Ljubljana
MGML
Razstava v Vatikanskih muzejih

Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec

28. 6. 2019–7. 9. 2019

Jože Plečnik ni bil le mojster monumentalne arhitekture, temveč tudi izjemen oblikovalec sakralnih predmetov. Ravno njim, 33 izbranim predmetom Plečnikovega liturgičnega posodja, je posvečena razstava v Vatikanskih muzejih.

Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.

Izjemen Plečnikov sakralni opus – njegove kelihe, monštrance, ciborije in zakramentarije – predstavljamo svetovni javnosti na razstavi 'Plečnik e il Sacro. Jože Plečnik, architetto e designer sloveno / Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec' v Vatikanskih muzejih. Razstava Plečnikovo delo postavlja v središče Vatikanskih muzejev – na ogled bo namreč v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki sicer hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raphaela, od Leonarda do Tiziana in drugih.

Osrednji in gotovo najprivlačnejši del razstave je predstavitev 33 izvirnih sakralnih predmetov, najlepših primerkov iz Plečnikovega bogatega opusa. Te so za razstavo s podporo Nadškofije Ljubljana posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko ter s pomočjo katerega je osvetljen pomen mojstrovega celovitega sakralnega arhitekturnega opusa. Na videu bodo obiskovalci lahko občudovali Plečnikovo sakralno arhitekturo: cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi.

Vsebinsko je razstavo 'Plečnik e il Sacro / Plečnik in sveto' pripravil poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Uvod v razstavo predstavlja tekstovni del, ki obiskovalcu oriše širši kontekst Plečnikovega oblikovanja sakralnih objektov, dopolnjen pa je z reprodukcijami načrtov njegovih izbranih sakralnih predmetov.

Razstavo smo pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo RS, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev.

Jože Plečnik tako postaja prvi slovenski umetnik, ki bo z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.

Kolofon

Muzej in galerije mesta Ljubljane, Plečnikova Hiša, Blaž Peršin, direktor

Direktorat Vatikanskih muzejev, Barbara Jatta, direktorica, Guido Cornini, Mons. Paolo Nicolini, Roberto Romano

MUZEJ IN GALERIJE MESTA LJUBLJANE
Koncept razstave: Blaž Peršin
Vodja projekta: Maja Kovač
Avtor besedil: Peter Krečič
Kustosinja razstave: Ana Porok
Strokovna sodelavka: Katja Ogrin
Konservatorska priprava eksponatov: Katarina Toman Kracina
Produkcija razstave: Maja Kovač, Eva Bolha, Katja Cimperšek
Promocija: Maja Kovač
Oblikovanje: Bojan Lazarevič, Agora Proars
Zgodovinske črno-bele fotografije: dokumentacija MGML, Plečnik ova zbirka
Kratek film: produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; režiser: Tone Stojko; snemalca: Matjaž Feguš, Tomaš Mertlík; pilota dronov: Janez Kotar, Martin Hrazdíra; skladatelj: Jani Golob
Jezikovni pregled: Katja Paladin (SLO), Tomaž Jurca (ITA), Paula Kirby (ENG)
Prevod v angleščino: Marjana Karer
Prevod v italijanščino: Peter Senizza, Tomaž Jurca
Tehnična postavitev: RPS d.o.o., Carli Produzioni Srl 

VATIKANSKI MUZEJI
Oddelek za razstavni program: Andrea Carignani, Cristiana Usai
Oddelek za medije: Lucina Vattuone
Oddelek za splet: Rosangela Mancusi
Oddelek za konservacijo: Vittoria Cimino, Matteo Mucciante
Oddelek za dogodke: Ilaria Cerlini
Logistična služba: Fulvio Bernardini


Zahvaljujemo se Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije za podporo razstave ter Veleposlaništvu Republike Slovenije pri Svetem sedežu in Nadškofiji Ljubljana za vso pomoč pri pripravi razstave.

Iskrena zahvala gre tudi vsem lastnikom predmetov za zaupanje in izposojo.

Novice

Zgodba Škorjančevega keliha nosi bogato simbolno sporočilo

Če ste opazili plakat ali si ogledali razstavo 'Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec', ste zagotovo videli Škorjančev kelih kot ikonični predmet razstave, saj njegova fotografija krasi vse tiskovine, ki spremljajo razstavo. Kakšna pa je zgodba za tem edinstvenim kelihom, so nam pred nedavnim zaupali sorodniki duhovnika Jožeta Škorjanca.

5. december 2019
Plečnikova hiša
O razstavi Plečnikovih kelihov v časopisu La Repubblica

O razstavi, ki več kot 20.000 tisoč obiskovalcem dnevno v Vatikanskih muzejih na ogled nudi 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, so slovenski in tuji mediji že obširno poročali. Te dni pa je izšel članek Marie De Candia še v Trovaromi - tedenski prilogi časnika La Repubblica, ki poroča o dogodkih iz Rima.12. julij 2019
Plečnikova hiša

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se