Ljubljana
MGML
Lucija Kržišnik: mesoamericas y yo
© Andrej Peunik/MGML

TAM-TAMova Ulična galerija
Vegova ulica

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Ponedeljek–Nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

Dogaja se / It is Happening #3

Lucija Kržišnik: mesoamericas y yo

TAM-TAMova Ulična galerija

8. 5. 2018–11. 6. 2018

Na tretji razstavi cikla "Dogaja se / It is Happening" se z likovnim triptihom "mesoamericas y yo" predstavlja Lucija Kržišnik.  


Ni lahko zapisati spremnih besed o avtorici, katere strast do umetniškega in humanističnega poglabljanja s takšno lahkotnostjo obrača njen pogled v mnogo smeri in pri tem ne izgublja fokusa. Morda je likovno tisto primarno polje, avtoričin dom, baza njene refleksije. Naj bo to poteza s čopičem, kompozicija na fotografiji, scenografska postavitev ali kostumografska izbira – njena estetika bo jasno držala vse niti koncepta, misli in občutka, ki stojijo za tem.

Njeno senzibilnost in nasmeh na obrazu lahko ogroža le ignoranca do sočloveka, do sobitja. Pogum in predanost jo spremljata po poteh okupiranih območij in begunskih taborišč, kjer se samoiniciativno in aktivno sooča s kroničnim kršenjem človekovih pravic, z marginaliziranimi deli družbe in posledicami državljanskih vojn.

Likovni triptih, ki ga avtorica predstavlja v Ulični galeriji v domači Ljubljani, mesoamericas y yo, pa je del serije slik, skic in vtisov, ki orisujejo avtoričino doživljanje nedavne ekspedicije po Medmorski Ameriki. Tokrat gre za vizualni hommage, ki njeno ljubezen do barv, zvokov, vonjav, ljudi, kulture in tradicije tega ozemlja prevaja v dvodimenzionalnost. mesoamericas y yo je pravzaprav dokaz o tem, koliko lepote se skriva za občutljivostjo umetnice v odnosu do okolja in koliko je vreden boj, ki ti ga narekuje lastna bit.

—Petra Radoja, kuratorka 

Kolofon

Nosilec projekta: TAM-TAM
Kurator cikla Dogaja se / It is Happening: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kuratorka razstave: Petra Radoja
Projekt podpirata: Mestna občina Ljubljana, Tektonik kraft pivovarna

TAM-TAMova Ulična galerija Vegova ulica

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Ponedeljek–Nedelja: 00:00–24:00

Vstop prost.

Novice

Projekt "TAM-TAMova Ulična galerija" zaključujemo s predstavitvijo kataloga

V sezoni 2018 se je na Vegovi ulici "dogajalo" – dva cikla razstav, pet kuratork in kuratorjev, 12 umetnic in umetnikov združenih v 12-mesečnem projektu "TAM-TAMova Ulična galerija", katerega nosilec je družba TAM-TAM, kuriranje razstav pa smo prevzeli v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

27. marec 2019
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se