Ljubljana
MGML

V Fotografie Forum Frankfurt oktobra tudi Radovič z Repliko

Radovičeve fotografske replike iz Galerije Jakopič v program Slovenije kot častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma 2023

V sklopu spremljevalnega kulturnega programa velikega mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu bodo v razstavišču Fotografie Forum Frankfurt v petek, 6. oktobra 2023, ob 19.00 odprli razstavo PARADISE, PERFORMANCE, REPLICA. SLOVENIAN PHOTOGRAPHIC ART, na katerih bodo predstavljena dela slovenskih fotografov Vanje Bućan, Jošta Dolinška in Bojana Radoviča.

Odprtje razstave Bojan Radovič: Replika v Galeriji Jakopič, 2022
Odprtje razstave Bojan Radovič: Replika v Galeriji Jakopič, 2022 © Blaž Gutman / MGML

Poigravanje s ponovitvijo, uprizarjanje vlog, opazovanje okolice: Fotografie Forum Frankfurt (FFF) v sklopu Frankfurtskega knjižna sejma 2023 na razstavi PARADISE, PERFORMANCE, REPLICA. SLOVENIAN PHOTOGRAPHIC ART kot vzorčne predstavnike sodobne fotografije iz Slovenije predstavlja dva umetnika in umetnico, ki z različnimi eksperimentalnimi pristopi raziskujejo meje fotografskega medija.

V seriji Birds of Paradise Vanja Bućan (1973, Nova Gorica) humorno in surrealistično prevprašuje predstave o vlogah žensk. Jošt Dolinšek (1997, Ljubljana) v svojih instalacijah preiskuje vizualno zaznavo narave z gibljivimi slikami, tonom in fotografijami skulptur. Z idejo replike in iluzije pa Bojan Radovič (1960, Novo mesto) svojim delom daje značaj pripovedi in fikcije.

V tekstu za razstavo je med drugim navedeno, da se Radovič od 80. let 20. stoletja ukvarja z načelom ponavljanja, kopiranja in posnemanja v fotografiji, pa tudi s fascinantno raznolikostjo pomena in "replike". Spomnili so, da je Radovič poleg umetniškega dela ključen za slovensko fotografsko sceno kot organizator razstav, založnik in ustanovitelj Fotogalerije Novo mesto in Hiše fotografije.

Razstavo PARADISE, PERFORMANCE, REPLICA. SLOVENIAN PHOTOGRAPHIC ART je kurirala Celina Lunsford v sodelovanju s so-kuratorko Andreo Horvay. Razstava je prispevek Fotografie Foruma Frankfurt k programu Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023.

Na odprtju 6. oktobra 2023 bodo prisotni vsi umetniki, zbrane pa bodo pozdravili:
- dr. Peter Sillem, član upravnega odbora, Fotografie Forum Frankfurt
- Barbara Koželj Podlogar, generalna direktorica Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo RS
- dr. Urban Šrimpf, Vodja pisarne častne gostje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023
- prof. Celina Lunsford, umetniška vodja Fotografie Forum Frankfurt in kuratorka razstave

Razstava bo na ogled vse do 7. 1. 2024.

Objavljeno: 15. 9. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se