Ljubljana
MGML
Zarja Ražman: emergenze
© Andrej Peunik/MGML

TAM-TAMova Ulična galerija
Vegova ulica

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Ponedeljek–Nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

Dogaja se / It is Happening #1

Zarja Ražman: emergenze

TAM-TAMova Ulična galerija

6. 3. 2018–9. 4. 2018

V okviru cikla "Dogaja se / It is Happening" se predstavlja Zarja Ražman s triptihom likovnih del "Blodnje", "Gozd", "Zbudi se!", ki so plod konceptualnega raziskovanja, imenovanega "emergenze".

Zarja Ražman je doma iz Izole in je pripadnica italijanske manjšine v Sloveniji. Kljub akademski slikarski in grafični podlagi, ki jo je pridobila v Italiji (Benetke, Urbino), je neustavljiva srž njenega ustvarjanja njeno raziskovanje likovnih medijev in doživljanje sebe v odnosu z okolico.

"Moj glavni izraz je skozi likovni medij. Rišem, slikam, fotografiram ali delam grafike. Morda mi je najbliže čopič. Ključna tema ali podoba, ki je bila del mojega začetnega ustvarjanja, je bila telo, žensko telo, moje telo. Osredotočena sem bila na obline, formo oblin, opazovala sem površino, fokus sem močno usmerjala v zunanjo materijo. Moje prve podobe, telesne figure, niso imele glave, identiteta je bila drugje, nikakor v obraznih potezah. Smešno, dogajalo se mi je, da sem risala in pozabila, da imam telo."
"V zadnjih dveh letih precej raziskujem grafiko, zanimajo me plasti, kaj je spodaj, kaj zgoraj, prehajanja, transparentnost."
"Seveda črpam iz sebe, iz svoje izkušnje, ki je predvsem odnos z Drugim."

"Likovni triptih del Blodnje, Gozd in Zbudi se! je plod konceptualnega raziskovanja, ki sem ga poimenovala emergenze. Beseda emergenze je množinska oblika italijanske besede emergenza, ki izhaja iz glagola emergere, in jo lahko prevajamo predvsem kot pojavi ali nujnosti. Emergenze so materije ali stanja, ki iz globin prodirajo na površje, se pojavljajo, postajajo vidne, uvidijo svetlobo, svet. Proces je dinamičen. Emergenze so lahko spomini, emocije, poteze, linije ali risbe, ki nastajajo na papirju. Drugi pol koncepta emergenze se nanaša na situacijo, potrebo, nujnost. Zame je nujno, da ustvarjam in se izražam likovno."

—Zarja Ražman

Kolofon

Nosilec projekta: TAM-TAM
Kurator cikla Dogaja se / It is Happening: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kuratorka razstave: Petra Radoja
Projekt podpirata: Mestna občina Ljubljana, Tektonik kraft pivovarna


TAM-TAMova Ulična galerija Vegova ulica

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Ponedeljek–Nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

Novice

Projekt "TAM-TAMova Ulična galerija" zaključujemo s predstavitvijo kataloga

V sezoni 2018 se je na Vegovi ulici "dogajalo" – dva cikla razstav, pet kuratork in kuratorjev, 12 umetnic in umetnikov združenih v 12-mesečnem projektu "TAM-TAMova Ulična galerija", katerega nosilec je družba TAM-TAM, kuriranje razstav pa smo prevzeli v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

27. marec 2019
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se