Ljubljana
MGML

Čivki iz preteklosti

V četrtek, 12. oktobra 2023, ob 19. uri se je v Arheološkem muzeju Frankfurt odprla velika razstava Čivki iz preteklosti. Slovenska arheologija skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede Nastala je na pobudo Arheološkega muzeja v Frankfurtu v okviru spremljevalnih dogodkov 75. Frankfurtskega knjižnega sejma. Arheološke dragocenosti iz desetih uglednih slovenskih muzejev bodo svetovni javnosti na ogled do 17. marca 2024.

Slovenska arheologija se skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede predstavlja v Frankfurtu.

Kipec božanstva iz Emone
Kipec božanstva iz Emone © Arhiv MGML

Razstava predstavlja slovensko arheologijo skozi tri specifične vrste predmetov: tiste, ki jih povezujemo z zvokom in glasbo (to so bodisi glasbila – od prazgodovinskih piščali iz kosti jamskih medvedov preko antične dvojne piščali do novoveških železnih drumlic – bodisi ropotulje, ki so jih uporabljali pri ritualih ali kot otroške igrače); simbolne predmete (to so prazgodovinske figurine, verjetno upodobitve nam ne poznanih božanstev, kipci antičnih bogov, predmeti z vgraviranimi astralnimi simboli, predmeti v obliki živali, miniaturni predmeti in predmeti z vrezanimi figurami, ki govorijo zgodbo kot nekakšen strip); in tiste, ki nosijo najzgodnejše zapisane besede (med njimi so primeri venetske pisave na odlomku bronaste situle in na srebrni ploščici, zapisi imen lokalnih božanstev, antična miniaturna knjižica in grafiti).

Iz Mestnega muzeja je predmete za pot v Nemčijo izbrala dr. Bernarda Županek, iz kustodiata za antiko, in sicer zlat prstan zaobljube, kipec božanstva, pasno okovje rimskega vojaka, emajlirani zajec za srečo ter amulet v obliki hrošča skarabeja s človeškim obrazom.

Predmeti nam s svojimi zvoki, simboli ali zapisanimi besedami odstirajo tisto nekoliko globljo dimenzijo duhovnosti, zabave in pojasnjevanje sveta ljudi iz preteklosti. Kažejo potrebo človeka po izražanju nečesa abstraktnega, po ustvarjanju simbolnega in po trajnem zapisu zgodb, zaobljub in tudi nedovoljenih besed. So neizpodbitni kazalci razvoja človeške ustvarjalnosti, ki je vodil do enega od njenih vrhuncev – knjige.

Pri pripravi razstave je sodelovalo deset večjih muzejev, ki hranijo slovensko arheološko dediščino, in sicer: Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Celje, Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Mestni muzej Ljubljana, , Dolenjski muzej Novo mesto, Pokrajinski muzej Koper, Gorenjski muzej Kranj, Goriški muzej Nova Gorica in Tolminski muzej.

Objavljeno: 13. 10. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se