Ljubljana
MGML
Dorotea Škrabo: Kaj je bilo prej?
© Andrej Peunik/MGML

TAM-TAMova Ulična galerija
Vegova ulica

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Ponedeljek–Nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

TAKLE MAMO … / SO IT HAS COME TO THIS… #7

Dorotea Škrabo: Kaj je bilo prej?

TAM-TAMova Ulična galerija

5. 2. 2019–25. 2. 2019

Na zadnji, sedmi razstavi cikla "Takle mamo … / So it has come to this…" se s triptihom "Kaj je bilo prej?" predstavlja Dorotea Škrabo. Umetnica se ukvarja s fenomenom podobe v obdobju interneta – raziskuje odnose med novimi mediji, popularno kulturo in umetnostjo, zlasti v zvezi z omejitvami družbenih omrežij.

Kaj je bilo prej? Kokoš, jajce (@world_record_egg) ali Kylie Jenner (@kyliejenner)? Omenjeno jajce je trenutni svetovni rekorder z najbolj všečkano objavo na Instagramu. S tem je jajce premagalo prejšnjo rekorderko, starleto Kylie Jenner. Preobrat ni ostal neopažen, o njem so poročali svetovni rumeni mediji, pa tudi CNN, BBC, The Guardian in drugi podobnega kova. Gre torej za situacijo, ki nazorno prikaže razsežnosti družbenih omrežij, ki imajo moč proizvajanja dogodkov. Ti variirajo od banalnih in manj relevantnih do takih, ki ustvarjajo našo širšo družbenopolitično realnost. A ostanimo pri večnem vprašanju kokoši in jajca ter jima dodajmo Kylie Jenner, medijsko osebnost, ki ji je uspelo v polni meri izkoristiti različna družbena omrežja. Soočenje s plakati Dorotee Škrabo pomeni soočenje dveh resničnosti, pri čemer ena ni nič manj resnična od druge, pa vendar ne moremo zanikati absurda, ki je pred nami, ko na ulico postavimo dogodek, povsem lasten le internetu.


Dorotea Škrabo (1992) se ukvarja s fenomenom podobe v obdobju interneta – raziskuje odnose med novimi mediji, popularno kulturo in umetnostjo, zlasti v zvezi z omejitvami družbenih omrežij. V svojih kratkih spletnih videih razvija kritičen odnos do aktualnih trendov. Veliko tudi razstavlja, med drugim se je predstavila na številnih študentskih razstavah, v Kinu Šiška, v Multimedijskem centru KIBLA, v MoTa Pointu, na festivalu Fotopub, v galeriji Metricubi, v CTK Rijeka, v projektnem prostoru Aksioma, v galeriji Filodrammatica (Drugo More), v UGM Studiu in v galeriji VN. Trenutno končuje magistrski študij grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

—Ajda Kocutar, Lara Mejač, kuratorki

Kolofon

Nosilec projekta: TAM-TAM
Kurator cikla Takle mamo … / So it has come to this…: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kuratorki razstaveAjda Kocutar, Lara Mejač
Projekt podpirata: Mestna občina Ljubljana, Tektonik kraft pivovarna

TAM-TAMova Ulična galerija Vegova ulica

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Ponedeljek–Nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

Novice

Projekt "TAM-TAMova Ulična galerija" zaključujemo s predstavitvijo kataloga

V sezoni 2018 se je na Vegovi ulici "dogajalo" – dva cikla razstav, pet kuratork in kuratorjev, 12 umetnic in umetnikov združenih v 12-mesečnem projektu "TAM-TAMova Ulična galerija", katerega nosilec je družba TAM-TAM, kuriranje razstav pa smo prevzeli v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

27. marec 2019
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se