Ljubljana
MGML

Hieronymus noster

Na mednarodnem znanstvenem simpoziju ob 1600‐letnici Hieronimove smrti bo svoj prispevek predstavila tudi muzejska svetnica dr. Bernarda Županek, kustosinja za antiko.

None

Simpozij, ki bo v prostorih SAZU potekal med 23. in 26. oktobrom 2019, bo združeval različne tematike, kot so eksegeza, teologija, zgodovina, klasična filologija, arheologija ipd. Nastopilo bo več kot 100 domačih in tujih predavateljev iz 18 držav. 

Za Mestni muzej Ljubljana se simpozija udeležuje dr. Bernarda Županek, ki bo v svojem predavanju z naslovom 'Late Roman Emona: Understanding the Transformation of the City' spregovorila o tem, kako se je Emona v četrtem stoletju, torej prav v Hieronimovem času, korenito spremenila, tako po svojem videzu kot po načinu življenja v njej. "Emona je v pozni antiki del krščanskega sveta, del izobraženega Sredozemlja, ki komunicira, izmenjuje ideje, se medsebojno podpira in išče nove smeri razmišljanja in delovanja – to nam dokazujeta tudi obe ohranjeni Hieronimovi pismi takratni emonski krščanski skupnosti, ki jih je ta vpliven in načitan mož svojega časa poslal emonskim vzdržnim ženam in menihu Antoniju," je pred predavanjem povedala muzejska svetnica in kustosinja za antiko, dr. Bernarda Županek. Njenemu predavanju lahko prisluhnete v soboto, 26. 10., v sklopu med 8:30 in 10:30 v Akademijski dvorani SAZU.

Na čase začetkov krščanstva in krščanske skupnosti v Emoni so nas nedavno spomnile tudi izjemne najdbe prvih krščanskih pokopov, ki so jih arheologi odkrili pod Gosposvetsko cesto. Govorimo seveda o posodi iz modrega prosojnega stekla, ki si jo bodo udeleženci simpozija v Mestnem muzeju lahko tudi ogledali.


Celoten program simpozija je na voljo na tej povezavi.

Slavnostno odprtje simpozija s pozdravnimi nagovori, recitalom Hieronimovih pisem v latinščini in glasbo (koralni zbor Akademije za glasbo UL pod vodstvom prof. Toneta Potočnika) bo potekalo v sredo, 23. 10. 2019, z začetkom ob 17:00 v atriju ZRC SAZU (Novi trg 2, 1000 LJ).

Organizatorji simpozija so: Teološka fakulteta (Inštitut za patristične študije Viktorinianum), Slovenska akademija znanosti in umetnosti; univerze v Ljubljani, Gradcu in Varšavi, Srednjeevropska univerza na Dunaju – CEU) ter mednarodna mreža Europa Renascens; projekt DANUBIUS – Université de Lille in Institut des Sources chrétiennes.

Objavljeno: 21. 10. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se