.

Zato omejujem lastno odgovornost za vse, kar je razstavljeno. Vsaka podrobnost je plod moje domišljije. Ničemur ne verjemite. Večino tega sem si izmislil, še posebej vse hipotetične dele. Tega ne smete razumeti kot kakršno koli resnico, temveč kot prikaz, kako bi svet umetnosti lahko uporabili kot eksperimentalni prostor za razvijanje metod nadzora uma. Trenutno se prav to dogaja z radikalizacijo sebstva. Če vse to, kar počnemo na spletu, razumemo kot vrhovno zavest, potem lahko s pomočjo algoritma zagotovo razkrijemo izvorni arhetip, ki nam bo služil kot najčudovitejše ogledalo. To bo izjemna prevzetost nad estetiko, bazilisk, ki se nam bo na monitorju razkril v potisnem sporočilu.

—Aaron Moulton


Aaron Moulton je kreativni vodja galerije Nicodim Gallery iz Los Angelesa. Pred tem je bil kurator v tamkajšnji galeriji Gagosian, kjer se je ukvarjal z eksperimentalnimi razstavnimi projekti. Zaposlen je bil kot višji kurator v Muzeju sodobne umetnosti Utah v Salt Lake Cityju. Bil je tudi ustanovitelj in lastnik komercialne galerije Feinkost v Berlinu. V svojih razstavah in projektih umetniški svet uporablja za miselne eksperimente. Trenutno sodobno vizualno kulturo povezuje z vizijami in tradicijami newageevskih skupnosti, okultizmom in psevdoznanostjo.

Razstava je vključena v program festivala Indigo.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kurator: Aaron Moulton
Umetniki: A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S., Sam Bacile, Mike Bouchet, Vuk Ćosić, Constant Dullaart, Matt Johnson, Mi Kafchin, Daniel Keller, John Koenig, Marco Lavagetto, Mark Lombardi, Monarca Lynn Merrifield, Allen Midgette, Mike Morrell, Lucia Nimcova, Occult Forces, Oksana Pasaiko, Hamid Piccardo, Real Subliminal, Alexander Reben, Daniel R. Small, Raymond Steers, Hito Steyerl, Ingo Swann, John Titor, Brad Troemel, Andy Warhol
Razstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se