Ljubljana
MGML

Vabljeni na kulturna srečanja v Plečnikovi hiši v letu 2023

Jubilejno Plečnikovo leto se zaključuje, novo leto pa v Plečnikovo hišo prinaša kar nekaj izvirnih projektov, ki obravnavajo Plečnikovo delo v povezavi z razmislekom, kako ga vidimo in doživljamo danes. Naj bo leto 2023 polno kulturnih srečanj s Plečnikovo dediščino!

None
© Giovanna Silva

V letu 2023 bodo razstave v Plečnikovi hiši bodo obravnavale dela njegovega učenca Vlasta Kopača – v prihodnjem letu bomo obeležili 110-letnico njegovega rojstva –, pa tudi popolnoma nove pristope, kako arhitekta vidijo sodobni umetniki, kot je priznana avstrijska umetnica Dorit Magreiter in italijanski fotograf Maurizio Barberis (razstava slednjega nastaja v sodelovanju z Italijanskim kulturnim centrom Ljubljana). V sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU bo na razstavi skozi bogato ohranjeno korespondenco dr. Franceta Steleta predstavljen tesen strokovni in prijateljski odnos med Plečnikom in Steletom, ki je bil v času gradnje Plečnikovih ljubljanskih projektov odgovorni konservator in vodja spomeniškega urada.

Ob izteku Plečnikovega leta 2022, ki ga bomo v Plečnikovi hiši simbolično zaključili na Plečnikov 151. rojstni dan, 23. januarja 2023, se bosta zaključili dve občasni razstavi, ki sta že v letošnjem letu poželi veliko zanimanje obiskovalcev: razstava Sicer sem samo gospodinja, ampak ne vem …, ki je na ogled do 8. januarja, pomeni doslej še ne-videno intervencijo sodobne umetnosti v Plečnikovo domovanje ter vzpostavitev dinamičnega dialoga med dediščino in umetnostjo. V januarju so na sporedu še zadnja tri javna vodstva po razstavi: 3. januarja ob 17:30, 6. januarja ob 15:30 in 8. januarja ob 15:30 (obvezne prijave na vodstva: prijava@mgml.si). Skoraj do konca februarja pa bo na ogled tudi razstava Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani, ki skozi bogat arhiv Plečnikove hiše in Plečnikovega kabineta na Fakulteti za arhitekturo UL nudi edinstven in doslej še neraziskan vpogled v delovanje, metode in učne načrte Plečnikove šole. Do izteka razstave se bosta zvrstila še dva zanimiva dogodka: v sredo, 25. januarja, ob 18:00 bodo avtorji razstave dr. Tomaž Jurca, Katja Ogrin in kustosinja Plečnikove hiše Ana Porok v družbi gostov predstavili svež razstavni katalog, na Prešernov dan, 8. februarja, pa vabijo še na zadnji dve vodstvi po razstavi (ob 11:00 in 12:00).

Delovanje Plečnikove hiše v letu 2023 pa bo tudi močno mednarodno obarvano. Že v decembru 2022 je štartal evropski projekt Open Atelier oz. Odprti atelje, pri katerem poleg Plečnikove hiše sodelujejo še partnerji z Danske, Islandije, Švedske in Italije. Projekt, ki bo trajal 36 mesecev, v izhodišče postavlja koncept ateljeja, umetnikove zasebne delovne sobe, skozi projekt pa bodo inovirali uporabo, razumevanje in sodelovanje s tem prostorom, tako da bo svoja vrata odprl občinstvu. Odprti atelje bo prostor ateljeja spremenil v »laboratorij izkušenj«; interaktiven, soustvarjalen, dinamičen in participativen prostor, kjer je kulturna dediščina izhodišče za nove interakcije in izkušnje med muzejem (zbirkami), občinstvom in muzejskimi strokovnjaki.

V letu 2023 pa bo Plečnikova hiša, MGML, kot soorganizator sodelovala tudi pri izvedbi mednarodne konference Iconic Houses, ki jo bodo v maju gostili na Češkem – prav v Ljubljani pa bo konec maja potekal po-konferenčni strokovni izlet. Na njem bomo strokovnjakom iz sorodnih mednarodnih institucij (ikoničnih hiš arhitektov 20. stoletja s celega sveta) predstavili Plečnikovo Ljubljano, s poudarkom na arhitektovih delih, vpisanih na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco. Po-konferenčni strokovni izlet, ki bo organiziran v sodelovanju s slovenskimi strokovnjaki iz Plečnikove hiše, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter priznanimi plečnikoslovci, bo ponudil priložnost navezovanja stikov z mednarodno strokovno skupnostjo, izmenjevanje dobrih praks in možnosti za nadaljnje sodelovanje.

V letu 2023 v Plečnikovi hiši nadaljujemo strategijo utrjevanja položaja hiše kot izhodišča za spoznavanje Plečnikove (Unesco) Ljubljane, hkrati pa Plečnikovo delo povezujemo s sodobnim časom ter ga s tem obiskovalcem približujemo na način, ki razpira nov pogled na njegovo dediščino. Obisk v letošnjem pokoronskem letu je bil izjemen (hišo je obiskalo kar 15.000 obiskovalcev), zato so optimistična tudi pričakovanja za leto 2023.

Objavljeno: 21. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se