Ljubljana
MGML

Muzej in galerije mesta Ljubljane v letu 2023

Naj leto 2023 prinese mnoga kulturna srečanja v vašem najbljižjem muzeju in galerijah Ljubljane!

Program razstav, dogodkov, festivalov v Cukrarni, Mestnem muzeju Ljubljana, Mestni galeriji, Plečnikovi hiši, Galeriji Jakopič, Galeriji Vžigalica in Bežigrajskih galerijah.

None

Muzej, hiša arhitekta, velika razstavišča, srednje in manjše galerije – vsi mi se pod dežnikom MGML (Muzej in galerije mesta Ljubljane) trudimo, da s svojimi razstavami, programi in dogodki podpiramo pluralnost vsebin ter medgeneracijski dialog. Skušamo vas nagovarjati v mnogoterih jezikih kulture in umetnosti ter z vami – našimi obiskovalci in sodelavci – negovati odnos do dediščine in (sodobne) umetnosti. 

Leto končujemo z dobrimi odzivi, plodnimi sodelovanji ter zadovoljstvom, da ste svoj dragoceni čas delili z nami vi – naši obiskovalci. Za prihajajoče pa napovedujemo naslednji program razstav in dogodkov MGML:

V Cukrarni, ki je postala novo središče umetnosti in kulture, v letu 2023 izpostavimo veliko razstavo, ki bo tematizirala pojem figuralike v slovenskem likovnem prostoru z medgeneracijsko razstavo pomembnih ustvarjalcev.

V Mestnem muzeju Ljubljana bomo v letu 2023 nadaljevali z veliko Plečnikovo razstavo ob 150-letnici njegovega rojstva, za jesen 2023 pa napovedujemo osrednjo razstavo o ženski umetnosti med leti 1850 in 1950.

V Plečnikovi hiši, ki je ob uvrstitvi Plečnikovih ljubljanskih del na seznam svetovne kulturne dediščine postala pravi hit, bo v letu 2023 kar nekaj izvirnih projektov, ki obravnavajo Plečnikovo delo v povezavi z razmislekom, kako ga vidimo in doživljamo danes.

V Mestni galeriji Ljubljana bomo nadaljevali s pomembnimi vsebinskimi koncepti vrednotenja sodobne slovenske ustvarjalnosti iz različnih polj ustvarjanja tako s samostojnimi kot s skupinskimi razstavami.

Galerija Jakopič v prihodnjem letu obeležuje 15 let delovanja galerije v okviru javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane z razstavo Valovanje. 

Galerija Vžigalica nadaljuje s pomembnimi raziskovalnimi projekti, novimi prijemi produkcije in razstavami, ki prinašajo svežino pogledov in ki jih v drugih prostorih MGML ni mogoče predstaviti.

In v Bežigrajski galeriji 1 ter Bežigrajski galeriji 2 bomo tudi v letu 2023 spoznavali subtilne poetike domačih likovnih ustvarjalcev.

 

Objavljeno: 22. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se