Ljubljana
MGML

Sprejem in slovesna podelitev listine o vpisu

Dogodek na Ministrstvu za kulturo

Počastitev nosilcev enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnik, ki sta bili vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

None
© Andrej Peunik/MGML

Slovenija je leta 2008 ratificirala Unescovo Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, istega leta pa je pod vodstvom Ministrstva za kulturo začel nastajati tudi Register nesnovne kulturne dediščine. V registru sta med 72 enotami tudi veščini klekljanja čipk v Sloveniji in suhozidne gradnje. Obe sta od lani vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki na mednarodni ravni odraža raznolikost nesnovne kulturne dediščine, osvešča o njenem pomenu in spodbuja dialog, ki spoštuje kulturno raznolikost.

Za nosilce vpisanih enot so danas na Ministrstvu za kulturo organizirali slavnostni sprejem. Dogodka se je udeležila tudi muzejska svetnica Mojca Ferle, sicer kustosinja za urbano etnologijo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, ki je intenzivno sodelovala pri propravi formalnega postopka za nominacijo.

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič se je v govoru zahvalil vsem strokovnjakom in institucijam s področja varovanja dediščine, ki so odlično sodelovale pri pripravi nominacije ter predstavnikom lokalnih skupnosti za njihovo podporo pri delovanju društev in združenj na lokalni ravni ter dodal »Zidove gradimo zato, da ohranjamo našo kulturno dediščino in ne zato, da se ločujemo ter klekljamo in izdelujemo čipke zato, da nas povezujejo in ne zato, da nas osamijo«.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki treh čipkarskih šol – čipkarske šole Idrija, Žiri in Železniki ter predstavniki klekljarskih društev, skupin in sekcij, ki so v nominaciji tudi formalno opredeljeni nosilci te nesnovne dediščine v Sloveniji. Nosilce suhozidne gradnje pa so zastopali predstavniki Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje in društva Jug.

Ob dogodku naj dodamo še, da smo v Mestnem muzeju Ljubljana ob Svetovnem čipkarskem kongresu, ki se je v Ljubljani odvijal leta 2016, pripravili razstavo Čipka in izdali monografijo Čipka, enim drobiž, drugim prestiž. Z obema smo se poklonili bogati zgodovini in dediščini čipke, kakor tudi sodobnemu pogledu na razvoj te tradicije na naših tleh.

Objavljeno: 4. 9. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se