Ljubljana
MGML

Poznavanje kulture drugega je bogatenje našega lastnega kulturnega prostora – razstava IKONE je odprta!

Po več kot triletnih pripravah in delu na projektu smo včeraj odprli razstavo ruskih ikon, zakladov ruske umetnosti iz najpomembnejših ruskih muzejev.

Blaž Peršin vodi povabljene goste in govorce z odprtja po razstavi
Blaž Peršin vodi povabljene goste in govorce z odprtja po razstavi © Andrej Peunik / MGML

"Razstava bo nedvomno namenjena vsem vam, ki spoštujete dediščino in razumete njeno vlogo pri dojemanju časa in prostora, v katerem živimo danes. Razstava ruskih ikon pa je po moje tudi velik kulturni dogodek, ki zaznamuje in plemeniti sodelovanje med dvema slovanskima narodoma in v veliki meri nagovarja tudi duh ekumenizma. Poznavanje kulture drugega je bogatenje našega lastnega kulturnega prostora," je na včerajšnjem dogodku poudaril direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, gospod Blaž Peršin.

Na dogodku, ki ga je povezovala Ksenija Horvat, so poleg Blaža Peršina prisotne nagovorili še Natalija Sheredega, vodja oddelka starodavne ruske umetnosti iz Državne Tretjakovske galerije, mag. Petra Culetto, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, in Zoran Janković, župan Ljubljane.

V nabito polnem muzeju smo bili priča tudi posebnemu glasbenemu dogodku Alda Kumarja – mešani pevski zbor Psallite, umetniškega vodje Urbana Udoviča in dirigenta Matjaža Ščeka, je zapel pesem Stevana S. Mokranjaca Jektenija, Njest svjat.

V nadaljevanju navajamo celoten govor Blaža Peršina, soavtorja razstavnega koncepta in direktorja MGML:

"Po več kot triletnih pripravah in delu na tem projektu je napočil čas, da odpremo razstavo ruskih ikon, teh zakladov ruske umetnosti iz najpomembnejših ruskih muzejev. Skupaj s kustosinjo razstave Anno Pakhomovo iz Tretjakovske galerije smo izpostavili tako kronološki kot tudi emblematični vsebinski okvir, saj se ikone v veliki meri nanašajo na podobo Matere Božje in njenega pomena v ruskem upodabljanju ikon.

Ikone predstavljajo najbolj značilno vizualno lastnost pravoslavja in s tem tudi ruske kulture. Za našo razstavo so ikone izbrane iz treh velikih in pomembnih muzejev – varuhov ruske kulturne dediščine: iz Državne Tretjakovske galerije, iz Muzeja umetnosti v Jaroslavlju in Državnega zgodovinskega in umetnostnega muzeja Sergiev Posad.

To, da smo dobili njihovo zaupanje in možnost predstavitve te pomembne svetovne kulturne dediščine, prav gotovo tudi za nas predstavlja veliko odgovornost in potrditev naše vpetosti v mednarodni prostor ter pomena Ljubljane, kot slovenske kulturne prestolnice.

Razstava, ki jo danes odpiramo, je, vsaj po vrednosti umetnin, najbolj dragocena razstava, ki je bila kdaj koli predstavljena v Sloveniji. Moram poudariti, da je izbor del za to razstavo nastal prav za prostor Mestnega muzeja in predstavlja izredno dragocen nabor ikon, ki zelo zelo redko zapustijo ruska tla. 

Pomemben vidik te razstave je prav gotovo njena postavitev, saj je vsa ustvarjalna ekipa želela približati umetnost ruskih ikon tudi s pogledom današnjega dojemanja njihove vrednosti, v polju sodobnih umetniških struktur. Za ta prispevek se moram posebej zahvaliti oblikovalcema razstave Miranu Moharju in Luki Saviću. 

Ko sva z Blažem Vurnikom pripravljala koncept razstave, sva želela prav na ta način dodati sodobnejšo noto branja pomena ruskih ikon za svetovno likovno dediščino. Mislim, da razstava odpira tudi mnoga vprašanja, ki se v zvezi s postavitvijo zastavljajo, in sicer o pomenu in vplivih ikon na umetnost 20. stoletja. Postavitev ikon v prostor nagovarja današnjega gledalca in lahko rečem ustvarja gledališko dramaturgijo zavedanja njihovih pomenskih izhodišč.

Prav zato smo se odločili, da poleg razstave ruskih ikon v istem času odpremo tudi razstavo skupine Irwin z naslovom Was ist Kunst Hugo Ball. Skupina Irwin, ki je dobršen del svojih konceptualnih izhodišč vezala prav na tradicijo ikon, želi s svojim projektom podati hommage temu pomembnemu likovnemu izročilu, ki je razvnel tako modernistične kot tudi sodobne umetniške prakse.

Razstave ne bi bilo brez podpore našega ustanovitelja MOL, Ministrstva za kulturo in vseh sponzorjev projekta: VO-KA Snaga, Ljubljanska parkirišča in tržnice, Energetika Ljubljana, medijskih pokroviteljev: Europlakat, Tam-Tam, In Your Pocket, Siol.net in časopisna hiša Delo.

Poleg vsem soavtorjem obeh razstav bi se rad zahvalil Evi Bolha za njeno požrtvovalnost pri izvedbi produkcije, gospe Nadi Zoran z Ministrstva za kulturo za pomoč pri pridobitvi dovoljenj in Forumu slovanskih kultur.

Razstava bo nedvomno namenjena vsem vam, ki spoštujete dediščino in razumete njeno vlogo pri dojemanju časa in prostora, v katerem živimo danes. Razstava ruskih ikon pa je po moje tudi velik kulturni dogodek, ki zaznamuje in plemeniti sodelovanje med dvema slovanskima narodoma in v veliki meri nagovarja tudi duh ekumenizma. Poznavanje kulture drugega je bogatenje našega lastnega kulturnega prostora.

Uvaženje ruskije druzi - spasiba bolšoj."

Objavljeno: 24. 5. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se