Ljubljana
MGML
Tomislav Gotovac
Ne slišim, ne vidim, ne govorim (Tri opice), 3 fotografije, zbirka: Sarah Gotovac © Boris Cvjetanović

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

retrospektivna razstava

Tomislav Gotovac

Ne sprašujte, kam gremo

12. 4. 2018–17. 6. 2018

Retrospektivna razstava Tomislava Gotovca a. k. a. Antonia G. Lauerja (1937, Sombor–2010, Zagreb) prinaša vpogled v šestdesetletno delovanje tega vsestranskega umetnika, ki je bil pionir na področju različnih medijev, od eksperimentalnega in strukturalističnega filma do hepeningov, akcij in performansov.

Razstava sledi Gotovčevemu poistovetenju z obrobnimi liki, vsemi po vrsti ekscentričnimi osebnostmi, kar potrjuje umetnikovo legitimiranje na obrobjih družbene ureditve – od prvih fotografskih serij in kolažev (med 1960 in 1964) do poznih akcij in performansov iz leta 2009. Spoznavamo se z Gotovčevimi performerskimi osebnostmi in filmskimi personifikacijami – od urbanega nudista, razvnetega pripovedovalca in duhovitega provokatorja do umetnika paranoika ter kalivca javnega reda in miru.

Razstava "Ne sprašujte, kam gremo" poleg umetnikovih antologijskih del obsega tudi raznovrstno dokumentacijo o njegovih akcijah (dokumenti sodnih procesov in novinarski zapisi) kot obliko razširitve umetniškega dejanja na zunajumetniško polje, pa tudi kot potrditev Gotovčevega širšega pojmovanja filma, ki zanj obstaja tudi zunaj meja filmske umetnosti. V prizadevanju, da bi približala umetnikovo filmsko občutenje stvarnosti, razstava pristopa k filmu kot Gotovčevemu vzoru za ustvarjanje arta, pa tudi kot modelu za režiranje lastne biografije, pri čemer meje med resničnostjo in fikcijo postanejo nejasne. Razstava spremlja avtorjeve režijske pristope v filmskih in nefilmskih medijih – od kolažev in fotografij do akcij ter performansov v intimnem, javnem in medijskem prostoru. Poudarja zlasti Gotovčevo zanimanje za razmerja med filmsko režijo in režijo stvarnosti.

Sledeč Gotovčevim pristopom in napotkom za branje njegove umetnosti – iz izjav, intervjujev, naslovov del in filmov – so naslovi v okviru retrospektive bodisi naslovi njegovih posameznih del bodisi umetnikova gesla ali pa intimna izhodišča. V osmih razstavnih sobah Mestne galerije Ljubljana, od izhodiščne, poimenovane "Nedolžen sem!", do retrospektive v retrospektivi z naslovom "Paranoia view art", se vrstijo vprašanja o umetnikovi avtonomiji, načinih poigravanja z vnaprej določenimi vlogami in mehanizmi prepovedi, obravnavanju razmerij med individualistom in dominantno večino ter o spoprijemanju z uradnimi zgodbami in prikazi v množičnih medijih. Pri tem posebna arhitektura Mestne galerije omogoča krožno ogledovanje postavitve in poudarja krožnico kot Gotovčevo priljubljeno obliko del, pa tudi pogosto načelo njegove prakse nadgrajevanja, navezovanja in recikliranja obstoječih del ter vztrajanja pri odprti obliki njihove interpretacije.Tomislav Gotovac: Ne sprašujte, kam gremo

Če se je Tomislav Gotovac, kot je izjavil v nekaterih, tudi v tej publikaciji objavljenih intervjujih, le stežka razgalil in golote ni jemal kot nekaj ekshibicionistično preprostega, temveč se je ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinji: Ksenija Orelj & Nataša ŠukovićUmetnik: Tomislav GotovacBesedilo: Ksenija Orelj & Nataša ŠukovićKoordinacija: Eva BolhaOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Andrej PeunikV sodelovanju z: Muzejem moderne in sodobne umetnosti, Reka & Inštitutom Tomislav Gotovac, ZagrebTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Zahvale: Kolekcija Sarah Gotovac; Inštitut Tomislav Gotovac; Hrvaška filmska zveza; Moderna galerija Ljubljana; Muzej sodobne umetnosti, Zagreb; Arhiv Moja zemlja Štaglinec; Vuk Ćosić; Igor Prassel; Miško Šuvaković; vsem avtorjem intervjujev; Slovenska kinoteka

Posebna zahvala: Zora Cazi Gotovac, Darko Šimičić, Slaven Tolj


Ob razstavi "Ne sprašujte, kam gremo" v Mestni galeriji Ljubljana je v Slovenski Kinoteki potekal filmski spremljevalni program. Program filmov Tomislava Gotovca je pripravila Diana Nenadić v sodelovanju s Hrvaškim filmskim združenjem in Inštitutom Tomislav Gotovac.

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Novice

V Slovenski kinoteki na sporedu filmi Tomislava Gotovca

Gotovca kot filmskega avtorja avtomatično povezujejo s štirimi zgodnjimi filmi iz njegovega prvega obdobja, ki se je začelo s koncem petdesetih let in je trajalo dve desetletji. "Dopoldne nekega favna" iz leta 1963 je tudi sam razglasil za svojo avtorsko "zastavo", drugi pa so to naredili tudi za leto mlajšo beograjsko trilogijo – "Smer" (Stevens-Duke), "Modri jezdec" (Godard-Art) in "Krožnica" (Jutkevič-Count).

13. maj 2018
Mestna galerija Ljubljana
"Umetnik, ki je gol hodil po središču Zagreba"

"Najbolj se ga spomnimo po tem, kako je gol tekel po ulici, se sprehajal, ležal na pločniku in poljubljal asfalt. Za vzpostavitev statusa brezkompromisnega umetnika je zavestno uporabljal množične medije, zavestno je tudi sprožal polemike, škandale in posredovanje policije. S takimi akcijami je izražal prepričanje, da zanj ni razlike med vsakodnevnim življenjem in umetniškim dejanjem, med osebnim in javnim."

16. april 2018
Mestna galerija Ljubljana
"Večno nas nekdo režira"

"V četrtek so v Mestni galeriji Ljubljana odprli razstavo "Ne sprašujte, kam gremo" hrvaškega umetnika Tomislava Gotovca. Dela tega pionirja na področju eksperimentalnega filma in performansa, ki je uvrščen tudi v zbirko newyorške MoMe, bodo na ogled do 10. junija."

16. april 2018
Mestna galerija Ljubljana
V katalogu, ki bo izšel ob odprtju razstave "Ne sprašujte, kam gremo", zbrani intervjuji s Tomislavom Gotovcem

"Če se je Tomislav Gotovac le stežka razgalil in golote ni jemal kot nekaj ekshibicionistično preprostega, temveč se je je v nekaterih situacijah celo sramoval ter se tik pred zdajci odločil, da se za akcijo ali performans ne razgali, je v intervjujih povsem odkrito in brez dlake na jeziku govoril o vsem – o umetnostnem sistemu, umetnosti, Zagrebu, otroštvu, odraščanju, telesu, seksu, veri, prijateljih, znancih in, ne nazadnje, vedno znova o filmu."

10. april 2018
Mestna galerija Ljubljana
V Ljubljani se odpira retrospektivna razstava enega največjih sodobnih umetnikov

Gotovac zagotovo velja za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov. Njegova dela so med drugim del zbirke Arteast 2000+ Moderne galerije Ljubljana in zbirke Muzeja moderne umetnosti MoMA v New Yorku.

5. april 2018
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se