Ljubljana
MGML

Kdo je v resnici Fredy Koschitz?

Sodelovanje Mestnega muzeja Ljubljana in Umetnostne galerije Maribor.

Slike Fredy Koschitz za javnost na oged po točno sedemdesetih letih od slikarkine samostojne razstave v Mariboru leta 1943.

Fredy Koschitz, Ženski akt, ok. 1943, olje na platnu, Umetnostna galerije Maribor
Fredy Koschitz, Ženski akt, ok. 1943, olje na platnu, Umetnostna galerije Maribor © Universalmuseum Joanneum, N. Lackner

Umetnostna galerija Maribor od 14. januarja do 2. aprila v Kabinetu odpira razstavo Fredy Koschitz in družinske veziki predstavlja ustvarjanje slikarke Fredy Koschitz (1914–2001), ki je v Mariboru živela in ustvarjala med letoma 1941 in 1945. Slike Fredy Koschitz se javnosti ponovno predstavljajo točno sedemdeset let po slikarkini samostojni razstavi v Mariboru leta 1943.

Pot do odkritja Fredy Koschitz je bila nenavadna. Umetnostna galerija Maribor hrani dve njeni sliki, vendar o umetnici ni bilo znanega tako rekoč nič. Ob pripravi razstave v Neue Galerie Graz z naslovom Women first! Umetnice iz Štajerske 1850–1950 je kustosinja razstave dr. Gudrun Danzer iskala podatke o ženskih umetnicah na Štajerskem in na seznamu je bilo tudi ime Fredy Koschitz. 

To je vzbudilo zanimanje Andreje Borin, kajti dotlej je veljalo, da se za imenom Fredy skriva moški! Klobčič se je dodatno razpletel, ko je Andreja Borin v arhivskem dokumentu o prijavljenih družinskih članih na ljubljanskem naslovu naletela na ime Elza Obereigner. To je bila umetničina teta in prva šolana slovenska kiparka, njena dela pa smo prvič predstavili javnosti leta 2018 v Mestnem muzeju Ljubljana na razstavi kustosinje Barbare Savenc.

Danes poznamo življenjsko zgodbo Fredy Koschitz (rojena Malec, 1914–2001) in tudi družinske vezi, ki jo povezujejo s teto Elzo Kastl Obereigner (1884–1973), kiparko, slikarko in miniaturistko, ter s sestrično Elizabeto Charlotte Obereigner, poročeno Hribar, prav tako kiparko, ki je pozneje ustvarjala pod imenom Liza Hribar (1913–1996). Tudi prva hči Koschitzeve Karin Woschitz (r. 1941) se ukvarja s kiparstvom.

Razstava v UGM Kabinetu predstavlja slike Fredy Koschitz in dokumentarno gradivo, povezano z umetnico, z manjšim izborom del pa bodo predstavljene tudi umetnice, ki jih povezujejo družinske vezi.

Naj za konec le še omenimo, da se za jesen v Mestnem muzeju Ljubljana pripravljamo razstavo, ki bo obravnavala prav ta čas in prostor v kontekstu ženskih umetnic!

Objavljeno: 10. 1. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se