Ljubljana
MGML
Dragica Čadež
Dragica Čadež, Zgodba o lesu in glini, Mestna galerija Ljubljana, 2020 © Andrej Peunik / MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

pregledna razstava

Dragica Čadež

Zgodba o lesu in glini

19. 11. 2020–9. 2. 2021

Akademska kiparka Dragica Čadež v slovenski umetniški oziroma kulturni prostor zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo. Skozi avtorsko prepoznavno likovno govorico, je ustvarila obsežni opus različnih serij, ciklov in posameznih del, tako javnih (je avtorica številnih pomembnih javnih skulptur) kot zasebnih skulptur, zato si zagotovo zasluži obsežno razstavno predstavitev.

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana je analitično sistematično ter postavitveno dinamično oblikovana, saj umetnica postavlja mnoge svoje skulpture ne samo kot samostojna dela, temveč tudi kot izrazite prostorske postavitve z močnimi geometričnimi poudarki. Razstava in obsežno urejen katalog se strokovno ter vizualno natančno in ustrezno poglobita v izbran neverjetno bogat in vsebinsko ter likovno zaokrožen opus, kar omogoča videti in začutiti kiparkino ustvarjalno energijo, kontinuiteto ustvarjanja ter pristnost oziroma iskrenost likovnega jezika. Natančen pregled in analiza vseh pomembnejših del akademske kiparke Dragice Čadež, razporejenih v kiparske cikle, dokazuje veliko pestrost avtoričinih umetnin. 

Pri odkrivanju sveta oblik in odnosov ter raziskovanju struktur in vizualnih možnosti si je kiparka za materialno bistvo svojega ustvarjanja izbrala predvsem les, v obdobju zadnjih dvajsetih let pa tudi glino. V lesu se počuti domače, sproščeno, obvlada ga do skrajnih meja, pozna njegovo notranje bistvo, saj ga začuti kot živo materijo. Z velikim spoštovanjem do lesa se vedno znova spušča v svet oblik in zaznav, v svet lesenega čudeža, ki nam ga tako radodarno ponuja narava. Dragica Čadež gotovo sodi med najvidnejše slovenske umetnike sploh; kot ženska kiparka si je s svojim obsežnim opusom pridobila v slovenski zgodovini in še posebno v slovenski likovni umetnosti najodličnejše mesto. Njena ustvarjalna moč je ogromna, veselje do umetniškega izražanja iskreno in sproščeno, predvsem pa neposredno in nesebično, v likovni oziroma umetnostnozgodovinski spomin zapisano kot "Zgodba o lesu in glini".Dragica Čadež: Zgodba o lesu in glini

Akademska kiparka Dragica Čadež v slovenski umetniški oziroma kulturni prostor zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo. Skozi avtorsko prepoznavno likovno govorico, je ustvarila obsežni opus različnih serij, ciklov in posameznih del, ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustos: dr. Sarival SosičUmetnica: Dragica ČadežBesedilo: dr. Sarival SosičOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Spletna stran umetnice

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

Zaključek ustvarjalnega natečaja "Trikotna glava, kvadratno telo"

Na naš ustvarjalni natečaj Kvadratna glava, trikotno telo, ki smo ga pripravili ob razstavi umetnice Dragice Čadež v Mestni galeriji Ljubljana, je prispelo kar 130 raznolikih abstraktnih skulptur! Med vsemi figurami, narejenimi iz kuhinjskega pribora, pisarniških pripomočkov, naravnega in odpadnega materiala, celo kozmetičnih izdelkov in igrač, smo se odločili najbolj domiselne izdelke tudi nagraditi. Izbira ni bila lahka!

19. februar 2021
Mestna galerija Ljubljana
Podaljšana prijava na natečaj "Trikotna glava, kvadratno telo"

Mestna galerija Ljubljana je ponovno odprta, podaljšali pa smo tudi ustvarjalni natečaj, ki poteka ob razstavi Dragice Čadež in nosi naslov »Trikotna glava, kvadratno telo«. Sprehodili smo se skozi leseni gozd umetničinih skulptur, med razstavljenimi deli poiskali navdih za izdelavo svojih umetnin ter pripravili video delavnico za najmlajše.

28. januar 2021
Mestna galerija Ljubljana
Video delavnica: Trikotna glava, kvadratno telo

Ker je Mestna galerija za obiskovalce trenutno zaprta in vas ne moremo povabiti na ustvarjalne delavnice v naše razstavne prostore, smo ob razstavi Dragice Čadež pripravili spletno delavnico za najmlajše. Sprehodili smo se skozi leseni gozd umetničinih skulptur ter med razstavljenimi deli poiskali navdih za izdelavo svojih umetnin.  

8. december 2020
Mestna galerija Ljubljana
Kiparka Dragica Čadež prejela nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo

"Dragica Čadež sodi med prve slovenske umetnike, ki so se posvečali skulpturi kot odprti formi. Skulpturi, ki se  razširja v prostor in gledalcu omogoča potovanje ne samo ob njej ampak tudi skoznjo. Njen ustvarjalni opus zaznamujejo zaključeni cikli kot so: Sarkofagi, Palčki, Vrata, Olesenele sence."

7. december 2020
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se