Ljubljana
MGML
Čipka
© Andrej Peunik/MGML

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

6 € / znižano 4 €
Družinska vstopnica: 14 €

ICOM, PRESS, SMD, spremljevalci invalidov: brezplačno

Čipka

16. 6. 2016–8. 1. 2017

Ob  svetovnem čipkarskem kongresu v Ljubljani predstavljamo zgodovinski pregled in bogato izročilo čipke  ter sodoben pogled na razvoj in uporabo te unikatne in neponovljive  umetelnosti človeških rok in uma v sodobni umetnosti in modnem  oblikovanju.

Čipka – luknjičast okrasni izdelek iz sukanca, izdelan z iglo, pletilkami, kleklji, kvačko ali čolničkom. Stoletja ročno nato tudi strojno, nastaja pretežno z ženskimi rokami. Mrežena, šivana, kvačkana, klekljana, pletena, vozlana; iz lanenih, svilenih, bombažnih, kovinskih niti, umetnih materialov. Sprva domena najvišjih, v 19. stoletju jo sprejmejo tudi nižje družbene plasti. Na eni strani statusni simbol, v komunikaciji izraz prestiža, (moške!) posvetne in cerkvene moči, drugič zopet ženstvena, nežna in prosojna, razkrivajoče privlačna …

Priložnost za občasno razstavo Čipka so ponudili bogata zgodovina in dediščina čipke na naših tleh in 17. svetovni kongres Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko, ki je v Ljubljani potekal med 24. in 26. junijem 2016. Na bienalnem kongresu, ki so se ga udeležili strokovnjaki in oblikovalci, prišle pa so tudi čipkarice iz 37 držav, je s predavanjem o klekljarski dediščini v Ljubljani sodelovala tudi kustosinja Mojca Ferle, v MGML odgovorna za urbano etnologijo in zbirko tekstila.

Ob razstavi 'Čipka' je v založništvu MGML (urednica Mojca  Ferle, uredniški odbor: Mojca Ferle, Ana Pokrajac Iskra in Irena Žmuc) tik pred kongresom izšla tudi spremljevalna monografija z naslovom Čipka, enim drobiž, drugim prestiž. Z monografijo  postaja "zgodovinska podoba o čipkah in klekljanju na slovenskih tleh veliko bolj celostna", kot je v recenziji zapisala akademkinja ddr. Marija Stanonik. Pri tem pa je izpostavila tudi, da je pomembno odkritje monografije tudi to, "da  se je vsaj vzporedno z Idrijo razvijalo pomembno klekljarsko središče tudi v Ljubljani, po Valvasorju že prej, saj klekljanje v Ljubljani omenja že pred letom 1689". Monografijo lahko kupite v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana po ceni 25,00 €.

Na temo čipk so se v času kongresa v Ljubljani odprle tri razstave. V Mestnem muzeju Ljubljana si je tako moč ogledati razstavo 'Čipka' (na ogled do 2. oktobra 2016), ki ponuja zgodovinski pregled in bogato izročilo (ljubljanske) čipke, vključuje pa tudi vpogled v čipko v sodobni umetnosti in modnem oblikovanju. V Slovenskem etnografskem muzeju so na razstavi 'Čipkaste vezi' na ogled številne čipke in s čipkami krašeni predmeti iz različnih delov Slovenije ter iz različnih muzejskih in zasebnih zbirk. V Narodnem muzeju Slovenije pa je na ogled najstarejša čipka na Slovenskem iz 17. stoletja, ki so jo našli v grobnici Janeza Vajkarda Valvasorja.

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

6 € / znižano 4 €
Družinska vstopnica: 14 €

ICOM, PRESS, SMD, spremljevalci invalidov: brezplačno

Novice

Počastitev nosilcev enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnik, ki sta bili vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

4. september 2019
Mestni muzej Ljubljana

Slovenija je nominacijo Klekljanje čipk v Sloveniji v formalni postopek pri UNESCO vložila marca 2017, pri njeni pripravi pa je intenzivno sodelovala tudi muzejska svetnica Mojca Ferle, kustosinja za urbano etnologijo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

29. november 2018
Mestni muzej Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se