Ljubljana
MGML

V teku je 3D dokumentiranje rimskega zidu na Mirju

Pred 2000 leti je varoval Emono, danes je okras in ponos Ljubljane.

Načrti, narejeni iz fotografij in natančnih izmer zidu bodo osnova za popis vseh poškodb.
Načrti, narejeni iz fotografij in natančnih izmer zidu bodo osnova za popis vseh poškodb. © © Oddelek za analitiko CPA ZVKDS

Rimski zid na Mirju je potrebno redno vzdrževati in popravljati. Zato se je sredi letošnjega julija začelo 3D dokumentiranje zidu in območja okrog njega z namenom, da se natančno zabeležijo vse razpoke in poškodbe, kar je osnova za načrt popravil konservatorjev-restavratorjev.  Predhodno so sodelavci JP VOKA SNAGA v dogovoru s konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Ljubljana, in Mestnega muzeja Ljubljana, zid povsem očistili bršljana in drugih rastlin, ki so ga preraščale.

3D dokumentiranje izvaja ekipa Centra za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pod vodstvom dr. Dimitrija Mlekuža Vrhovnika, univ. dipl. arheologa, višjega konservatorja.

© Oddelek za analitiko CPA ZVKDS

Rimski zid na Mirju je danes okoli 300 metrov dolg del nekdanjega južnega obzidja rimske kolonije Emone. Ljubjančanom so ga pred približno sto leti razkrila prva izkopavanja Emone. V 30. letih prejšnjega stoletja ga je prenovil in delno nadgradil arhitekt Jože Plečnik. Več kot 2000 let star emonski zid je Ljubljani v okras in ponos. Je tudi njen največji rimski spomenik, kot del Plečnikove dediščine pa še spomenik državnega pomena. Rimski zid je tudi del krožne arheološke poti v centru Ljubljane, na katero se radi podajo ljubitelji ljubljanske antične preteklosti.


Objavljeno: 21. 7. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se